Шта је кредитна историја?

Кредитна историја је евиденција о томе како сте управљали отплатом дугова, као што су кредитне картице и зајмови.

Ваша кредитна историја се бележи у вашим кредитним извештајима, који такође садрже додатне информације о вашим финансијама.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Дефиниција кредитне историје

Ваша кредитна историја се састоји од информација као што су:

  • Колико сте рачуна имали, отворених и затворених.

  • Које су то врсте рачуна: револвинг или кредит на рате.

  • Колико дугујете на сваком рачуну.

  • Ваша историја плаћања, која показује да ли сте платили своје рачуне на време, као и негативне оцене као што су кашњења или рачуни у наплати.

Кредитна историја вс. кредитни извештај

Кредитна историја је главна компонента ваших кредитних извештаја. Кредитни извештаји су датотеке са подацима које генеришу три главна кредитна бироа — Екпериан, Екуифак и ТрансУнион — који прикупљају информације од ваших кредитора.

Поред ваше кредитне историје, ваши извештаји такође приказују ставке као што су ваше име, тренутна и стара адреса и имена ваших послодаваца.

Сви потрошачи имају право на бесплатну копију својих извештаја сваког од три кредитна бироа недељно. Добра је идеја да редовно захтевате и читате своје кредитне извештаје како бисте могли да исправите грешке и зауставите превару пре него што вам кредит страда.

Зашто је кредитна историја важна

Зајмодавци, послодавци и закуподавци прегледају вашу евиденцију руковања кредитима да виде да ли сте добар кандидат за кредит, посао или стан.

Дуга историја одговорног коришћења кредита позитивно утиче на ваш кредитни резултат, који се израчунава на основу информација у вашим кредитним извештајима.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here