Шта је финансијски тренер и у чему вам могу помоћи?

Кондициони тренер може да вам помогне са мртвим дизањем и основном снагом. Животни тренер би вам могао рећи да радите на емоционалним границама.

Финансијски тренер не би могао да вам помогне са упутствима за тренинг снаге или техникама вођења дневника, али он или она могу да вам дају вежбе које ће вам помоћи да успешно управљате својим новцем. Они вам пружају стратегије да организујете своје финансије како бисте могли да доносите мудре одлуке у будућности.

Дефиниција финансијског тренера

Финансијски тренер је саветник који вам може помоћи да постигнете своје финансијске циљеве тако што ће вас научити вештинама управљања новцем, као што је како да изградите уштеђевину или отплатите дуг. Финансијски тренер вам може помоћи да побољшате вашу финансијску писменост, али вам вероватно не може дати савет за инвестирање.

Финансијски тренери често помажу својим клијентима у понашању и емоционалним компонентама управљања новцем. Тренер вам може помоћи да откријете шта покреће ваше финансијске одлуке, тако да можете створити здравији став који води ка бољим новчаним навикама.

Шта ради финансијски тренер?

Ако радите са финансијским тренером, они ће вам можда дати навести своје финансијске циљеве и пратити своје трошкове неколико недеља да бисте идентификовали навике потрошње. Финансијски тренер вам тада може помоћи:

  • Схватите своје навике потрошње.

  • Направите буџет.

  • Нацртајте финансијски план.

  • Схватите емоционалне компоненте опхођења са новцем.

  • Научите како да успоставите фонд за хитне случајеве.

  • Управљајте дугом.

Ако тражите препоруке за улагање или управљање, финансијски тренер вероватно неће моћи да вам помогне. У том случају, можда је најбоље потражити робо-саветника или финансијског саветника.

» Желите да сазнате више? Прочитајте како да изаберете финансијског саветника.

Како да нађем финансијског тренера и колико коштају?

Иако не постоји обавезан курс или лиценца, и не постоје сертификати да се постане финансијски тренер, постоје програми обуке које води Удружење за финансијско саветовање и едукацију о планирању. Ако тражите финансијског саветника или тренера, проналажење професионалца који има ознаку АФЦПЕ акредитованог финансијског саветника или финансијског фитнес тренера може вам осигурати да радите са искусном и сертификованом особом. Можете пронаћи тренера преко веб странице АФЦПЕ-а. Неки робо-саветници (онлине услуге које управљају вашим инвестицијама за вас) такође нуде приступ финансијским тренерима или саветницима који вам могу помоћи у разним финансијским питањима.

» Занима ме робос? Сазнајте више о робо-саветницима.

Финансијски тренери обично раде само уз накнаду. Неки наплаћују на основу тога колико дуго планирате да радите заједно (на пример, одређена накнада за период од шест месеци) или по појединачној сесији, док други наплаћују на основу процента прихода. Пошто финансијски тренери обично не управљају клијентовим инвестицијама, они обично не наплаћују средства на основу имовине којом управљају, што је уобичајен модел накнаде међу финансијским саветницима.

Неки пакети финансијске обуке могу коштати хиљаде долара годишње. Цене тренинга су обично између 100 и 300 долара на сат. Због широког спектра накнада које наплаћују тренери, важно је унапред распитати се о очекиваним трошковима.

Која је разлика између финансијског саветника и финансијског тренера?

Финансијски тренери, као и већина врста саветника, немају обавезан ниво обуке или сертификације. За разлику од финансијских саветника, финансијски тренери ретко дају инвестиционе савете (а ако дају, морају бити регистровани као инвестициони саветници). Финансијски саветници се могу сматрати кораком напред од финансијског тренера: када савладате теме у којима вам тренер може помоћи, као што су буџетирање, стварање фонда за хитне случајеве и отплата дуга, можда ћете моћи да почнете да акумулирате средства. Финансијски саветник вам може помоћи да направите финансијски план или изградите инвестициони портфолио за управљање тим средствима.

» Желим да сазнам више? Прочитајте о различитим врстама финансијских саветника

Како да постанем финансијски тренер?

Иако не морате да завршите ниједан курс или да стекнете лиценцу или сертификат да бисте постали финансијски тренер, не би требало да одустанете од финансијског образовања пре него што почнете да подучавате друге. Стицање једне од ознака АФЦПЕ може вам дати основно знање да постанете финансијски тренер.

Плата финансијског тренера зависи од њихових хонорара, колико клијената опслужују и да ли воде сопствену праксу или раде за постојећу фирму. Ако се питате да ли се стицање сертификата исплати, сајтови за запошљавање Глассдоор, Цомпарабли и Паисцале показују да уобичајене плате финансијских тренера обично падају између 40.000 и 45.000 долара годишње.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here