Шта је осигурање од судара и шта оно покрива?

Осигурање од судара звучи прилично једноставно, али неће покрити сваки рачун након судара. Покриће од судара се исплати да поправите штету на вашем аутомобилу када ударите друго возило или предмет као што је стуб лампе или ограда. Такође се може исплатити ако други возач удари ваш аутомобил и нема довољно осигурања да плати штету.

Осигурање од судара није обавезно ни у једној држави, али зајмодавци га обично захтевају ако финансирате или изнајмљујете аутомобил. Ево мало више о томе шта ће – а шта неће – платити осигурање аутомобила од судара, плус како знати да ли је вредно трошкова.

Шта покрива осигурање од судара?

Осигурање од судара покрива штету на вашем аутомобилу од:

  • Удес који сте изазвали са другим возачем.

  • Судар са објектом као што је дрво или поштанско сандуче.

  • Ваш ауто се преврће.

  • Други возач удари ваш аутомобил, ако немају никакво или довољно осигурања да покрију трошкове штете, а ви немате неосигурано/неосигурано покриће за имовинску штету возача.

Ако сте у судару и други возач је потпуно крив, њихово осигурање од одговорности за штету на имовини плаћа штету на вашем аутомобилу. Под претпоставком да га имају, прво бисте поднели захтев за њихово осигурање. Ово покриће је обавезно у свакој држави осим Њу Хемпшира, која не захтева осигурање аутомобила.

Међутим, у многим државама минимални лимити су ниски - само 5.000 или 10.000 долара. Возач са само ограничењима штете на имовини коју захтева држава не би имао довољно покрића да плати новије возило ако се зброји. Тада би ваше осигурање од судара почело.

Ово је један од разлога зашто зајмодавци захтевају судар и свеобухватно покриће све док изнајмљујете или отплаћујете аутомобил: могли бисте да будете под водом на ауто кредиту, на удици за хиљаде позајмљених долара ако је ваш аутомобил укупан убрзо након куповине.

Осигурање од судара и каско осигурање, у комбинацији са осигурањем од одговорности, обично се назива осигурањем са пуним покрићем.

Како функционише одбитак осигурања од судара

Обично осигурање од судара подлеже одбитку, одређеном износу који се одузима од било које провере потраживања у случају судара. Можете одабрати износ одбитка, који се обично креће од 500 до 1.500 долара.

На пример, рецимо да сте скренули да бисте избегли да ударите веверицу на путу и ​​уместо тога случајно ударили у стуб светиљке, и имате одбитак од 1.000 долара за судар. Ваше осигуравајуће друштво би платило трошкове поправке штете на вашем аутомобилу, минус 1.000 долара.

Ако је трошак штете био мањи од вашег одбитка од 1.000 долара, не бисте желели да поднесете захтев јер ваш осигуравач не би платио - и вероватно би касније повећао ваше стопе за потраживање. Ако је возило уништено у удару, ваш осигуравач би одузео 1.000 долара од процењене вредности вашег аутомобила пре судара и послао би вам уплату за тај износ.

Овај одбитак би се такође примењивао ако је ваш аутомобил још увек за вожњу, али би штета коштала више за поправку од вредности вашег аутомобила, а осигуравач изјављује да је укупан. Још увек можете да поправите свој аутомобил, али би у наслову био забележен као спашен. Неки осигуравачи неће покрити спашене аутомобиле или ће наплатити више ако то ураде.

Смањење или одрицање од одбитка у случају судара

Имајте на уму да се ваш одбитак у случају судара примењује чак и када ви нисте криви, али други возач нема довољно осигурање да плати штету и ви немате недовољно или неосигурано покриће возача.

Ако вам се чини неправедним да бисте морали да платите да бисте поправили штету коју је проузроковао неко други, можда бисте желели да размислите о додавању одустајања од судара у своју полису. Доступно само у неким државама, ово се одриче одбитка ако неосигурани возач изазове несрећу и ваше покриће од судара мора да плати.

Други начин да смањите терет који се одбија од судара након несреће је додавањем „одбитних одбитака који нестају“ (који се називају неколико назива) у вашу полису. Неке компаније за осигурање аутомобила ће смањити ваш одбитак за одређени износ - обично 100 долара - за сваку годину без незгоде или карте. Детаљи се разликују у зависности од компаније, али генерално кошта додатно и можда неће бити вредно тога ако на крају не доспете у несрећу.

» ВИШЕ: Упоредите цене осигурања аутомобила

Трошкови осигурања од судара

Просечни годишњи трошак покрића судара у Сједињеним Државама.С. био је око 363 долара у 2017., посљедњој години за коју су доступни подаци, према Националној асоцијацији повјереника за осигурање. Ваши сопствени трошкови могу бити већи, јер ова цифра укључује попусте и може представљати групне полисе које су обично јефтиније од појединачних полиса које можете купити на мрежи.

У зависности од компаније, можда нећете моћи да купите осигурање од судара без свеобухватног покрића, или обрнуто. Ово може бити зато што имате активан кредит или лизинг за који су потребна оба или зато што ваш осигуравач захтева једно да купи друго.

Осигурање од судара обично кошта много више од свеобухватног осигурања јер су тужбе у случају судара чешће. Одабир виших одбитака може смањити вашу премију, све док можете покрити трошкове из џепа.

Сазнајте више у нашем свеобухватном објашњењу осигурања од судара.

Да ли вам је потребно осигурање од судара?

Слично као и ваш аутомобил, покривеност судара временом постаје мање вредна, јер никада неће исплатити више од вредности возила. Ако немате зајам или закуп који то захтева, осигурање од судара на крају губи своју вредност, коштајући више него што би вам платило након судара.

Нисам сигуран када да одустанем од осигурања од судара? Да бисте утврдили да ли вреди оно што плаћате за њега, почните од вредности вашег аутомобила и одбитка. Ако имате одбитак од 1.000 долара у случају судара, не вреди плаћати покриће судара на возилу вредном 1.000 долара или мање.

» ВИШЕ: Колико вреди мој ауто? Пронађите вредност свог аутомобила

Затим, време је да погледате колико кошта ваше осигурање од судара. Ако се не налази на недавном рачуну, можете погледати на страници са декларацијама ваше ауто политике, обично на једној од првих страница. Ако се трошак судара плус његов одбитак износе више од вредности вашег аутомобила, нећете видети никакву корист ако се ваш аутомобил зброји, што је најгори сценарио за ово покриће.

Ово је математика:

  1. Одузмите одбитак судара од вредности вашег аутомобила. Ово је највише што можете добити од тужбе за судар. Ако можете да извучете оволико из свог џепа, могли бисте да смањите покривеност, знајући да ћете морати да платите штету на свом аутомобилу након судара.

  2. Узмите горњи износ и одузмите трошкове вашег осигурања од судара за време трајања полисе, обично шест месеци. Ово одражава највећу могућу вредност вашег осигурања од судара — највише што бисте добили ако би ваш аутомобил био укупан, с обзиром на цену покрића.

Ако је број:

  • Негативно, плаћате више за осигурање од судара него што вреди.

  • Мало, али позитивно, покриће вам и даље може користити, али потраживање за потпуни губитак вредело би само оволико, сада када сте урачунали цену покрића. Дакле, можда ћете одлучити да преузмете ризик да га сада откажете и уштедите на премијама.

  • Велико и позитивно, задржавање осигурања од судара има смисла. Покриће би платило велику суму ако би се ваш аутомобил збројио, и много више него што сте платили за само покриће.

Осим тога, ако не постоји начин да у хитним случајевима дођете до износа из првог корака, има смисла задржати осигурање од судара. Такође имајте на уму да ако ваш аутомобил није збројен, чек за потраживање би био мањи од првог броја који сте израчунали.

Чак и ако одлучите да се осигурање од судара за сада исплати, поново се бавите математиком како ваш аутомобил стари и сваки пут када добијете понуде за осигурање аутомобила.

Често постављана питања

Када треба да одустанете од осигурања од судара?

Можете га одбацити ако је одбитак од судара у комбинацији са укупним трошковима покрића већи од тренутне тржишне вредности вашег аутомобила. Такође би требало да га одбаците ако је вредност вашег аутомобила једнака или мања од одбитка, јер се покриће неће исплатити ако поднесете захтев.

Да ли ми треба осигурање од судара на старом аутомобилу?

Вероватно не. Покриће се исплаћује само до тренутне тржишне вредности вашег аутомобила, умањено за ваш одбитак у случају судара. Пошто старији аутомобили обично имају ниску тржишну вредност, покриће од судара неће исплатити много, ако ништа друго, у тоталном губитку. Обавезно истражите вредност свог аутомобила пре него што одлучите да ли да одустанете од покрића.

Да ли је осигурање од судара обавезно по закону?

Ниједна држава законски не налаже покриће судара, али ваш зајмодавац то може захтевати ако изнајмљујете или финансирате свој аутомобил. Чак и ако потпуно поседујете своје возило, покриће би могло бити вредно куповине. Ако возите скуп аутомобил или не можете да платите поправку након тешке несреће, то би могло да вам пружи мало мира.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here