Шта је економија свирка? 4 ствари које треба знати за раднике на свиркама

Шта је свирка економија?

Пореска управа дефинише економију концерата као „активност у којој људи зарађују приход обезбеђујући рад, услуге или робу на захтев“, често преко апликације или веб локације. Ову област тржишта рада чине привремени, уговорни и слободни послови.

Термин „економија свирка“ најчешће се користи у вези са пословима као што су вожња за компанију за шопинг, испорука или шетање паса. Али економија свирка обухвата готово сваку индустрију и представља велики део радне снаге. Истраживање из 2020. које је наручио Упворк открило је да је 59 милиона Американаца радило као слободњак у претходних 12 месеци.

» ВИШЕ: Који посао доноси највише новца?

Шта је свирка?

Рад на свиркама увелико варира, тако да није увек лако одредити. Уобичајени примери укључују изнајмљивање собе на сајту за краткорочни закуп, продају одеће на мрежи, вожњу за компанију за ридесхаре и испоруку за Амазон Флек или неку другу услугу. Такође укључује послове попут слободног писања, подучавања, дизајна, неге и још много тога. Ако желите да радите од куће, посао са свиркама може бити само улазница.

„Свирка“ (која се понекад назива и „попут са стране“) је генерално краткорочни задатак, пројекат или посао који особа преузима да би зарадила додатни новац. Али многи раде на свиркама дугорочно или као главни извор прихода. Неки радници на свиркама добијају плату по задатку или задатку. Други зарађују сатницу.

» ВИШЕ: 9 начина да зарадите новац као дете

Шта је свиркарски радник?

Радник на свиркама је неко ко ради у оквиру економије свирка као независни извођач или слободњак. Радници на свиркама се обично класификују као самозапослени, а не као запослени, у пореске сврхе. Из тог разлога, они не примају редовне бенефиције за запослене као што су здравствено осигурање, планови за пензионисање или плаћени одмор.

Шта треба знати о раду у гиг економији

Рад у економији концерата може доћи са флексибилним радним временом, брзо готовином или могућношћу да сами одредите плату, у зависности од посла. Међутим, то може значити и нередовне приходе, недостатак бенефиција и компликоване порезе. Ако размишљате о свирци, имајте на уму неколико ствари:

Истражите плату

Цене могу да варирају у зависности од локације, искуства и потражње. Осим тога, платформа на којој радите на свиркама може узети део ваше зараде. Такође је добра идеја да сазнате колико често добијате плату, тако да ћете знати када да очекујете сваку плату. За детаље погледајте веб локацију компаније, рецензије и страницу Бироа за боље пословање.

Будите свесни потенцијалних трошкова

Неке свирке захтевају да платите одређене трошкове везане за посао. На пример, можда ћете бити заинтересовани за осигурање, бензин и одржавање аутомобила ако превозите робу или људе.

Буџет за порезе

Традиционално, запослени аутоматски добијају порезе на зараде које задржавају њихови послодавци. Већина радника на свиркама је, с друге стране, одговорна за то да сами раде математику. Уградите порез на самозапошљавање у свој буџет како се не бисте суочили са изненађујућим рачуном када дође време за подношење.

Пазите на преваре

Рад на свиркама је веома тражен - и преваранти то знају. Пазите на црвене заставице. Ако се од вас тражи да платите новац унапред, или позиција обећава да ће платити више него што то захтевају ваше вештине и искуство, вероватно је то превара. Сазнајте више о томе како да уочите лажни посао.

Ако сте заинтересовани да започнете наступ на даљину, можете сазнати више савета и могућности у нашем водичу за рад од куће.

Пратите сав новац који зарађујете. Прегледајте све предности готовине, картица и банковних рачуна на први поглед. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈ ТОК ГОТОВИНЕ

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here