Шта је кредитни дух?

Кредит је кључ за већи део модерног живота. Чак и ако више волите да користите готовину, добар кредитни резултат може вам уштедети новац на осигурању или кредитима и дати вам више избора када купујете станове или планове за мобилни телефон.

Кредитне картице могу вам помоћи да покријете хитне случајеве и све су само не битне за прављење резервација путовања.

А када је ваше име на кредитном рачуну, кредитни бирои примају извештаје о активностима вашег налога. Бирои праве ваше кредитне извештаје, а када се акумулира довољно података, имаћете кредитни резултат.

Али милиони У.С. одрасли немају довољно активности да направе кредитне извештаје или резултате. Када је у питању кредитна индустрија, они би могли бити и духови.

Ко је кредитни дух, а ко „без бодова“?

Кредитни биро Екуифак објавио је анализу 2019. године која показује да је око 91.5 милиона потрошача у Сједињеним Државама.С. или немају кредитну датотеку или немају довољно информација у свом досијеу за генерисање традиционалног кредитног резултата.

Неко ко нема кредитну историју у једној од компанија за кредитно извештавање широм земље сматра се „невидљивим кредитом“ или кредитним духом. Потрошачи „без бодова“ имају кредитну датотеку, али подаци су превише оскудни или престари да би добили кредитни резултат. То може укључивати:

  • Млади људи који тек почињу.

  • Они који су престали да користе кредит - на пример, старији људи који су отплатили свој дом и аутомобил или људи који више воле да користе готовину.

  • Американци који живе у иностранству који нису задржали У.С.-активни кредитни рачуни на основу.

Тек почињем? Будите на кредитном радару

Почетници у кредитирању ће сматрати да је тешко да се квалификују за кредит без историје коришћења.

Међутим, постоје начини за почетак изградње кредита:

Статус овлашћеног корисника: Замолите члана породице или пријатеља који има добру историју плаћања да вас дода на рачун своје кредитне картице. Уверите се да издавалац пријављује активности овлашћених корисника најмање једном кредитном бироу. То би могло бити довољно да покренете своју кредитну датотеку.

Осигурана кредитна картица: Морате платити депозит, а често и годишњу накнаду, али ове картице је лакше добити јер ваш депозит смањује ризик зајмодавца. Користите једну као одскочну даску до стандардне картице.

Кредит за изградњу кредита: Узимате кредит, али не добијате новац док не извршите плаћања. Ако плаћате на време и у потпуности, градите позитивну кредитну историју.

Поред горенаведеног, постоје новије опције за стварање кредита, као што је пријављивање плаћања кирије или коришћење алата као што су Екпериан Боост и УлтраФИЦО који урачунавају добре финансијске навике у ваш кредитни профил.

Комбинујте методе за најбоље резултате; коришћење обезбеђене картице и кредита за изградњу кредита заједно је посебно ефикасно, на пример.

Савет: Обавезно плаћајте рачуне на време. То је главни фактор у вашим кредитним резултатима.

Сазнајте како је ваш кредит оцењен. Погледајте свој бесплатни резултат и факторе који на њега утичу, као и увид у начине да наставите да градите. Почети

Имајте танак кредитни досије? Постаните вредни

Да бисте имали ФИЦО резултат, морате да имате кредитни налог који је био активан у последњих 6 месеци. Његов конкурент, ВантагеСцоре, гледа уназад 24 месеца за активност.

Ако имате кредитну картицу, али немате много историје плаћања, направите датотеку тако што ћете лагано користити картицу и плаћати на време. Не морате да носите салдо да бисте генерисали кредитни резултат. Плаћајте у потпуности сваког месеца да бисте избегли камату.

Ако немате картицу, испробајте горе наведене методе за прикупљање кредита.

Савет: Користите само мали део свог кредитног лимита — не више од 30%, а по могућности мање. Други највећи утицај на резултате је искоришћеност кредита, или колико ваших лимита користите.

Имати застарели фајл? Освежи га

Да бисте осигурали да имате континуиран приступ кредиту, наставите да користите своје кредитне картице благо. Размислите о слању мале, периодичне накнаде на сваку картицу, као што је рачун за мобилни телефон или претплата на Нетфлик, и подесите аутоматско плаћање тако да никада не плаћате касно.

Савет: Држите своје најстарије картице отворене осим ако не постоји убедљив разлог да их затворите, као што су високе накнаде. Дужина ваше кредитне историје такође утиче на ваше резултате.

Више није кредитни дух? Сада заштитите свој резултат

Пажљиво прегледајте изјаве да ли има сумњивих активности. Још боље, подесите упозорења о налогу или редовно проверавајте налоге на мрежи да бисте рано открили проблеме.

Имате право на бесплатне извештаје од сва три главна бироа за кредитно извештавање користећи АннуалЦредитРепорт.цом. Проверите све три и оспорите све грешке које пронађете.

Затим се пријавите за бесплатан кредитни резултат и извештај са НердВаллета да бисте могли да пратите свој кредит. Свака необјашњива промена може сигнализирати грешку или крађу идентитета. Што пре се обратите њима, то боље.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here