Шта је брокерски рачун и како да га отворим?

Шта је брокерски рачун?

Брокерски рачун је тип рачуна који се користи за куповину и продају хартија од вредности као што су акције, обвезнице и заједнички фондови. Можете да пребаците новац на и са брокерског рачуна слично као банковни рачун, али за разлику од банака, брокерски рачуни вам дају приступ берзи и другим инвестицијама.

Такође ћете видети брокерске рачуне који се називају опорезиви рачуни, јер се приход од улагања у оквиру брокерског рачуна опорезује као капитална добит. Ово се упоређује са рачунима за пензионисање (као што су ИРА) који имају другачији скуп пореза и правила повлачења, и можда су бољи за пензијску штедњу и улагање.

» Спремни за поређење брокерских рачуна? Погледајте наш преглед најбољих онлајн брокера

Како функционишу брокерски налози?

Постоји низ лиценцираних брокерских фирми — од скупљих берзанских посредника са пуном услугом до брокера са попустима на мрежи са ниским накнадама — где можете да отворите брокерски налог.

Многи брокери вам омогућавају да брзо отворите брокерски рачун на мрежи и генерално вам није потребно много новца да то урадите — у ствари, многе брокерске фирме вам дозвољавају да отворите рачун без почетног депозита. Међутим, мораћете да финансирате рачун пре него што купите инвестиције. То можете учинити преносом новца са свог текућег или штедног рачуна или са другог брокерског рачуна. Можда ћете моћи и да пошаљете чек поштом.

Ви поседујете новац и улагања на вашем брокерском рачуну и можете да продате улагања у било ком тренутку. Брокер држи ваш рачун и делује као посредник између вас и инвестиција које желите да купите.

Не постоји ограничење броја брокерских рачуна које можете имати или износа новца који можете уплатити на опорезиви брокерски рачун сваке године. Не би требало да се наплаћује накнада за отварање брокерског рачуна.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Брокерски рачуни вс. пензиони рачуни

Стандардни брокерски рачун, или опорезиви рачун, не нуди пореске погодности за улагање преко рачуна — у већини случајева, ваша зарада од улагања ће бити опорезована. Са позитивне стране, то значи да постоји врло мало правила за ове рачуне: можете извући свој новац у било које време, из било ког разлога, и инвестирати онолико колико желите. (Ево наших избора за најбоље брокерске рачуне.)

Али ако улажете за пензију, желећете да отворите рачун за пензионисање, а не опорезиви брокерски рачун. Рачун за одлазак у пензију, као што је Ротх или традиционална ИРА, је инвестициони рачун са повлашћеним порезом посебно дизајниран за вашу пензиону штедњу. Због тога, за разлику од опорезивих брокерских рачуна, рачуни за пензионисање постављају ограничења када и како можете повући новац, као и колико можете доприносити сваке године. (Ево наших избора за најбоље ИРА налоге.)

Табела у наставку даје кратак преглед упоређивања брокерских рачуна са рачунима за пензионисање.

Брокерски рачун

Рачун за пензионисање

Порези

Може сносити порез на капиталну добит на приход од улагања

Обично нема капиталних добитака; одложени или неопорезиви раст

Прилози

Неограничено

Ограничења годишњих доприноса

Повлачења

Нема ограничења или казни

Казне за повлачење пре одређеног узраста, осим ако се не испуне изузеци

Користи се првенствено за

Трговање акцијама, трговина опцијама, додатна дугорочна улагања након максимизирања рачуна за пензионисање

Дугорочни раст, штедња за пензију

Савет штребера: Можда већ улажете у пензију преко свог послодавца — многе компаније нуде план који спонзорише послодавац, као што је 401 (к) и одговара вашим доприносима. Још увек можете да отворите ИРА, али препоручујемо да допринесете барем довољно за свој 401(к) да бисте прво зарадили тај меч.

Како одабрати провајдера брокерског рачуна

Када одлучите да ли желите налог за пензионисање или опорезиви брокерски рачун, желећете да изаберете добављача налога. Постоје две главне опције које задовољавају потребе већине инвеститора: онлајн брокери и робо-саветници. Оба нуде рачуне за пензионисање и опорезиве брокерске рачуне.

Онлине брокерски рачун

Ако желите да купите и управљате сопственим инвестицијама, брокерски рачун код онлајн брокера је за вас.

Инвестициони рачун код брокерске компаније на мрежи омогућава вам да купујете и продајете инвестиције преко веб странице брокера. Дисконтни брокери нуде различитих инвестиција, укључујући акције, заједничке фондове и обвезнице.

» Желите да упоредите опције? Погледајте наш скуп најбољих брокера за почетнике.

Управљани брокерски рачун

Управљани брокерски налог долази са управљањем инвестицијама, било од људског саветника за улагања или робота саветника. Робо-саветник пружа јефтину алтернативу за запошљавање менаџера инвестиција: ове компаније користе софистициране компјутерске алгоритме да бирају и управљају вашим инвестицијама за вас, на основу ваших циљева и временског оквира улагања.

Робо-савјетници ће вам вјероватно одговарати ако желите да будете у великој мјери без руку када су у питању ваше инвестиције. Имамо пуну листу најбољих роботских саветника.

Напомена: Не препоручујемо улагање новца који вам је потребан у наредних пет година. Ако штедите за краткорочни циљ, прескочите брокерски или инвестициони рачун и размотрите ове опције за краткорочна улагања.

Како отворити брокерски рачун

Подешавање брокерског рачуна је једноставан процес – обично можете да попуните апликацију онлајн за мање од 15 минута. (У већини држава мораћете да имате 18 година да бисте отворили сопствени налог, али ево како родитељи могу да отворе брокерски рачун за своју децу.)

Када отворите инвестициони рачун, мораћете да покренете депозит или трансфер средстава. То звучи компликовано, али ових дана је прилично једноставан процес да повежете свој банковни рачун са брокерским рачуном, а то се може урадити на мрежи.

Неки брокери могу захтевати од вас да верификујете трансакцију. Ако је то случај, мораћете да сачекате док брокер не положи мали износ на ваш банковни рачун — обично неколико центи — а ви ћете потврдити трансакцију тако што ћете брокеру обавестити тачан износ који је био депонован. Ако имате било каквих питања, брокер може да вас води кроз процес. Након што је трансфер завршен и ваш брокерски рачун буде финансиран, можете почети да улажете.

Можда ћете бити упитани да ли желите готовински или маргинални рачун. Маргин рачун вам омогућава да позајмите новац од брокера да бисте трговали, али ћете плаћати камату и то је ризично. Генерално, најбоље је да се у почетку држите готовинског рачуна.

» Тражите неке смернице за почетак улагања? Ево како да инвестирате у акције

Често постављана питања Који је најбољи брокерски рачун за почетнике?

Најбољи брокерски рачуни за почетнике обично имају нулти минимум рачуна, одличну корисничку подршку и платформу лаку за коришћење. Од прегледа брокера НердВаллет, ТДАмеритраде, ИнтерацтивеБрокерс, Фиделити и Цхарлес Сцхваб су добили највише оцене на нашој листи најбољих онлајн брокера за почетнике.

Да ли постоји минимум за отварање брокерског рачуна?

Већина брокера не захтева минимум рачуна да би започели. Дакле, ако вас то брине, потражите брокера који га нема – постоји много сјајних опција које не захтевају минимум. Имајте на уму, међутим, да се минимум рачуна разликује од минимума улагања. Минимум рачуна је износ који бисте требали уплатити на брокерски рачун само да бисте га отворили. Минимум улагања се може наћи у индексном фонду, у којем бисте морали да купите, рецимо, 1.000 долара у акцијама да бисте учествовали у фонду.

Да ли да отворим ИРА или брокерски рачун?

Да ли прво треба да отворите ИРА или опорезиви брокерски рачун зависи од ваше ситуације и инвестиционих циљева. Финансијски планери често препоручују, пре свега, да допринесу барем довољно плану компаније 401(к) да би се зарадио у складу са компанијом, ако је то могућност.

Ако не, онда би могло имати смисла отворити ИРА пре брокерског рачуна, јер ИРА долазе са значајним пореским предностима и изграђене су за дугорочни раст. Ако имате ИРА и већ га искориштавате, а или немате приступ 401(к) кроз посао или већ дајете довољно доприноса да барем добијете подударање ваше компаније, онда би брокерски рачун могао бити следећи корак.

Погледајте нашу инфографику тока новца да бисте добили бољу представу о томе како све ово функционише.

Да ли плаћам порез на брокерски рачун?

Чин отварања брокерског рачуна не значи да ћете бити на удицу за било какве додатне порезе. Али када купите акције преко брокерског рачуна, вероватно ћете морати да платите порез на капиталну добит ако их касније продате за профит.

Ако акције или фондови које купите преко брокерског рачуна исплаћују дивиденде, мораћете да платите порез на те дивиденде чак и ако одлучите да их реинвестирате. Ако је то случај, ваша брокерска кућа ће послати релативно једноставан порески образац ДИВ-1099 који ће га укључити у вашу пореску пријаву.

Ако инвестирате преко рачуна за пензионисање, обично нећете морати да бринете ни о чему од овога.

Могу ли да скинем новац са свог брокерског рачуна?

Постоји неколико нивоа за добијање новца са вашег брокерског рачуна. Ако је уложено у акције, прво ћете морати да продате те акције. Затим, када новац буде доступан као готовина на вашем рачуну (што се ових дана дешава прилично тренутно), вероватно ћете морати да сачекате неколико дана пре него што можете да подигнете тај новац. Када се трговина „измири“, можете подићи готовину, што може потрајати још неколико дана док се готовина не појави на вашем банковном рачуну.

Дакле, у нормалним околностима, не би требало да буде проблема са подизањем готовине са вашег брокерског рачуна, али имајте на уму да може проћи неколико дана пре него што он заиста буде доступан на вашем банковном рачуну. За брокерске куће које поред брокерских услуга нуде и управљање готовином, овај процес је много бржи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here