Шта је крипто банкарство?

Овај чланак пружа информације у образовне сврхе. НердВаллет не нуди саветодавне или брокерске услуге, нити препоручује конкретна улагања, укључујући акције, хартије од вредности или криптовалуте.

Шта је крипто банкарство?

Почнимо са „крипто“ делом. Криптовалута, или скраћено крипто, је дигитални облик новца подржан компјутерским кодом уместо централног банкарског органа, као што су Федералне резерве. Постоји више од 9.000 криптовалута. Само неколицина, као што су Битцоин и Етхереум, имају широку привлачност.

Термин „крипто банкарство“ је релативно нов и може имати неколико различитих облика. Генерално, начин на који људи комуницирају са криптовалутама је улагање. То може укључивати куповину и продају дигиталних валута на платформи за трговање. Традиционално банкарство је, с друге стране, фокусирано на управљање готовином и кредитима у банци, као што су текући и штедни рачуни и зајмови.

Крипто банкарство се може односити на управљање дигиталном валутом у фирми за финансијску технологију или добављачу финансијских услуга. Ове банкарске услуге могу укључивати једноставно држање биланса, плаћање крипто дебитном картицом, па чак и зарађивање камата које укључују једну или више криптовалута. И најмање једна банка је интегрисала криптовалуте у своје производе.

» Сазнајте више о томе како криптовалута функционише

Крипто банкарство је концепт који расте и брзо се развија. Ево детаљнијег погледа на неке од његових кључних аспеката.

Како да почнем?

Да бисте управљали криптовалутом, прво морате да је купите. А да бисте то урадили, потребан вам је крипто новчаник, који садржи доказ ваше дигиталне имовине. Многе компаније које вам дозвољавају да купите криптовалуте такође могу да их држе у ваше име у својим бесплатним крипто новчаницима.

Ако користите крипто берзу као што је Цоинбасе или финансијску технолошку фирму као што је ПаиПал, куповина криптовалута може бити једноставна: можете платити у У.С. долара и примите еквивалентну вредност у дигиталној валути коју одаберете. Затим можете да видите своје стање као што бисте видели стање на банковном или инвестиционом рачуну. У зависности од компаније, можда ћете моћи да шаљете и примате криптовалуте од других.

Пажљиво бирајте где купујете криптовалуте. Неке компаније, укључујући ПаиПал и СоФи, не дозвољавају вам да повучете криптовалуте са њихових платформи, тако да морате продати да бисте користили та средства на другом месту. Власници криптовалута који планирају да користе више платформи или биткоин банкомата за личне трансакције треба да размотре крипто новчанике који обезбеђују складиштење на софтверу који се лично хостује на њиховом рачунару или преносивом уређају. Такви новчаници вам омогућавају да обављате трансакције без потребе да их компанија потврди.

Финтецх компаније које вам дозвољавају да купите криптовалуте

Пеер-то-пеер компаније за плаћање Скуаре и ПаиПал омогућавају купцима да купују, продају и држе криптовалуте, заједно са свим билансима у У.С. долара. Фирме за банкарску технологију Револут и СоФи имају сличне понуде.

ПаиПал вам такође омогућава да плаћате онлајн куповине са крипто билансом, што значи да продајете валуту назад ПаиПал-у на благајни.

Пошто су ове компаније успоставиле присуство са мејнстрим банкарским услугама, оне могу бити лаке полазне тачке за истраживање криптовалута. Али пазите на накнаде за трансакције и ограничења. Скуаре'с Цасх Апп, на пример, нуди куповину само биткоина, док ПаиПал и други нуде три или више криптовалута.

» Желите више опција? Погледајте НердВаллет листу најбољих крипто платформи

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Једна банка која нуди биткоин награде

За разлику од скоро свих других У.С. банке, Куонтиц Банк пружа начин да купци добију биткоин. У децембру 2020, банка је покренула текући рачун за битцоин награде. Неколико банака нуди опције за проверу награда - а када то ураде, обично обезбеђују камату или повраћај новца.

У Куонтиц-у, када купите дебитну картицу, 1.5% од износа трансакције у У.С. долара се претвара у биткоин и њиме управља фирма треће стране. Не постоји максимум који можете зарадити. Рачун нема месечне накнаде, а ваш новац у доларима је осигуран ФДИЦ-ом.

„Лепа ствар у вези са провером биткоин награда је то што не ризикујете сопствени новац. Дакле, ако [битцоин падне, нисте ништа изгубили“, каже Стивен Шнал, извршни директор Куонтиц банке.

» Занима ме ова банка? Погледајте рецензију НердВаллет-а Куонтиц Банк

Не можете повући биткоин да бисте га користили на другом месту. Уместо тога, откупљујете га у доларима, што кошта 2% накнаде. Налог је доступан у 27 држава и Вашингтону, Д.Ц.

Крипто каматни рачуни

Више десетина компанија базираних на крипто, као што су БлоцкФи и Абра, нуде своје верзије штедног рачуна, који се обично називају крипто-каматни рачун. Ове компаније раде нешто слично ономе што раде традиционалне банке, али са криптовалутом уместо долара: фирме позајмљују новац на вашем штедном рачуну да би дале кредите другим клијентима и заузврат вам плаћале камату.

Док је национална просечна стопа за штедне рачуне традиционалних банака једва изнад нуле, стопе на крипто каматни рачун могу бити 8% или 12% годишњег процента приноса. Ако то звучи превише добро да би било истинито, размислите о ризицима и сложеностима око криптовалута.

Стопе се могу мењати са потражњом на тржишту, а када вредност криптовалута падне, можете изгубити више новца него што зарадите на камати. Поређење АПИ-а није тако интуитивно као код традиционалних штедних рачуна где сви рачуни користе исту валуту. И размислите о накнадама и колико дуго може потрајати да се новац врати у У.С. долара, поготово зато што позајмљујете оно што је на вашем рачуну за криптовалуте.

„Ако позајмљујете своју криптовалуту ... морате бити посвећени самообразовању“, каже Леах Јонас, шеф глобалног партнерства у Целзијусу, крипто тржишту које нуди кредите и рачуне за камате.

» Желите да повећате штедњу на сигуран начин? Погледајте најбоље штедне рачуне са високим приносом

Општи ризици са криптовалутама

Ваш крипто није заштићен од стране Федералне корпорације за осигурање депозита или корпорације за заштиту инвеститора у хартије од вредности ако компанија од које сте га купили пропадне. За банковни рачун, ФДИЦ осигурава до 250.000 долара; а за брокерски рачун, СИПЦ покрива до 500.000 долара. (Покривеност СИПЦ-а искључује губитке од опадања вредности залиха и друге имовине.)

Вредност криптовалута може брзо да варира. „Не желите да стављате ништа у криптовалуте што не можете да приуштите да изгубите“, каже Рајан Кол, сертификовани финансијски планер и оснивач инвестиционе саветничке фирме Цитрине Цапитал у Сан Франциску.

Каква је будућност крипто банкарства?

Више банака ће вероватно ускоро дозволити купцима да купују и продају криптовалуте, посебно у партнерству са независним фирмама. У фебруару 2021. године, Васт Банк са седиштем у Оклахоми најавила је услугу која омогућава клијентима да купују и држе дигиталну имовину, а необанк Фирст Боулевард у власништву црнаца удружила се са Висом како би пилотирала сличну понуду. Провајдер финансијске технологије Касаса планира да уведе Битцоин новчанике у своју мрежу од преко 900 банака и кредитних унија у заједници.

У међувремену, постојеће крипто платформе се надају да ће крипто променити начин на који банкаримо.

„Ова прва генерација крипто услуга као што је Абра треба да елиминише празнине које још увек налажу потребу за традиционалним банкарством. И даље морам да плаћам рачуне [и лако купујем на мрежи” у доларима, каже Билл Бархидт, оснивач и извршни директор апликације за крипто плаћања Абра.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here