Шта је задруга? Другачија врста власништва над кућом

Задруга је дом који баш и не купујете. Уместо тога, купујете акције у корпорацији које вам омогућавају да живите у тој кући.

Ово може отежати финансирање задруге, јер то заправо није трансакција некретнинама. Али ако живите у области где су задруге уобичајене, као што су Њујорк или Вашингтон, Д.Ц., задруга би могла бити приступачнија опција становања.

Ево шта треба да знате ако размишљате о куповини задруге.

» ВИШЕ: Погледајте друге алтернативе за једнопородичне куће

Шта је задружни дом?

Задруга је стамбена јединица у згради или објекту која је у заједничком власништву свих људи који живе у њеним различитим јединицама. Ови заједнички власници формирају стамбену задругу (дакле, задругу) која је врста непрофитне корпорације.

Сваки власник је акционар, а акције се додељују на основу тржишне вредности њихове јединице. Као и свака корпорација, стамбена задруга има управни одбор. Али, као акционари, свако ко тамо живи има право гласа о управљању задругом.

Задруга није исто што и стан, што је врста некретнине која је у независном власништву.

» ВИШЕ: Шта треба знати о куповини стана

Како функционише стамбена задруга?

Када купујете задругу, не купујете саму јединицу. Купујете акције које вам дају право да живите у јединици. Не само да су заједничке просторије и екстеријер у власништву корпорације, већ је и унутрашњост задруге. То значи да ако желите да урадите велико реновирање, као што је преуређење кухиње, можда ће вам требати одобрење задруге.

Плаћаћете месечну накнаду која покрива ваш део трошкова задруге, што може укључивати плаћање дела основне хипотеке за целу имовину.

Остали трошкови стамбене задруге, као што су порези на имовину, заједничко одржавање и комуналије, такође се генерално деле на све становнике, а износ који плаћате је одређен вредношћу ваше јединице. Подела трошкова на овај начин понекад може да иде у корист акционара.

Иако се може чинити да станови имају нижу месечну уплату, задруге су често боља понуда ако узмете у обзир све што покрива накнада, примећује Карл Беуцкелаере, агент за некретнине у Детроиту из Центури 21 Цурран и Оберски. „Накнаде су обично скупље у задрузи јер сваког месеца потрошите део струје, гаса, пореза, као и за одржавање“, каже Беуцкелаере.

Куповина задруге може поставити ограничења на то колико кућног капитала можете акумулирати или да ли уопште можете да акумулирате капитал. Док задруге са тржишним стопама акумулирају капитал слично као породичне куће, задруге са ограниченим и нултим капиталом ограничавају вашу способност да профитирате ако и када продате своје акције.

 » ВИШЕ: Основе буџета за нове власнике кућа

Узимање кредита за задругу

Може бити тешко добити хипотеку за задругу јер заправо не поседујете своју јединицу. Мрачан је начин размишљања о томе, али зајмодавци неће дати хипотеку за имовину на коју не могу да остваре. Уместо тога, биће вам потребан зајам за куповину удела у задрузи, који се понекад назива задруга или зајам за удео.

Штреберски савет: Управни одбор задруге поставља правила о томе колико можете да позајмите за куповину акција. Задруге могу захтевати минимално учешће од 20% или више.

Генерално, ваш зајмодавац ће желети да види како задруга функционише и да погледа основну хипотеку. Такође ће испитати како се одбор води, проверавајући све веће планиране трошкове и осигуравајући да има довољно финансијских резерви за решавање неочекиваних.

Веће задруге у областима где је становање задруга релативно уобичајено могу имати односе са одређеним зајмодавцима, што може поједноставити процес финансирања.

 » ВИШЕ: Начини да уштедите за учешће

Окренути се према задружној табли

Пре него што будете могли да купите задругу, мораћете да будете одобрени од стране њеног управног одбора. Ово управно тело функционише слично удружењу власника кућа, одређујући не само како се управља имовином, већ и ко може тамо да живи.

Док закон налаже да задружни одбори поштују прописе Закона о праведном становању, у тим границама они су слободни да креирају сопствене стандарде за потенцијалне становнике. То најчешће значе финансијске стандарде, али такође могу одбити кандидате на основу њихове перципиране способности да се придржавају правила задруге.

Састанак са кооперативним одбором може бити посебно стресан, каже Еван Металиос, брокер за некретнине из Ре/Мак тима у Квинсу, Њујорк. Добар брокер ће покушати да разуме шта одбор тражи, да свом купцу пружи што је могуће више ногу, каже Металиос.

Цо-опс вс. станови: Што је боље?

Задруге и кондоминијуми су уобичајене опције за оне који се надају да ће постати власници кућа у градовима где је простор на првом месту. Иако могу изгледати идентично, сваки има своје предности. Ево неколико предности сваког типа куће.

Предности куповине стана:

  • Станови су стварна имовина, тако да имате право власништва или тапију и можете искористити акумулирани капитал.

  • Пошто поседујете свој кондоминијум, имаћете више слободе за реновирање или подзакуп.

  • Станове је можда лакше финансирати и једноставније продати јер купце не мора одобрити одбор.

Предности куповине задруге:

  • Познаћете своје комшије јер опсежан процес одобравања може значити мањи промет, а задруге ретко дозвољавају подстанарство.

  • Задруге могу имати ниже трошкове затварања од станова. На пример, пошто дело не мења власника када купите задругу, нећете платити порез на пренос.

  • Као акционар, ви ћете имати право гласа о томе како се управља зграда или комплексом, чак и ако нисте у одбору.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here