Шта је план управљања дугом?

Ако имате проблема са плаћањем рачуна за кредитну картицу сваког месеца, план управљања дугом од непрофитне агенције за кредитно саветовање може бити помоћ која вам је потребна.

План обједињује ваша различита плаћања кредитним картицама у једну уплату, може преполовити ваше каматне стопе и пружа вам структуиран пут за отплату дуга током три до пет година.

Пошто отплаћујете првобитни дуг, управљање планом дуга има много мање утицаја на ваш кредитни резултат него измирење дуга или банкрот.

Пратите свој дуг на једноставан начин. Пријавите се са НердВаллет-ом да бисте видели анализу дуга и предстојећа плаћања на једном месту. Пријавите се, бесплатно је

Како функционише план управљања дугом

Где ићи: Планове управљања дугом нуде агенције за кредитно саветовање. Ако размишљате да кренете овим путем, потражите агенцију која је непрофитна и акредитована од стране Националне фондације за кредитно саветовање.

Очекујте од кредитног саветника да детаљно прегледа вашу финансијску ситуацију и да разговара о неколико опција, а не само о плану управљања дугом. Немојте се осећати под притиском да се пријавите истог дана када се понуди било који програм. Узмите времена да размислите о томе.

Шта је покривено: Неосигурани дугови, као што су кредитне картице и лични зајмови. Осигурани дугови — попут оних за куће и аутомобиле — нису покривени. Ни студентски кредити.

Шта агенција ради: Саветник ће контактирати сваког повериоца како би га обавестио о плану управљања дугом и постао платилац на вашем рачуну. Саветник може да тражи уступке од сваког повериоца, што може укључивати ниже камате, ниже месечне уплате или „поновно старење“ рачуна како би се зауставиле накнаде за кашњење.

Сваког месеца, ваша уплата ће електронски ићи саветодавној агенцији, која затим плаћа вашим повериоцима. Сваки месец добијате извештај о напретку.

Вероватно ћете платити накнаду за упис, као и месечну накнаду за сваки кредитни рачун у плану. (Чак и са њима, ваша укупна месечна уплата би требало да буде нижа.) Накнаде могу да варирају у зависности од државних прописа, али агенције у просеку наплаћују 20 до 30 УСД.

» ВИШЕ: Упоредите планове управљања дугом

Шта да очекујете док сте на плану: Будите спремни да живите без кредитних картица све док сте у програму. Већина издавалаца кредитних картица ће захтевати да налог који улази у план управљања дугом буде затворен. Можда ће вам бити дозвољено да задржите картицу за хитне случајеве или посао; питајте пре него што се пријавите.

Такође, избегавајте све нове кредитне обавезе током трајања плана. Ваши повериоци ће видети све нове обавезе у вашем кредитном извештају и могу повући своје уступке.

Требало би да се трудите да извршите уплате на време, сваки пут. Повериоци су вам дали неке велике уступке, и они имају тенденцију да инсистирају да испуните њихове услове. Једна пропуштена уплата и могу се обавити уз одрицање од накнада и наплату мање камате.

Када планови управљања дугом најбоље функционишу

Ако се борите са револвинг дугом, предности су:

  • Једна, нижа уплата.

  • Нема више (или барем мање) телефонских позива поверилаца или инкасатора.

  • Способност да коначно оставите дуг иза себе.

Вероватно није у реду за вас ако:

  • Имате проблема са плаћањем осигураних дугова, као што су хипотека или плаћање аутомобила.

  • Ваш приход једва покрива потрепштине, као што су храна и комуналије.

  • Желите да наставите да користите своје кредитне картице.

То што морате да живите без кредитних картица или новог кредита може бити предност ако бринете о контроли потрошње.

Пошто морате да се посветите много месеци плаћања, желећете да будете сигурни да у вашем буџету има простора за то. Током година када плаћате план, неочекивани трошкови ће се појавити, тако да је приступ некој врсти фонда за хитне случајеве кључан.

Могуће је чак и да је финансијски коучинг само по себи све што вам треба да надокнадите. Ако одлучите да је план управљања дугом прави за вас, паметно је да добијете помоћ око буџетирања и управљања новцем како бисте спречили да поново заостанете.

Да ли је управљање дугом права опција за вас?

План управљања дугом је само једна опција за смањење дуга када дуг изгледа огроман, а можда није прави за вас.

Ваш кредитни резултат може у почетку да падне, јер су налози затворени и имате мање доступног кредита. Упис у план управљања дугом биће забележен у вашем кредитном извештају, али би требало да се третира као неутралан у кредитном бодовању. Дугорочно, како будете управљали својим финансијама, ваш кредитни резултат ће се вероватно повећати.

Подаци су оскудни, али оно што је доступно указује на то да најмање половина клијената није успешно завршила планове. Предлажемо да питате да ли ће ваша саветодавна агенција са вама поделити своје податке о стопи завршетка.

Алтернативе плану управљања дугом укључују:

  • Зајмови за консолидацију дуга, иако услови и квалификације зависе од вашег кредитног резултата.

  • Банкрот, што може бити најбоља опција када је ваш дуг огроман.

  • Измирење дуга, иако постоје значајни недостаци који га чине последњим средством.

Можда ћете моћи сами да урадите нешто од онога што би кредитни саветници урадили за вас у плану управљања дугом. На пример, можете да подигнете телефон и питате своју компанију за издавање кредитне картице о програмима за тешкоће; најгоре што су могли да ураде је да кажу не.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here