Шта је криптовалута? Ево шта треба да знате

Криптовалута (или „крипто“) је дигитална валута која се може користити за куповину робе и услуга, али користи онлајн књигу са јаком криптографијом да би обезбедила онлајн трансакције. Велики део интересовања за ове нерегулисане валуте је трговина ради профита, а шпекуланти повремено дижу цене у небо.

Најпопуларнија криптовалута, биткоин, ове године је имала нестабилне цене, достигавши скоро 65.000 долара у априлу пре него што је изгубила скоро половину своје вредности у мају. До средине октобра, цена је поново нагло порасла: достигла је највиши ниво изнад 66.000 долара пре него што је благо пала. (Овде можете проверити тренутну цену биткоина.)

Ево седам ствари које треба питати о криптовалути и на шта треба пазити.

1. Шта је криптовалута?

Криптовалута је облик плаћања који се може заменити на мрежи за робу и услуге. Многе компаније су издале сопствене валуте, које се често називају токени, и њима се може трговати посебно за робу или услугу коју компанија пружа. Размишљајте о њима као о аркадним жетонима или казино чиповима. Мораћете да замените праву валуту за криптовалуту да бисте приступили роби или услузи.

Криптовалуте раде користећи технологију која се зове блоцкцхаин. Блоцкцхаин је децентрализована технологија која се шири на многе рачунаре која управља и бележи трансакције. Део привлачности ове технологије је њена безбедност.

» Сазнајте више:  Шта је блокчејн и како функционише?

Назад на врх

2. Колико криптовалута постоји? Шта вреде?

Више од 13.000 различитих криптовалута се јавно тргује, према ЦоинМаркетЦап-у.цом, веб страница за истраживање тржишта. А криптовалуте настављају да се шире, прикупљајући новац кроз иницијалну понуду новчића или ИЦО. Укупна вредност свих криптовалута у октобру. 22, 2021, била је више од 2 долара.5 трилиона, што је пало са рекордног нивоа изнад 2 долара.6 трилиона дана раније. Укупна вредност свих биткоина, најпопуларније дигиталне валуте, била је везана на око 1 долар.2 трилиона.

» Спремни за улагање? Ево наших избора за најбоље размене биткоина и криптовалута.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.5% - 4.5%

варира у зависности од врсте трансакције; могу се применити друге накнаде

Накнаде

2.86% - 3.81%

могу се применити друге накнаде

Накнаде

0.5% - 3.99%

у зависности од начина плаћања и платформе

Минимум налога

$2

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Зарадите 5 долара

у биткоину за почетак рада на Цоинбасе-у

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

20 долара БТЦ-а

за нове кориснике након трговања од 100 долара или више у року од 30 дана

Најбоље криптовалуте по тржишној капитализацији

Ово је 10 највећих трговачких криптовалута по тржишној капитализацији коју прати ЦоинМаркетЦап, добављач података и аналитике за криптовалуте.

криптовалута

Тржишна капитализација

Битцоин

$1.2 трилиона

Етхереум

557 долара.2 милијарде

Бинанце Цоин

107 долара.7 милијарди

Солана

$73.6 милијарди

Тетхер

$72.6 милијарди

Цардано

$67.4 милијарде

КСРП

$58.5 милијарди

Полкадот

$52.1 милијарду

Догецоин

$36.5 милијарди

УСД Цоин

$34.3 милијарде

Подаци актуелни од новембра. 8, 2021. 

» Сазнајте више: Како инвестирати у биткоин

Назад на врх

3. Зашто су криптовалуте толико популарне?

Криптовалуте привлаче своје присталице из разних разлога. Ево неких од најпопуларнијих:

  • Присталице виде криптовалуте као што је биткоин као валуту будућности и утркују се да их купе сада, вероватно пре него што постану вредније

  • Неким присталицама се свиђа чињеница да криптовалуте уклањају централне банке из управљања новчаном масом, јер током времена ове банке имају тенденцију да смање вредност новца путем инфлације

  • Други присталице воле технологију која стоји иза криптовалута, блоцкцхаин, јер је то децентрализовани систем за обраду и снимање и може бити сигурнији од традиционалних система плаћања

  • Неки шпекуланти воле криптовалуте јер расту у вредности и нису заинтересовани за дугорочно прихватање валута као начина за премештај новца

» Сазнајте више: Како купити Етхереум

Назад на врх

4. Да ли су криптовалуте добра инвестиција?

Криптовалуте могу порасти у вредности, али многи инвеститори их виде као пуке спекулације, а не стварне инвестиције. Разлог? Баш као и праве валуте, криптовалуте не генеришу никакав новчани ток, тако да да бисте профитирали, неко мора да плати више за валуту него ви.

То је оно што се зове теорија улагања „већа будала“. Упоредите то са добро вођеним послом, који временом повећава своју вредност повећањем профитабилности и тока готовине пословања.

„За оне који виде криптовалуте као што је биткоин као валуту будућности, треба напоменути да је валути потребна стабилност.”

Неки истакнути гласови у инвестиционој заједници саветовали су потенцијалним инвеститорима да их се клоне. Посебно треба напоменути да је легендарни инвеститор Ворен Бафет упоредио биткоин са папирним чековима: „То је веома ефикасан начин преноса новца и то можете учинити анонимно и све то. Чек је такође начин преноса новца. Да ли чекови вреде много новца? Само зато што могу да преносе новац?"

» Сазнајте више: Да ли је биткоин безбедан?

За оне који виде криптовалуте као што је биткоин као валуту будућности, треба напоменути да је валути потребна стабилност како би трговци и потрошачи могли да одреде која је фер цена за робу. Битцоин и друге криптовалуте су биле све само не стабилне током већег дела своје историје. На пример, док се биткоин трговао за близу 20.000 долара у децембру 2017, његова вредност је затим пала на чак 3.200 долара годину дана касније. До децембра 2020. поново се трговало на рекордним нивоима.

Ова волатилност цена ствара загонетку. Ако би биткоини могли да вреде много више у будућности, мање је вероватно да ће их људи трошити и циркулисати данас, што их чини мање одрживим као валута. Зашто трошити биткоин када би следеће године могао вредети три пута већу вредност?

Назад на врх

5. Како да купим криптовалуту?

Док су неке криптовалуте, укључујући биткоин, доступне за куповину са У.С. долара, други захтевају да плаћате биткоинима или другом криптовалутом.

Да бисте купили криптовалуте, требаће вам „новчаник“, онлајн апликација која може да држи вашу валуту. Генерално, отварате налог на берзи, а онда можете да преносите прави новац за куповину криптовалута као што су биткоин или етеријум. Ево више о томе како инвестирати у биткоин.

Цоинбасе је једна популарна размена за трговање криптовалутама на којој можете креирати новчаник и купити и продати биткоин и друге криптовалуте. Такође, све већи број онлајн брокера нуди криптовалуте, као што су еТоро, Традестатион и Софи Ацтиве Инвестинг. Робинхоод нуди бесплатне трговине криптовалутама (Робинхоод Црипто је доступан у већини, али не у свим У.С. државе).

» Сазнајте више: Битцоин новчаник: Како одабрати најбоље за вас.

Назад на врх

6. Да ли су криптовалуте легалне?

Нема сумње да су легални у Сједињеним Државама, иако је Кина у суштини забранила њихову употребу, а на крају да ли су легални зависи од сваке појединачне земље. Такође будите сигурни да размислите како да се заштитите од превараната који виде криптовалуте као прилику да привуку инвеститоре. Као и увек, купац пази.

» Осим биткоина: Шта су алтцоини и како функционишу?

Назад на врх

7. Како да се заштитим?

Ако желите да купите криптовалуту у ИЦО-у, прочитајте ситна слова у проспекту компаније за ове информације:

  • Ко је власник компаније? Препознатљив и добро познат власник је позитиван знак.

  • Има ли других великих инвеститора који улажу у то? То је добар знак ако други познати инвеститори желе парче валуте.

  • Да ли ћете имати удео у компанији или само валуту или жетоне? Ова разлика је важна. Поседовање удела значи да можете да учествујете у његовој заради (ви сте власник), док куповина токена једноставно значи да имате право да их користите, попут жетона у казину.

  • Да ли је валута већ развијена или компанија жели да прикупи новац за њен развој? Што је производ даље, то је мање ризичан.

Прочешљање проспекта може да потраје много посла; што више детаља има, веће су ваше шансе да је легитиман. Али чак ни легитимност не значи да ће валута успети. То је потпуно засебно питање и за то је потребно много познавања тржишта.

Али поред ових брига, само поседовање криптовалуте излаже вас ризику од крађе, јер хакери покушавају да продру у рачунарске мреже које одржавају вашу имовину. Једна берза високог профила прогласила је банкрот 2014. године након што су хакери украли стотине милиона долара у биткоинима. То нису типични ризици за улагање у акције и фондове великих У.С. размене.

» Сазнајте више: Шта је биткоин?

Треба ли купити криптовалуту?

Криптовалута је невероватно шпекулативна и променљива куповина. Трговање акцијама етаблираних компанија је генерално мање ризично од улагања у криптовалуте као што је биткоин.

Назад на врх

Шта онлајн брокери нуде криптовалуте?

Од онлајн брокерских кућа и берзи криптовалута које НердВаллет прегледа, следеће тренутно нуде криптовалуте.

Доступно за:

Сазнајте више

Бинанце.САД

Приступ за куповину и продају скоро 60 криптовалута.

Прочитајте рецензију

Цоинбасе

Приступ за куповину и продају скоро 100 криптовалута.

Прочитајте рецензију

еТоро

Трговачка платформа са приступом 17 криптовалута.

Прочитајте рецензију

Близанци

Могућност куповине и продаје више од 50 криптовалута.

Прочитајте рецензију

Робин Худ

Седам криптовалута укључујући битцоин, битцоин цасх и етхереум.

Прочитајте рецензију

СоФи активно улагање

Нуди више од 20 криптовалута за трговање укључујући битцоин, етхереум и литецоин.

Прочитајте рецензију

ТрадеСтатион

Нуди трговање за пет криптовалута, укључујући биткоин, биткоин кеш и етеријум.

Прочитајте рецензију

Вебулл

Нуди 10 криптовалута за трговање, укључујући битцоин, битцоин цасх, етхереум и литецоин.

Прочитајте рецензију

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here