Шта је текући рачун?

Текући рачуни су финансијски рачуни који се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Новцу можете да приступите помоћу дебитне картице, преко онлајн трансфера или исписивањем чекова.

Ево детаљнијег погледа на текуће рачуне, плус неколико савета о томе како да изаберете прави налог за вас.

За шта се користи текући рачун?

Чековни рачуни су згодна, универзална места за чување новца у краткорочном и средњем року. Ваш послодавац може директно да депонује ваше плате на налог, можете га повезати са апликацијама за плаћање као што су Венмо и ПаиПал, можете да плаћате рачуне са њега и још много тога. Чековни рачуни су грађевински блок за управљање новцем и олакшавају све врсте финансијских задатака.

» Више од НердВаллет-а: Упоредите апликације за плаћање равноправним корисницима

Подигните своју проверу Тражећи неке опције? Откријте и упоредите рачуне са најбољим текућим рачунима НердВаллет-а. УПОРЕДИТЕ НАЛОГЕ

Која је разлика између текућег рачуна и штедног рачуна?

Чековни рачуни обично долазе са личним чековима и дебитном или банкоматском картицом. Вероватно ћете чешће користити дебитну или банкоматску картицу за приступ новцу на налогу него чековима.

Текући рачуни обично имају ниже каматне стопе од штедних рачуна. Штедни рачуни или рачуни на тржишту новца обично имају више каматне стопе. Одређени провајдери, обично финансијске институције само на мрежи, нуде текуће рачуне са вишим каматним стопама.

Уобичајене накнаде повезане са текућим рачунима

Накнаде вам могу оставити непотребно удубљење у џепу. Ево неких којих треба бити свестан:

  • Месечне накнаде за одржавање. Чековни рачуни, посебно у великим националним банкама, могу имати трошкове одржавања и до 15 долара месечно. Неки провајдери ће се одрећи накнаде ако испуњавате одређене критеријуме, као што је одржавање минималног стања или постављање директног депозита. Прочитајте ситна слова пре отварања налога.

» Желите у потпуности да избегнете месечне накнаде? Погледајте најбоље бесплатне текуће рачуне

  • Накнаде за прекорачење. Они се наплаћују када потрошите више него што имате на налогу и одлучите да се региструјете за функцију која се зове заштита од прекорачења. Ове накнаде могу бити скупе; средња накнада за прекорачење у великим банкама је око 35 долара.

Ево узорка налога са низом функција.

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Како одабрати текући рачун

Ево неких карактеристика које треба размотрити пре отварања новог текућег рачуна.

  • Потражите ниске или никакве накнаде и низак или никакав минимални салдо. Најбољи текући рачуни не наплаћују накнаде или захтевају висока минимална стања.

  • Проверите да ли постоји широка мрежа банкомата. Ако очекујете да ћете морати да положите и подигнете готовину, пожелећете да потражите рачун у институцији која има мрежу банкомата којима можете да приступите.

  • Погледајте да ли рачун има каматну стопу. Већина текућих рачуна има малу или никакву камату, али можете пронаћи рачун који нуди пристојну стопу.

  • Пазите на бонусе за регистрацију. Неки провајдери ће вам дати новац за отварање налога код њих — ево најбољих бонуса овог месеца. Не би требало да изаберете налог само на основу промоције, али би вам то могло помоћи да одлучите између две иначе упоредиве опције.

  • Узмите у обзир и кредитне уније, онлајн банке и небанкарске пружаоце финансијских услуга. Ове институције могу имати одређене предности које традиционалне банковне банке можда немају. Интернет провајдери обично имају ниске или никакве накнаде, високе каматне стопе и могућности мобилног банкарства прилагођене кориснику. Кредитне уније често имају снажну корисничку услугу и веће каматне стопе од традиционалних банака.

Постоји неколико различитих врста текућих рачуна.

Ако ти:

Желите да проверите (кликните на везу за наше препоруке):

Желите ниске или никакве накнаде и није вам потребан приступ филијали.

Онлине провера.

Тражите да вратите нешто новца на свој рачун и спремни сте да скочите кроз неке обруче.

Провера награда или провера са високим каматама.

Да ли су млађи од 18 година и/или су уписани у средњу школу, колеџ или стручну школу.

Провера ученика или тинејџерска провера.

Како отворити и подесити текући рачун

Када изаберете нови налог, његово отварање је углавном питање да следите праве кораке и да имате неколико важних докумената при руци.

» За више детаља, ево како да отворите банковни рачун

Сада сте спремни да почнете да у потпуности користите предности налога. То може да укључује регистрацију за директан депозит и онлајн плаћања и заказивање аутоматских трансфера на ваш штедни рачун да бисте ојачали своје гнездо. Ове и још много тога ће вас учинити срећним што сте пронашли место за паркирање – и искористите – свој новац.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here