Шта је кредитна комбинација и како утиче на ваш резултат?

Кредитни микс је један од неколико фактора који утичу на ваш кредитни резултат. Компанија за бодовање ФИЦО и њен конкурент ВантагеСцоре разматрају вашу способност да жонглирате различитим типовима кредитних рачуна. То значи и револвинг кредит, обично кредитне картице, и кредит на рате, који су зајмови са одређеним роком и нивоом отплате, као што је ауто или студентски кредит, или хипотека.

Међутим, микс кредита је далеко мање важан за ваш резултат од плаћања свих рачуна на време и коришћења мање расположивих кредитних ограничења, фактора познатог као коришћење кредита.

Иако је сасвим у реду акумулирати мешавину револвинг кредита и кредита на рате током времена, излазак и пријављивање за неколико производа да бисте покушали да повећате свој резултат можда неће много утицати на то. Краткорочно гледано, неколико тешких упита о вашем кредиту проузрокованих пријавом за нове производе ће наштетити вашем резултату и може поништити позитивне ефекте диверзификације ваших типова кредита.

Сазнајте како је ваш кредит оцењен. Погледајте свој бесплатни резултат и факторе који на њега утичу, као и увид у начине да наставите да градите. Почети

Колико су типови кредитних рачуна важни за ваш резултат

Ево анализе фактора који утичу на ваш кредитни резултат. ФИЦО и ВантагеСцоре пондеришу сваки фактор мало другачије, али „мешавина типова кредита“ је један од најмање значајних фактора.

Кредитна разноликост утиче на ваш резултат. Али шта то чини вашем резултату зависи од вашег јединственог искуства са кредитом.

На пример, ви и пријатељ бисте могли да имате исте врсте кредитних рачуна - рецимо две кредитне картице и студентски зајам - на исти број година. Али ако увек плаћате минималне уплате на време док ваш пријатељ често касни, ваши резултати ће се много разликовати. (Нећете се изненадити када сазнате да је резултат вашег пријатеља вероватно много нижи од вашег.)

Ако обоје добијете ауто зајам и додате га у своју кредитну комбинацију, ефекат на ваше резултате ће бити другачији.

Иако се чини да постоји одређени степен једноставности укључен у категорију типова кредита, заправо је прилично компликовано квантификовати стварни ефекат на ваш резултат. Не ради се само о броју сваког типа налога који имате, већ о томе како се сваки налог односи на друге међу свим категоријама и како су међусобно повезани са другим факторима резултата.

Како да примените ово знање на свој кредитни резултат

Ако имате дугу историју одговорног коришћења само једне врсте кредитног производа – било да је то кредитна картица, студентски зајам или ауто зајам – вероватно већ имате добар кредитни резултат. (За кредитне картице, такође је важно да ваше коришћење кредита буде ниско.) Немојте се осећати принуђеним да преузмете више кредита ако вам новац заправо није потребан.

Али ако желите да подигнете свој резултат на следећи ниво, размислите о додавању другог производа у свој кредитни микс.

Ако сте имали само кредитне картице, покушајте да добијете кредит за изградњу кредита, доступан у кредитним унијама. Новац који позајмите ставља се на посебан банковни рачун и сваког месеца плаћате зајмодавцу. Када се рок зајма заврши, можете приступити новцу. Ово има троструку корист: додаје кредит на рате у вашу кредитну комбинацију, помаже вам да изградите своју кредитну историју и такође вам помаже да одвојите новац за финансијске потребе.

Ако имате само студентске зајмове или ауто зајам, изаберите почетну кредитну картицу за коју ћете се вероватно квалификовати — или почните са обезбеђеном кредитном картицом, коју је лакше добити.

Шта је следеће?

  • Сазнајте више о кредитима за изградњу кредита

  • Проверите почетне кредитне картице

  • Сазнајте више о осигураним кредитним картицама

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here