Шта је сложена камата?

Сложена камата је новац који вам банка плаћа на ваш баланс – познат као камата – плус новац који ваша камата заради током времена. То је начин да ваш новац ради за вас. Колико брзо ваш новац расте зависи од ваше стопе, стања у банци и броја пута када ваша банка плаћа камату или „компаније“.”

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Како функционише сложена камата

  • Рецимо да сте ставили 5.000 долара на штедни рачун са годишњим процентуалним приносом од 0.55%, а на ваш рачун се обрачунава камата месечно. Ако не направите додатне депозите, након једне године, ваш баланс би нарастао на око 5,028 УСД.

  • У наредним месецима, тих додатних 28 долара ће наставити да зарађује камату, заједно са првобитним депозитом од 5.000 долара. Без додиривања свог налога, имали бисте близу 5.100 долара на крају три године.

  • Ако дате месечне доприносе од 100 долара током истог трогодишњег периода, ти додатни депозити ће такође донети камату. Са месечном наплатом, акумулирали бисте око 8.714 долара до краја треће године.

» Желите да видите колико брзо ваша уштеда може да расте? Користите НердВаллет калкулатор сложених камата.

Можете искористити сложену камату све док имате рачун који нуди повраћај, али ћете желети да пронађете најбоље каматне стопе. Национална просечна стопа за штедне рачуне је тренутно 0.06%, али неке институције нуде много више. Многе онлајн банке, на пример, имају стопе које су више од 10 пута веће од националног просека.

» Тражите више опција? Прочитајте НердВаллет листу најбољих штедних рачуна са високим каматама.

Ево графикона који показује како би биланс у горњем примеру растао током периода од три године. Ово претпоставља да плаћате 100 долара месечно и да камата остаје иста, на 0.55% АПИ.

Многе банке задржавају право да повећају или смање камату на штедни рачун у било ком тренутку. Ако желите да зарадите сложену камату по доследној стопи за одређени временски оквир, размислите о отварању депозитног сертификата. Можете прочитати НердВаллет'с почетник на ЦД-овима да бисте сазнали више.

Разлика између просте и сложене камате

Проста камата настаје када ваша банка плаћа камату на ваш првобитни износ. То је лака једначина: Почните са стањем, а затим га помножите са каматном стопом за изабрани временски период. Тај износ банка депонује на ваш рачун.

Можете изабрати да повучете зарађену камату. Али ако оставите тај додатни новац на свом рачуну, он ће временом зарадити више камате, повећавајући првобитну исплату камате. То је оно што се подразумева под сложеном каматом.

У горњем примеру, једноставно израчунавање 0.55% помножено са 5.000 долара је 27 долара.50. Али са месечном компаундирањем, зарада након једне године је нешто већа, на 27 долара.57. Можда се не чини много, али се сабира. Што је већа стопа и ваш баланс, и што је више балансних спојева, више ћете зарадити.

Многи рачуни за штедњу на мрежи су атрактивни јер се наплаћују дневно уместо месечно. Марцус би Голдман Сацхс (прочитајте рецензију овде) и Америцан Екпресс (прочитајте рецензију овде) су примери таквих налога.

Формула сложене камате

Ево како да израчунате месечну сложену камату за 12 месеци: Користите формулу А=П(1+р/н)^нт, где је:

А = крајњи износ

П = оригинални биланс

р = каматна стопа (као децимала)

н = број пута када се камата увећава у одређеном временском оквиру

т = временски оквир

Лакши начин да израчунате колико можете да зарадите је да користите НердВаллетов калкулатор сложених камата. Можете подесити учесталост комбиновања да бисте израчунали своје стање дневним, месечним или годишњим комбиновањем. Такође можете узети у обзир додатне депозите на свој рачун.

Сложена камата може помоћи да повећате своју уштеђевину. То је ефективно камата на камату и може да пружи добар подстицај вашем стању у банци током времена.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here