Шта је кредитни лимит? Шта значи расположиви кредит?

Шта је кредитни лимит и ко га поставља?

Ваш кредитни лимит је укупан износ трошкова које сте овлашћени да извршите на кредитној картици.

Одређује га ваш зајмодавац, који узима у обзир низ фактора, укључујући вашу историју плаћања, кредитни резултат, приход и колики део ваших тренутних кредитних ограничења користите.

Ако нисте сигурни где да пронађете свој кредитни лимит на новој или постојећој кредитној картици, можете покушати да потражите на неколико места, укључујући ваш онлајн налог или месечни извод.

Шта је доступан кредит?

Ваш расположиви кредит је износ кредита који вам је остао када одузмете стање од свог кредитног ограничења на било којој картици. На пример, рецимо да је ваш кредитни лимит 5.000 УСД и платили сте остатак у целом последњем обрачунском циклусу. Ако сте потрошили 1.500 УСД у овом обрачунском циклусу, још увек имате 3.500 УСД „доступног кредита“ пре него што достигнете ограничење. Али важно је напоменути да се не препоручује „искоришћење“ ваше кредитне картице.

Ако у потпуности отплатите своју кредитну картицу, расположиви кредит се враћа на 5.000 долара. Али ако понекад носите стање на картици, имајте на уму свој кредитни лимит како не бисте претрпели штету на кредитном резултату или упали у дугове које је превише тешко опоравити.

Правило 30% коришћења кредита

Познавање вашег кредитног лимита је важно јер утиче на ваше коришћење кредита, што је колики део ваших кредитних ограничења користите. Ово је главни фактор у вашем кредитном резултату и може у великој мери утицати на ваше финансије.

Нема лоше стране у одржавању ниске стопе коришћења кредита; у ствари, најбољи кредитни резултати обично иду људима који користе врло мало својих ограничења. Али ако користите превише свог кредита, потенцијални зајмодавци би вас могли посматрати као већи ризик, што би могло закомпликовати процес подношења захтева за ствари као што су зајам за аутомобил или стамбени зајам. Можете израчунати искоришћеност кредита по картици или укупно.

Добра смерница је правило од 30%: не користите више од 30% свог кредитног лимита да бисте одржали јак однос дуга и кредита. Остати испод 10% је још боље.

У стварном буџету, правило од 30% функционише овако: ако имате картицу са кредитним лимитом од 1.000 УСД, најбоље је да немате више од 300 УСД стања у било ком тренутку. Један од начина да задржите стање испод овог прага је да вршите мање уплате током месеца.

Будите у току са својим кредитним резултатом Обавестићемо вас када се ваш резултат промени и обезбедићемо бесплатне увиде у начине да наставите да градите. Пријавите се, бесплатно је

Повећање вашег кредитног лимита

Кредитни лимити не остају увек исти током целог века трајања вашег налога јер ће се и ваше финансије временом мењати. Паметно је проценити да ли је право време да затражите повећање кредитног лимита. Можда ћете бити спремни да затражите повећање кредита ако сте недавно добили повишицу, имате добру кредитну способност или имате доказано искуство у плаћању на време.

Међутим, пре него што затражите повећање кредитног лимита, треба размотрити неке предности и недостатке.

Предности већег кредитног лимита:

  • Већи кредитни лимит нуди већу флексибилност у вашем буџету.

  • Повећани кредитни лимит ће смањити ваш укупни коефицијент искоришћености кредита ако не нагомилате салдо. А ниже коришћење ће помоћи вашем кредитном резултату. Израчунавање тог односа пре него што започнете разговор је добра идеја.

Недостаци већег кредитног лимита:

  • Повећани кредитни лимит вам омогућава да потрошите више и потенцијално нагомилате дугове које је тешко отплатити.

  • Кредитна провера која се често користи за потврду подобности може утицати на ваш кредитни резултат. Питајте издаваоца картице да ли ће повећати ваш лимит без тешког упита о вашем кредиту.

Када одмерите предности и потенцијалне замке и донесете одлуку да наставите са захтевом, можете затражити повећање кредита на неколико начина. Најлакши начин је да једноставно питате, обично преко портала за интернет банкарство или телефоном.

Осим што пажљиво пратите искоришћеност кредита како не би прелазила 30%, постоје и други начини да управљате својим кредитом како бисте били сигурни да је здрав. Плаћање рачуна на време је од суштинског значаја за одржавање доброг кредитног резултата, а подешавање аутоматског плаћања је једна стратегија која може помоћи. Мешајући врсте кредита које имате, обраћајући пажњу на просечну старост ваших налога (дугачак запис о одговорном коришћењу кредита је добра ствар!), а размаци између ваших кредитних захтева су ствари које треба имати на уму ако желите да одржите свој кредит здравим.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here