Шта је супотписник на кредитној картици?

Ако желите кредитну картицу, али неки делови ваше пријаве вас чине мање него пожељним кандидатом, можда ћете морати да доведете супотписника да бисте добили одобрење. Супотписник је неко ко је легално на удици за ваш дуг ако нисте у могућности да платите. Док многи велики издаваоци кредитних картица не дозвољавају супотписнике, неки то дозвољавају, а многе кредитне уније и мање банке им такође често дозвољавају.

Издавачи кредитних картица воле да ублаже свој ризик. Ако на свој рачун додате особу која има добар кредитни резултат и стабилне приходе, издавалац може да захтева од супотписника да изврши плаћања ако ви – примарни власник налога – постанете делинквент. И ви и ваш супотписник можете доживети повећања и падове ваших кредитних резултата на основу репутације налога.

Зашто ће вам можда требати супотписник

Типични услови за потребе супотписника укључују следеће:

Нема кредита

Ако немате кредитну историју, издаваоци ће вас сматрати дивљом картицом. Пошто нисте имали прилику да покажете своју кредитну способност, требаће вам неко да стави свој кредитни резултат на коцку у ваше име.

Лош кредит

Ако нисте следили добру кредитну праксу — као што је плаћање рачуна на време, коришћење мање од 30% кредитног лимита, избегавање банкрота итд. — онда ће ваш кредитни резултат вероватно бити испод прага који издаваоцима одговара.

Недовољна примања

Издавачи воле да знају да ћете моћи да вратите сва средства која нагомилате, тако да је редован приход кључан у одређивању кредитне способности. Ако немате јак, доследан извор прихода који би се приказао у вашој пријави, требаће вам супотписник који то има. Само се побрините да имате начин да исплатите своје стање када добијете картицу.

Шта треба узети у обзир при добијању супотписника

Велика је ствар тражити од некога да постане солидарно одговоран за ваш дуг, па пре него што то учините, проверите да ли знате шта то подразумева.

  • Кредитни резултат вашег супотписника ће постати везан за ваш. На боље или горе, како се ваш резултат мења, мења се и ваш супотписник. Ако практикујете одговорно коришћење кредита, свако повећање вашег резултата се такође урачунава у оцену вашег супотписника. Међутим, ако пропустите рокове плаћања, искористите превише кредитног лимита или нагомилате превише дугова, могли бисте наштетити оба резултата.

  • Ваши лични односи могу патити. Ако тражите од неког блиског да буде ваш супотписник, ваш однос са том особом би могао бити угрожен ако не испуните свој део уговора. Обавезно разговарајте о томе шта ви и ваш супотписник очекујете од аранжмана и шта ће се десити ако не можете да извршите плаћања кредитном картицом.

  • Мораћете директно да се позабавите својим финансијским навикама. Ако сте завршили са лошим кредитом због навика потрошње или недостатка стабилног прихода, можда ћете морати да тражите додатну помоћ како бисте били сигурни да те навике не сруше вашег новог супотписника.

  • Можда ћете желети да одредите крајњи датум за обавезе супотписника. Супотписник треба да вас подржи ако вам треба неко да гарантује за вашу кредитну способност. Када ваш кредитни резултат буде у доброј репутацији и на рачуну нема баланса, можда би имало смисла да ви или ваш супотписник позовете свог издаваоца и затражите да уклоните супотписника са налога. Алтернативно, можете затворити налог и отворити нови само под својим именом.

Ризик вс. награда да постанете супотписник

Ако размишљате да постанете супотписник за неког другог, уверите се да је та особа неко коме потпуно верујете. И схватите да пошто сте одговорни за рачун кредитне картице, морате имати финансијска средства да преузмете дуг зајмопримца ако он измакне контроли.

Ако вас регрутују за супотписника, можда ћете желети да разговарате са примарним власником налога о дељењу корисничких имена и лозинки налога како бисте могли да пратите активности налога. Редовно проверавајте свој кредитни резултат да бисте били сигурни да се статус налога исправно бележи код великих кредитних бироа.

Иако бити супотписник носи много ризика, одговоран власник примарног налога може повећати кредитни резултат супотписника пратећи добре кредитне праксе. Када картица има добру репутацију довољно дуго, требало би да будете у могућности да уклоните себе као супотписника.

Алтернативе супотписивању

Ако добијање или постајање супотписником звучи као да би то могло довести до превелике напетости, постоје и друге опције за стварање кредита. Уместо тога, потенцијални зајмопримци могу:

  • Постаните овлашћени корисник на туђој кредитној картици.  Овлашћени корисник је неко коме је дата дозвола за коришћење кредитне картице. Тој особи је дозвољено да купује, али није законски одговорна за отплату стања, задатак који пада на примарног власника налога. Ако власник рачуна прати добру кредитну праксу, овлашћени корисници добијају добар кредитни резултат те особе и стварају сопствени кредит. Међутим, ако примарни власник налога не поступа одговорно са налогом, резултат овлашћеног корисника може да се смањи.

  • Набавите обезбеђену кредитну картицу. Обезбеђена кредитна картица је покривена новчаним колатералом који зајмопримац даје издаваоцу картице. На пример, ако издавалац захтева депозит од 200 УСД, онда за узврат зајмопримац обично добија кредитну картицу са ограничењем од 200 УСД. Овај систем елиминише ризик за издаваоца картице јер ако зајмопримац не плати остатак, издавалац може узети новац из депозита. Обезбеђена кредитна картица је начин да се успостави или изгради кредит без потребе за довођењем друге особе у мешавину.

Додавање супотписника апликацији за кредитну картицу могло би бити ефикасно код издаваоца, али такође може оставити ваше личне односе у несигурној ситуацији. Будите искрени према себи у погледу своје способности да одговорно држите рачун кредитне картице и размислите о алтернативама пре него што некога другог учините одговорним за ваш дуг.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here