Шта је кредит и зашто вам је потребан?

Кредит је могућност позајмљивања новца уз знање – и обећање – да ћете морати да га отплаћујете у будућности, често уз камату. Можда ће вам требати кредит за куповину производа или коришћење услуге коју не можете одмах да платите.

Док кредит долази у многим облицима, најчешћи су кредитне картице и кредити за кућу, аутомобил и студенте. Морате да се пријавите за кредит, а износ који сте овлашћени да користите одређују кредитне институције (као што су банке или хипотекарне компаније) на основу ваше личне финансијске историје.

Добар кредит олакшава обављање многих ствари, укључујући изнајмљивање стана или куповину куће или аутомобила; пријавите се за план за мобилни телефон; или добити студентски кредит. Уз добар кредит, можете чак и да уштедите новац у виду нижих камата или одустајања од накнада и аванса приликом постављања комуналних услуга.

Дефиниција кредита

Кредит може значити или позајмљивање новца или добијање нечег вриједног, као што је аутомобил, уз обавезу да се касније врати и често уз камату. То такође може значити вашу способност да позајмите или купите ствари на основу кредитног уговора.

Ваш кредитни извештај и кредитни резултат су два начина на који се дефинише ваш приступ кредиту.

Ваш кредитни извештај садржи историју вашег финансијског понашања, као и личне податке као што су ваш послодавац и тренутна и претходна кућна адреса. Извештај наводи:

 • Број отворених рачуна које имате, заједно са тренутним стањем.

 • Ваша историја плаћања, укључујући сва касна или пропуштена плаћања.

 • Кредити које сте подигли и преостали износ.

 • Било какви финансијски поремећаји као што су банкрот или одузимање имовине.

Финансијске институције могу пријавити вашу активност неким или сва три главна кредитна бироа: Екуифак, ТрансУнион и Екпериан. Сваки биро производи кредитни извештај којем можете бесплатно приступити користећи АннуалЦредитРепорт.цом.

Праћење ваших кредитних извештаја и тражење неслагања је добра навика за стварање. Ако нађете грешку, можете је оспорити код кредитног бироа. Ако се истрага донесе у вашу корист, исправљена грешка би могла позитивно утицати на ваш кредитни резултат.

Ваш кредитни резултат је троцифрени број који се обично креће од 300 до 850. Он дестилује вашу кредитну историју и друге компоненте вашег кредитног извештаја у скраћеницу коју финансијске институције користе за утврђивање ваше кредитне способности.

Будите у току са својим кредитним резултатом Обавестићемо вас када се ваш резултат промени и обезбедићемо бесплатне увиде у начине да наставите да градите. Пријавите се, бесплатно је

Врсте кредита

Постоји много врста кредита, али две су најпопуларније: револвинг и кредит на рате.

Револвинг кредит

Револвинг кредит је врста кредита, који се обично издаје у облику кредитне картице, где корисници добијају кредитно ограничење, али могу да потроше онолико или мало до тог износа колико желе. Стања се исплаћују у потпуности или делимично сваког месеца, а сваки преостали износ се преноси (или револвира) у следећи месец. Кредитне картице се разликују од платних картица - друге врсте кредита - где се стање мора у потпуности платити сваког месеца.

Кредит на рате

Кредит на рате је врста кредита, који се обично издаје у облику зајма, који зајмопримци враћају у сталним корацима током времена. Примери кредита на рате укључују студентске кредите, кредите за аутомобиле и хипотеке.

Кредит за услугу

Кредит за услуге је врста кредита који описује уговоре које склапате са многим добављачима услуга, као што су комунална предузећа и услуге чланства. Ове компаније пружају услугу и ви потписујете уговор да их платите накнадно. Ваш план за мобилни телефон, рачун за струју и чланство у теретани спадају у ову категорију.

Како изградити свој кредит

Без обзира да ли почињете од нуле или желите да изградите јачи кредит, ево неколико стратегија које ће вас покренути.

Ако немате кредит, али желите да га изградите

 • Постаните овлашћени корисник на рачун члана породице или супружника од поверења који има дугу, одговорну кредитну историју. Ако своје име додате уз њихову кредитну линију, можете искористити предности без бриге о одговорности плаћања.

 • Ако не можете да добијете кредитну картицу јер имате ограничену или лошу кредитну способност, покушајте са заштићеном картицом. Ове картице захтевају унапред депозит, а зајмодавци могу да узму тај депозит назад ако не платите стање на време. Након што сте успоставили историју плаћања на време, можете размотрити надоградњу на необезбеђену картицу.

 • Испробајте кредит за изградњу кредита, где зајмодавци (често банке у заједници и кредитне уније, у овом случају) држе новац који плаћате на рачуну док се не отплати пуни износ, а затим вам га враћају.

Ако имате кредит, али желите да ојачате свој резултат

 • Обавезно извршите плаћања на време. Уплатите најмање минималне износе да бисте избегли казну за пропуштену уплату.

 • Одржавајте ниско коришћење кредита (испод 30% је добро, али мање од 10% је идеално).

 • Држите кредитне рачуне отворене, посебно своје најдуговјечније рачуне. Ваша кредитна историја узима у обзир просечну старост вашег налога, тако да је добра идеја да своју прву кредитну картицу држите отвореном (чак и ако је сада не користите много).

 • Немојте се пријавити за превише кредитних линија одједном. НердВаллет препоручује размак између апликација за кредит око шест месеци.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here