Шта је грејс период за студентске кредите?

  • Имате ли новог сервисера? Промене сервисера студентских кредита

  • Да ли ће ПСЛФ сада радити за вас? Кључна ажурирања за опроштај

  • Припремите се за фебруар: Шта треба да знате када се плаћања поново покрену

  • Будите опрезни: Како уочити превару са студентским кредитом

Грејс период за студентске кредите је временски период, након што сте дипломирали или напустили школу, када нисте обавезни да плаћате. Већина студентских кредита има грејс период од шест месеци.

Ево шта треба да знате о грејс периодима и како да на најбољи начин искористите ово време за отплату студентских кредита.

Колико траје грејс период за студентске кредите?

Дужина грејс периода студентског кредита варира у зависности од врсте кредита. Ево колико времена ћете имати пре него што отплата почне за различите кредите:

  • Федерални директни субвенционисани и несубвенционисани кредити: шест месеци.

  • Субвенционисани и несубвенционисани кредити Федералног Стафорда: шест месеци.

  • Федерални директни ПЛУС зајмови за дипломиране студенте: Шест месеци.

  • Федерални директни ПЛУС зајмови за родитеље: Шест месеци, ако се то захтева у захтеву за кредит.

  • Федерални Перкинс кредити: Девет месеци.

  • Приватни зајмови: Зависи од зајмодавца. Неки нуде грејс период након дипломирања од шест месеци, док други захтевају плаћање чим се зајам исплати. Проверите свој уговор о кредиту или питајте свог зајмодавца ако нисте сигурни.

Тренутни савезни студентски зајам је паузирао исплате од марта 2020. и продужиће се до септембра 2021. године, без камате током тог периода. Ако сте дипломирали или ћете дипломирати за то време, ваш шестомесечни грејс период може се преклапати са отпуштањем у потпуности или делимично. Толерантност неће продужити или одложити ваш грејс период.

За недавне дипломце, грејс период за приватне студентске кредите ће се завршити како је првобитно предвиђено у вашем уговору о зајму.

Када почиње грејс период студентског кредита?

За савезне студентске зајмове и већину приватних зајмова, грејс периоди почињу када паднете испод уписа на пола радног времена. То се може десити када дипломирате, повучете се, одузмете годину дана или напустите часове. Школе имају различите дефиниције за упис на пола радног времена, па проверите у својој канцеларији за финансијску помоћ да ли промените распоред часова.

Ако се поново упишете барем на пола радног времена пре истека грејс периода за студентски зајам, убудуће ћете добити његову целокупну дужину. На пример, рецимо да сте кренули у постдипломску школу са пуним радним временом пет месеци након дипломирања. Када завршите свој постдипломски програм, и даље ћете имати пуних шест месеци грејс периода за своје додипломске кредите. 

Да ли се камата прикупља током грејс периода?

Федерални студентски кредити не обрачунавају камату до септембра. 30. 2021.

Али камата ће се обично акумулирати током вашег грејс периода осим ако немате федералне директне субвенционисане зајмове - баш као што је било док сте били уписани у школу. Ако се та камата капитализује, имаћете већи салдо када ваш кредит уђе у отплату.

Ако имате субвенционисане зајмове, камата ће почети да се акумулира на те зајмове када уђу у отплату.

» ВИШЕ: Како почети да плаћате студентске кредите

Можете ли да плаћате студентске кредите током грејс периода?

Грејс период студентског зајма може бити добродошао ако тражите посао или се крећете. Али, ако можете, искористите ову прилику да спречите повећање камата да бисте могли да отплатите своје кредите раније. Испробајте ове опције:

Извршите месечна плаћања као да нема грејс периода

Ово ће вам помоћи у буџету око плаћања студентског кредита од почетка, спречавајући несрећно изненађење када вам рачун на крају дође на рок. Федерално саветовање о изласку студентског кредита, које се дешава око дипломирања, показаће колико дугујете месечно. Ако нисте сигурни, контактирајте свог сервисера студентских кредита или приватног зајмодавца.

Чак и ако одлучите да почнете да отплаћујете кредит пре времена, нисте предани да плаћате сваког месеца током грејс периода. Ви сте на удицу за рачун само када ваш рок отплате званично почне.

Отплатите камату пре него што капитализује

Тренутно не могу приуштити пуну уплату? Платите најмање довољно да покријете месечну камату која се акумулира. Или, пре него што се ваш грејс период заврши, исплатите акумулирану камату пре него што се дода на ваше стање или капитализује. Највероватније ћете добити е-пошту или писмо од свог сервисера за студентске кредите са обавештењем да је ово опција.

Унесите своје стање са и без камата које дугујете у калкулатор исплате студентског кредита да видите колико би вам ове стратегије могле уштедети.

Сазнајте колика ће бити ваша отплата кредита

Сазнајте ко је ваш сервисер за студентске кредите пре истека вашег грејс периода — они су компанија која ће вам послати рачун, наплатити ваше уплате и помоћи вам да управљате својим планом отплате.

Ако мислите да ћете имати проблема са плаћањем кредита сваког месеца, можете да измените своју уплату пре него што добијете први рачун. Питајте свог сервисера о упису у план отплате заснован на приходима. Ограничава ваша плаћања делом вашег прихода и продужава отплату.

Ако желите да отплатите свој кредит на основу плана заснованог на приходима, пријавите се најмање два месеца пре краја грејс периода како би ваша пријава имала времена за обраду. Ако се пријавите прерано, ваш кредитни сервисер може од вас затражити да се поново пријавите ближе крају вашег грејс периода.

Ако имате приватне зајмове, разговарајте о могућностима отплате са својим зајмодавцем. Неки могу понудити продужење грејс периода, а већина ће вам омогућити да паузирате плаћања путем одрицања ако не можете да приуштите плаћања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here