Шта је финансијски план и како да га направим?

Финансијски план је свеобухватна слика ваших тренутних финансија, ваших финансијских циљева и свих стратегија које сте поставили за постизање тих циљева. Добро финансијско планирање треба да укључује детаље о вашем новчаном току, штедњи, дугу, инвестицијама, осигурању и свим другим елементима вашег финансијског живота.

Шта је финансијско планирање?

Финансијско планирање је сталан процес који ће смањити ваш стрес око новца, подржати ваше тренутне потребе и помоћи вам да изградите јаје за своје дугорочне циљеве, попут пензионисања. Финансијско планирање је важно јер вам омогућава да максимално искористите своју имовину и помаже вам да испуните своје будуће циљеве.

Финансијско планирање није само за богате: креирање мапе пута за вашу финансијску будућност је за све. Можете сами да направите финансијски план или да добијете помоћ од стручњака за финансијско планирање. Захваљујући онлајн услугама као што су робо-саветници, добијање помоћи око финансијског планирања је приступачније и приступачније него икада.

Финансијско планирање у 7 корака

1. Почните постављањем финансијских циљева

Добар финансијски план је вођен вашим финансијским циљевима. Ако свом финансијском планирању приступите са становишта онога што ваш новац може да учини за вас – било да је то куповина куће или вам помаже да се пензионишете раније –  учинићете да се штедња осећа намерно.

Нека ваши финансијски циљеви буду инспиративни – како желите да вам живот изгледа за пет година? Шта за 10 и 20 година? Да ли желите да поседујете аутомобил или кућу? Да ли су деца на слици? Како замишљате свој живот у пензији?

Почињете са циљевима јер ће вас они инспирисати да довршите следеће кораке и пружити вам светло водиља док радите на томе да те циљеве остварите.

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб локацији Фацет Веалтх-а

? Позовите Фацет на 888-826-6401

ФАЦЕТ ВЕАЛТХ

Накнаде и минимуми:

 • 100 долара и више месечно (бесплатне почетне консултације).

 • Минимум рачуна од 0 УСД.

Промоција: 15% попуста на годину дана финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред).

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб страници Зое Финанциал-а

? Позовите Зое на 347-658-5101

ЗОЕ ФИНАНЦИАЛ

Накнаде и минимуми:

 • Накнаде се разликују у зависности од саветника.

 • Минимум рачуна од 0 УСД.

Промоција: нема.

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб страници Вангуард-а

? Позовите Вангуард на 844-850-2151

УСЛУГЕ ЛИЧНИХ САВЕТНИКА ВАНГУАРД®

Накнаде и минимуми:

 • 0.30% имовине.

 • Минимум рачуна од 50.000 долара.

Промоција: нема.

2. Пратите свој новац и преусмерите га ка својим циљевима

Добијте осећај свог месечног тока новца – шта долази, а шта излази. Тачна слика је кључна за креирање финансијског плана и може открити начине да се више усмери на штедњу или отплату дуга. Гледање куда иде ваш новац може вам помоћи да развијете тренутне, средњорочне и дугорочне планове.

Израда буџета је типичан непосредни план. НердВаллет препоручује принципе буџета 50/30/20: 50% своје плате за коју можете узети кући поставите на потребе (становање, комуналије, превоз и друга понављајућа плаћања), 30% на жеље (ручавање, одећа, забава) и 20% на штедње и отплате дуга. Смањење дуга по кредитној картици или другог дуга са високим каматама је уобичајен средњорочни план, а планирање пензионисања је типичан дугорочни план.

» Потребан је брзи почетак? Испробајте овај радни лист о буџету који је једноставан за коришћење.

3. Нађите свог послодавца

Ако посетите финансијског саветника, он или она ће вас сигурно питати: Да ли имате пензиони план који спонзорише послодавац, као што је 401(к), и да ли ваш послодавац одговара било ком делу вашег доприноса?

Истина, доприноси од 401(к) сада смањују вашу плату, али вреди уложити довољно да добијете пун одговарајући износ, јер је тај меч бесплатан новац. Ево колико би требало да допринесете 401(к).

4. Уверите се да хитни случајеви не постану катастрофа

Темељ сваког финансијског плана је одлагање готовине за хитне трошкове. Можете почети са малим – 500 долара је довољно да покрије мале хитне случајеве и поправке тако да неочекивани рачун не навуче дуг на кредитној картици. Ваш следећи циљ би могао бити 1.000 долара, затим основни животни трошкови једног месеца и тако даље.

Кредит за изградњу је још један начин да заштитите свој буџет од шока. Добар кредит вам даје опције када вам затребају, као што је могућност да добијете пристојну стопу за позајмицу за аутомобил. Такође може повећати ваш буџет тако што ће вам обезбедити јефтиније цене осигурања и омогућити вам да прескочите депозите за комуналне услуге.

5. Ријешите се дугова са високим каматама

Кључни корак у сваком финансијском плану: Отплатите „токсичне“ дугове са високим каматама, као што су стања на кредитним картицама, зајмови до дана исплате, зајмови под власништвом и плаћања закупнине. Камате на неке од њих могу бити толико високе да ћете на крају отплатити два или три пута више од онога што сте позајмили.

Ако се борите са револвинг дугом, зајам за консолидацију дуга или план управљања дугом може вам помоћи да умотате неколико трошкова у један месечни рачун по нижој каматној стопи.

6. Инвестирајте да бисте изградили своју уштеђевину

Улагање звучи као нешто за богате људе или када сте већ успостављени у каријери и породичном животу. Није.

Улагање може бити једноставно као улагање новца у 401(к) и без проблема као отварање брокерског рачуна (многи немају минимум за почетак).

» Погледајте детаљно објашњење о томе како да уложите новац.

Финансијски планови користе различите алате за улагање за пензију, кућу или колеџ:

 • Планови за пензионисање које спонзорише послодавац. Ако имате план 401(к), 403(б) или сличан план, постепено проширите своје доприносе према ограничењу ИРС-а од 19.500 УСД годишње. Ако имате 50 или више година, ограничење се пење до 26.000 УСД.

 • Традиционална или Ротх ИРА. Ови инвестициони рачуни са повлашћеним порезом могу додатно да остваре уштеду за пензију до 6.000 долара годишње (или 7.000 долара, ако сте старији од 50 година). Овај НердВаллет ИРА водич ће вам помоћи да одаберете прави тип ИРА и показати вам како да отворите налог.

 • 529 планова штедње за колеџ. Ови планови које спонзорише држава обезбеђује раст инвестиција без пореза и повлачења за квалификоване трошкове образовања.

7. Изградите јарак да заштитите и повећате своје финансијско благостање

Сваким од ових корака градите јарак да заштитите себе и своју породицу од финансијских потешкоћа. Како ваша каријера напредује, наставите да побољшавате свој финансијски јарак тако што ћете:

 • Повећање доприноса на ваше пензионе рачуне.

 • Попуните свој фонд за хитне случајеве док не будете имали три до шест месеци основних животних трошкова.

 • Коришћење осигурања за заштиту ваше финансијске стабилности, тако да вас саобраћајна несрећа или болест не би избацили из колосека. Животно осигурање штити вољене особе које зависе од ваших прихода. Договорено животно осигурање, које покрива периоде од 10 до 30 година, добро одговара потребама већине људи.

Да ли вам је потребна помоћ у финансијском планирању?

Финансијски план није статичан документ – то је алат за праћење вашег напретка и онај који треба да прилагођавате како се ваш живот развија. Корисно је преиспитати свој финансијски план након великих животних прекретница, као што су брак, започињање новог посла, дете или губитак вољене особе.

» Желим да радим са локалним саветником. Пронађите финансијског саветника у мојој близини

Ако нисте тип „уради сам“ — или ако желите професионалну помоћ у управљању неким задацима, а не другима — не морате да радите сами. Размислите каква вам је помоћ потребна:

Само управљање портфељом: Робо-саветници нуде поједностављено, јефтино управљање онлајн инвестицијама. Компјутерски алгоритми граде инвестициони портфолио на основу циљева које сте поставили и ваших одговора на питања о вашој толеранцији ризика. Након тога, услуга прати и редовно ребалансира ваш микс улагања како би се осигурало да останете на правом путу. Пошто је све дигитално, долази по много нижој цени од ангажовања менаџера портфолија људи.

» Потребна помоћ за инвестирање? Сазнајте више о робо-саветницима

Комплетан финансијски план и инвестициони савети: Услуге финансијског планирања на мрежи нуде виртуелни приступ људским саветницима. Основна услуга би укључивала аутоматизовано управљање инвестицијама (као што бисте добили од робо-саветника), плус могућност консултовања са тимом финансијских саветника када имате друга финансијска питања. Свеобухватнији провајдери у основи одражавају ниво услуга које нуде традиционални финансијски планери: упарени сте са посвећеним људским финансијским саветником који ће управљати вашим инвестицијама, креирати свеобухватан финансијски план за вас и редовно проверавати да ли На правом сте путу или морате да прилагодите свој финансијски план.

" Треба ми помоћ? Погледајте наш преглед најбољих саветника за богатство

Специјализовано упутство и/или желите да се састанете са саветником лицем у лице: Ако имате компликовану финансијску ситуацију или вам је потребан специјалиста за планирање имовине, пореско планирање или осигурање, традиционални финансијски саветник у вашој области може да вам одговара. Да би се избегао сукоб интереса, препоручујемо финансијске саветнике који плаћају само накнаде и који су фидуцијари (што значи да су потписали заклетву да ће деловати у најбољем интересу клијента). Имајте на уму да неки традиционални финансијски саветници одбијају клијенте који немају довољно за улагање; дефиниција „довољно“ варира, али многи саветници захтевају 250.000 долара или више. Ако желите да сазнате више о томе колико ће коштати посета саветнику, прочитајте наш водич за накнаде за финансијске саветнике.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here