Шта је дуг и како се носити с њим

Најједноставније, дуг се дефинише као новац који једна страна дугује другој. Али то може брзо да се закомпликује. У зависности од ваших околности, дуг може бити користан финансијски алат или пртљаг који вам компликује живот.

Најбољи начин за поступање са својим дугом зависи од тога какав дуг имате и колико дугујете. Ако имате превише дугова, можда ћете морати да пронађете отпис дуга. Само будите опрезни према било којој компанији која превише обећава или звучи превише добро да би била истинита, као што је опрост дугова.

У наставку ћемо анализирати различите облике дуга и како се носити са њима. Затим можете користити калкулатор отплате дуга да пронађете када ћете бити ослобођени дугова.

Време је за уништавање дугова. Пријавите се да бисте повезали и пратите све, од картица до хипотека на једном месту. Почети

Сецуред вс. необезбеђен дуг

Постоје две врсте дуга: обезбеђени и необезбеђени.

Обезбеђен дуг значи да је зајмопримац заложио имовину као колатерал за зајам. Ауто кредити и хипотеке су уобичајени примери обезбеђеног дуга. Ако не извршите отплату како је договорено, поверилац може да заплени имовину, на пример, да врати у посед аутомобил или да заплени кућу.

Неосигурани дуг, с друге стране, није подржан средствима. Чест пример је дуг кредитне картице. Међутим, то не значи да ћете се ослободити ако не отплатите.

Издавалац кредитне картице, на пример, вероватно ће продати ваш заостали дуг трећем лицу утеривачу дугова, који вас онда може тражити да платите. Ако не платите утеривачу дугова, може да вас тужи за исплату, што може довести до заплене плате. Неки заиста агресивни изворни повериоци могу да вас туже директно, без коришћења агенције за наплату.

Дуг кредитне картице

Дуг по кредитној картици је међу најчешћим — и најскупљим — обликом необезбеђеног дуга.

Укупан дуг Американаца по кредитним картицама достигао је процењених 416 милијарди долара у 2020, према годишњој студији дуга америчких кредитних картица за домаћинство НердВаллет-а. Међу људима са дугом по револвинг кредитној картици, просечан износ дуга био је 7.027 долара.

У зависности од вашег личног кредитног резултата, годишње процентуалне стопе, или АПР, на вашим кредитним картицама могу бити у тинејџерским и 20-им годинама. Ако не отплаћујете свој пуни износ сваког месеца, то може бити скупо, брзо.

Ако имате проблема са отплатом дуга по кредитној картици, ево неколико начина да то решите:

 • Размотрите план управљања дугом непрофитне агенције за кредитно саветовање.

 • Ако имате више дугова, погледајте да ли можете да их консолидујете.

 • Погледајте 0% уводне АПР кредитне картице за трансфер стања.

 • Разговарајте са стечајним адвокатом да истражите своје могућности.

Дуг за медицинске рачуне

Дуг за медицинске рачуне може доћи из рутинске посете лекару или из неочекиваног догађаја као што је сломљена кост или хоспитализација. Ова врста дуга може бити скупа и, што додатно компликује ствари, не постоји јасан начин да се решите ако не можете да приуштите да га отплатите одједном.

Ево неколико начина да платите своје медицинске рачуне:

 • Поставите план плаћања.

 • Користите медицинску кредитну картицу.

 • Унајмите адвоката за медицинске рачуне.

Без обзира колико сте ограничени за готовину да бисте платили своје медицинске рачуне, избегавајте да медицински рачун стављате на кредитну картицу. Већина здравствених радника не наплаћује камату; премештање тог дуга на кредитну картицу брише ту предност и може да је поскупи.

Студентски кредити

Ако сте дипломирали на факултету у протеклих неколико година са дугом за студентски зајам, велике су шансе да носите приличан износ. У просеку, У.С. домаћинства која су имала студентски дуг 2020. имала су стање од 56.572 долара.

Студентски кредити су савезни или приватни, са различитим врстама кредита између њих. Без обзира одакле долази дуг, вероватно ћете отплаћивати студентске кредите годинама које долазе.

Имате неколико начина да добијете помоћ око дуга за студентски зајам:

 • Позовите свог сервисера за студентске кредите да разговарате о опцијама олакшице.

 • Пријавите се за план отплате заснован на приходу.

 • Поднесите захтев за опроштај, ако испуњавате услове.

Будите опрезни са било којим компанијама које обећавају потпуну помоћ за отпис дуга - многе су преваре.

Лични кредити

Лични зајмови могу да помогну у консолидацији дуга по кредитној картици или обезбеде прилив готовине из одређеног разлога, као што је преуређење куће. Услови кредита су углавном две до пет година, са каматним стопама које се крећу од 5% до 36%.

Ако имате проблема са враћањем личног зајма:

 • Позовите зајмодавца да видите да ли можете да одложите плаћања или кренете на план за тешкоће.

 • Консултујте бесплатну помоћ непрофитног кредитног саветника да боље управљате својим буџетом.

 • Разговарајте са адвокатом за стечај ако се суочавате са превеликим дугом.

Ауто кредити

Кредити за аутомобиле су облик обезбеђеног дуга, што значи да ако не платите, зајмодавац може да узме назад аутомобил који служи као колатерал. Кредити за аутомобиле су све дужи и скупљи. Ово их може отежати исплатити, посебно ако је ваш буџет мали.

Ево како да се носите са скупим кредитом за аутомобил:

 • Рефинансирајте кредит.

 • Смањите свој аутомобил за јефтинији.

 • Пронађите излаз из кредита.

Хипотека

Добивање хипотеке је вероватно највећа одлука о личним финансијама коју ћете донети. Они углавном трају деценијама и коштају стотине хиљада долара. У 2020, просечан Американац је имао хипотекарни салдо од 190.595 долара, према студији дуга НердВаллет-а. Хипотека је обезбеђен кредит, што значи да вам банка може узети кућу ако не платите како је договорено.

Али имате неки регрес ако имате проблема са плаћањем хипотеке:

 • Размислите о рефинансирању ваше хипотеке.

 • Искористите предности програма рефинансирања по приступачним ценама код куће.

Пословни дуг

Дуг је често неопходан део одржавања малог предузећа. Можете узети зајам или пословну кредитну линију да бисте запослили више запослених или купили нову опрему.

Али превелики дуг може угрозити ваш пословни ток готовине и потенцијално угрозити ваше пословање.

Ако се суочавате са великим дуговима, постоји неколико начина на које можете да извучете своје пословање из дугова. То укључује:

 • Повећање ваше продаје.

 • Рефинансирање или консолидација вашег пословног дуга са високим каматама.

Налози за прикупљање

Уобичајено је имати налог у колекцијама. Око 28% потрошача са кредитним досијеима има, према извештају Бироа за финансијску заштиту потрошача за 2020.

Међутим, знати како се носити са дугом у наплати може бити тешко. Ево неколико корака које треба следити ако вас прогањају утеривачи дугова:

 • Очистите своја права наплате дугова.

 • Не подлежите притиску да извршите брзо плаћање.

 • Прикупите информације о дугу.

 • Направите план за решавање дуга у наплати – опције укључују прављење плана плаћања, измирење дуга или његово потпуно плаћање.

Калкулатор отплате дуга

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here