Шта је добар кредитни резултат? Како да добијем добар кредитни резултат?

ФИЦО, најпознатији систем кредитног бодовања, и његов конкурент ВантагеСцоре користе распон 300-850.

Будите у току са својим кредитним резултатом Обавестићемо вас када се ваш резултат промени и обезбедићемо бесплатне увиде у начине да наставите да градите. Пријавите се, бесплатно је

Шта је добар ФИЦО резултат?

Добар ФИЦО резултат је између 670 и 739, према веб страници компаније. ФИЦО каже да се резултати између 580 и 669 сматрају „фер“, а они између 740 и 799 „веома добри“.„Све изнад 800 сматра се „изузетним."

Према ФИЦО-у, просечан кредитни резултат у 2021. години био је 716, што спада у добар распон.

ФИЦО долази из Фаир Исаац Цорп., компанија која је прва развила систем кредитног бодовања. Користи податке о потрошачима из три главна бироа за кредитно извештавање: ТрансУнион, Екуифак и Екпериан.

ФИЦО резултати обично изражавају кредитну способност потрошача као број између 300 и 850.

Шта је добар ВантагеСцоре?

ФИЦО-ов конкурент, ВантагеСцоре производи сличан резултат користећи исте податке кредитног извештаја из три бироа. (НердВаллет вам нуди бесплатан кредитни резултат користећи ВантагеСцоре и ваш ТрансУнион кредитни извештај.)

Добар ВантагеСцоре се налази између 661 и 780, што компанија назива „приме“ кредитним нивоом. ВантагеСцорес изнад 780 се сматрају "суперприме", док су они између 601 и 660 "близу премијера".„ВантагеСцорес испод 600 се сматра „субприме“."

Просечан ВантагеСцоре 3.0 у јулу 2021. било је 693.

Шта вам може донети добар кредитни резултат

Имати добар кредит је важан јер одређује да ли можете да позајмите новац и колико ћете платити камате да бисте то урадили.

Међу стварима, добар кредитни резултат може вам помоћи да добијете:

  • Неосигурана кредитна картица са пристојном каматном стопом, или чак картица за пренос стања.

  • Пожељан ауто кредит или лизинг.

  • Хипотека са повољном каматном стопом.

  • Могућност отварања новог кредита за покривање трошкова у кризи ако немате фонд за хитне случајеве или га понестане.

Добар кредитни резултат помаже на друге начине: У многим државама људи са вишим кредитним резултатима плаћају мање за осигурање аутомобила. Поред тога, неки станодавци користе кредитне резултате да прегледају станаре.

Дакле, добар кредитни резултат је од помоћи без обзира да ли планирате да се пријавите за кредит или не.

Често постављана питања Шта је добар кредитни резултат за куповину аутомобила?

Ако је ваш кредитни резултат испод око 700, припремите се за питања о негативним ставкама у вашој кредитној евиденцији када купујете аутомобил. Људима са великим недостацима на кредиту се рутински одобравају кредити за аутомобиле, али можда се не квалификујете за ниску стопу. Прочитајте које стопе можете очекивати са својим резултатом.

Шта је добар кредитни резултат за куповину куће?

Не треба вам беспрекоран кредит да бисте добили хипотеку. У неким случајевима, кредитни резултати могу бити у 500-има. Али кредитни резултати процењују ризик да нећете отплатити како је договорено, тако да зајмодавци награђују веће резултате нижим каматним стопама. Прочитајте о својим опцијама хипотеке према нивоу кредитног резултата.

Шта је добар кредитни резултат за изнајмљивање стана?

Станодавци или менаџери некретнина углавном не траже беспрекорне резултате, они су заинтересовани за вашу кредитну евиденцију. Сазнајте више о томе шта станодавци заиста траже у провери кредита.

Шта је добар кредитни резултат према зајмодавцима?

Зајмодавци, као што су издаваоци кредитних картица и провајдери хипотека, могу да поставе своје стандарде о томе шта значи „добар кредит“ док одлучују да ли ће вам одобрити кредит и по којој каматној стопи.

У пракси, међутим, добар кредитни резултат је онај који вам помаже да добијете оно што вам је потребно или желите, било да је то приступ новом кредиту у малој мери или ниже стопе хипотеке.

Шта утиче на ваш кредитни резултат?

На листи онога што утиче на ваш кредитни резултат, два фактора имају највећи утицај: историја плаћања, а то је да ли плаћате на време, и коришћење кредита, што је колики део ваших кредитних лимита користите.

Остали фактори су важни, али имају мало мању тежину: колико дуго имате кредит, да ли имате мешавину типова кредита и колико често и недавно сте подносили молбу за кредит.

Како добити добар кредитни резултат

Добре кредитне навике, које се доследно практикују, ће изградити ваш резултат. Ево шта треба да урадите:

  • Плаћајте рачуне на време. Ово је важно јер историја плаћања има највећи утицај од свих фактора у вашем резултату. Пропуштено или закаснело плаћање може нанети огромну штету кредитном резултату и може остати у вашем кредитном извештају до 7 година.

  • Покушајте да стање на вашој кредитној картици буде знатно испод ваших кредитних ограничења; циљајте на искоришћење кредита испод 30%, а мање је боље. Висока искоришћеност умањује ваш резултат, али штета ће избледети када будете у могућности да смањите своје стање, а нижа искоришћеност се појави на вашим кредитним извештајима. Такође ћете можда моћи да смањите коришћење тако што ћете добити већи кредитни лимит или постати овлашћени корисник на слабо коришћеној картици са великим лимитом.

  • Држите кредитне рачуне отворене осим ако не постоји убедљив разлог, као што су високе накнаде или лоша услуга, да их затворите. Одржавање отворених старијих налога помаже вашој просечној старости налога, што има мали утицај на ваш резултат. Такође, затварање налога сече ваш укупни кредитни лимит, подстичући коришћење кредита.

  • Избегавајте да направите неколико кредитних захтева у кратком временском оквиру. Кредитне провере у сврху доношења кредитних одлука могу да доведу до малог, привременог пада у вашем резултату, а неколико за кратко време може да се сабере. Зато је важно истражити кредитне картице пре него што се пријавите.

  • Пратите своје кредитне извештаје и информације о споровима за које сматрате да су нетачне или престаре да би биле укључене (већина негативних информација нестаје након седам година).

Желите да видите шта покреће ваш кредит? Проверите свој бесплатни кредитни резултат, стекните персонализоване увиде. Недељна ажурирања вам омогућавају да пратите свој напредак. Пријавите се, бесплатно је.

Гледајте да бисте сазнали више о побољшању кредитног резултата

Често постављана питања о кредитним резултатима

Да ли је 700 добар кредитни резултат?

Кредитни резултат од 700 сматра се добрим. Уз добар кредит, већа је вероватноћа да ћете добити кредит (иако зајмодавци могу узети у обзир и друге факторе осим резултата). И већа је вероватноћа да ћете добити повољне услове као што је нижа каматна стопа.

Шта је одличан кредитни резултат?

Одлични кредитни резултати падају између 720 и највише оцене, 850. Не морате да добијете савршених 850 – резултати изнад 800 дају вам најбоље кредитне услове.

Шта је фер кредитни резултат?

Поштен кредитни резултат је у распону од 630-689. Могло би бити теже квалификовати се за кредит или добити услове које желите.

Шта је лош кредитни резултат?

Резултати испод 630 спадају у опсег лоше кредитне способности. Испробајте горенаведене савете да бисте помогли да изградите свој кредитни профил.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here