Шта је фидуцијар и зашто је то важно?

Ако сте били збуњени око разлике између фидуцијара и финансијског саветника, нисте сами. Овде разлажемо шта је фидуцијар заправо и како се наслов примењује на свет финансијских савета.

Дефиниција: Фидуцијар

Фидуцијар је појединац који делује у најбољем интересу одређене особе или корисника. У свету финансијских услуга, то значи да фидуцијарни саветници морају да купују и продају само инвестиције које најбоље одговарају њиховим клијентима. Фидуцијари имају везу поверења са клијентима и морају избегавати сукоб интереса. Рад са фидуцијарним финансијским саветником значи да они имају ваше најбоље финансијске интересе у срцу, али будите опрезни - нису сви саветници фидуцијари.

Ако ваш финансијски саветник нема фидуцијарну дужност према вама, можда ће моћи да вам препоручи инвестиције или производе који им плаћају већу провизију од оних који би вам највише одговарали, што би вас могло коштати више.

Фидуцијарни односи постоје изван финансијских саветодавних услуга, обично на местима где је потребан висок ниво поверења: чланови одбора могу имати фидуцијарну дужност према својим компанијама, повереници дугују фидуцијарне обавезе својим корисницима, а администратори пензионог плана обично имају фидуцијарну дужност запосленима у њиховој компанији.

» Тражим саветника? Погледајте нашу листу најбољих финансијских саветника

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб локацији Фацет Веалтх-а

? Позовите Фацет на 888-826-6401

ФАЦЕТ ВЕАЛТХ

Накнаде и минимуми:

  • 100 долара и више месечно (бесплатне почетне консултације).

  • Минимум рачуна од 0 УСД.

Промоција: 15% попуста на годину дана финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред).

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб страници Зое Финанциал-а

? Позовите Зое на 347-658-5101

ЗОЕ ФИНАНЦИАЛ

Накнаде и минимуми:

  • Накнаде се разликују у зависности од саветника.

  • Минимум рачуна од 0 УСД.

Промоција: нема.

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб страници Вангуард-а

? Позовите Вангуард на 844-850-2151

УСЛУГЕ ЛИЧНИХ САВЕТНИКА ВАНГУАРД®

Накнаде и минимуми:

  • 0.30% имовине.

  • Минимум рачуна од 50.000 долара.

Промоција: нема.

Како да знам да ли радим са фидуцијарним финансијским саветником?

Законодавство у вези са поузданошћу финансијских саветника је нејасно и у суштини ставља одговорност верификације фидуцијарног статуса саветника на рамена клијента.

Један од начина да осигурате да је ваш саветник фидуцијар је да радите са сертификованим финансијским планером — високо обученим специјалистом са значајним финансијским образовањем и искуством. Етички кодекс ЦФП-а каже да сви ЦФП-ови „морају деловати као фидуцијари, и стога, деловати у најбољем интересу клијента.” Дакле, ако видите ЦФП ознаку, знате да сте у добрим рукама. Можете верификовати ЦФП преко веб странице одбора ЦФП.

Постоји много различитих типова финансијских саветника, а поред тога, неколико сертификата и лиценци које ти саветници могу да имају. Неколико наслова осим инвестиционог саветника и брокера-дилера је уопште регулисано, укључујући уобичајене називе као што су „саветник за богатство“ и „финансијски саветник“, тако да обавезно проверите све потенцијалне саветнике пре него што се посветите једном.

» Нисам сигуран како да изаберем? Ево 10 питања која треба да поставите финансијском саветнику

Да ли је робо-саветник фидуцијар?

Робо-савјетници користе компјутерске алгоритме за изградњу и управљање инвестиционим портфељем за вас на основу личних фактора, као што је толеранција на ризик. Многи робо-саветници су регистровани као инвестициони саветници код Комисије за хартије од вредности и имају фидуцијарну дужност према својим клијентима. Међутим, многи робо-саветници имају ограничено разумевање клијената, што може значити да нису у могућности да помогну са широким смерницама за финансијско планирање, као што је управљање дугом. Критичари робо-саветника често наводе њихова ограничења као довољна да их дисквалификују као фидуцијаре.

» Спремни за почетак? Ево нашег скупа најбољих робо-саветника

Ако тражите искључиво управљање инвестицијама, многи робо-савјетници то нуде у својству фидуцијара. Међутим, већина неће моћи да узме у обзир вашу пуну финансијску слику на начин на који то може традиционални саветник.

Фидуцијарна обавеза вс. стандард подобности

Закон о инвестиционим саветницима из 1940. године наводи да саветник за инвестиције (или било ко у послу давања савета о инвестицијама) има фидуцијарну дужност према свом клијенту. Сам закон ове мере назива широким и не предвиђа посебне прописе осим што захтева да саветници делују у најбољем интересу клијента.

Брокерско-дилери, што је шири термин који се користи да опише особу или фирму која купује и продаје хартије од вредности у име клијента, као и за себе или њихову организацију, нису једнообразно вођени фидуцијарном обавезом, иако под одређеним околностима (као што је државни закон), неки се могу сматрати фидуцијарним стандардом. Уместо тога, брокери-дилери морају да поштују стандард подобности који је поставила Регулаторна управа за финансијску индустрију, или ФИНРА, што значи да морају имати разумно уверење да је инвестиција, трансакција или учесталост трансакција прикладна за клијента.

Ово „разумно уверење“ оставља простора брокерима-дилерима да препоруче производе који ће повећати њихов резултат кроз провизије, али не морају нужно бити најбоља инвестиција за вас. Фидуцијари, с друге стране, морају деловати у вашем најбољем интересу. Зато је боље радити са фидуцијаром него са саветником који једноставно следи стандард подобности.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here