Шта је Импацт Инвестинг?

Прављење разлике иде даље од волонтирања и донирања новца: може се проширити и на ваша улагања. Импацт инвестирање је начин да искористите своје инвестиционе доларе, промовишући добро у свету и свом портфолију.

Дефиниција улагања утицаја

Импацт инвестирање је пракса улагања у компаније које стварају мерљиве друштвене или еколошке промене у свету — и остварују финансијски повраћај. Да бисте започели са утицајним улагањем, можете улагати у компаније које промовишу одрживу пословну праксу или имају иницијативе без окрутности према животињама.

» Спремни за почетак? Пређите на то како да направите портфолио улагања са утицајем.

Пошто свако има различите вредности, оно на чему желите да имате утицај може се разликовати од неког другог. Неки инвеститори могу користити своју религију да усмеравају своје инвестиционе изборе, други се могу осећати потакнутим да делују због тренутних догађаја. Али без обзира које су ваше вредности, можете пронаћи утицајне инвестиције које су у складу са њима.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Прочитајте рецензију Сазнајте више

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Накнаде

$1 - $9

месечно

Накнаде

$1 - $9

месечно

Минимум налога

$0

Минимум налога

$5

Минимум налога

$0

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Промоција

До 510 долара кредита за улагање

са квалификованим депозитом на опорезиви рачун (погледајте услове)

Промоција

2 месеца бесплатно

са промо кодом "нердваллет"

Импацт улагања вс. друштвено одговорно улагање

Свет утицајног улагања је пун етикета, али неке значе више од других. Ево шта сваки од њих заправо значи и како се користи за креирање портфеља утицаја.

Опсти услови

Ознаке као што су друштвено одговорно улагање и улагање са утицајем се често користе као синоними, заједно са другим терминима као што су етичко улагање и одрживо улагање. Обично се позивају на сличну идеју: Коришћење долара за инвестирање да бисте направили позитивну разлику у свету.

Улагање у животну средину, друштво и управљање

Инвеститори утицаја често користе еколошке, друштвене и управљачке факторе или ЕСГ факторе, који су скуп водећих принципа који се фокусирају на питања животне средине, друштва и корпоративног управљања, када бирају улагања.

Многе независне истраживачке фирме користе ЕСГ резултате да помогну у оцењивању инвестиција дуж етичке криве. На пример, ако креирате портфолио утицаја фокусиран на животну средину, можете тражити инвестиције које добијају висок ЕСГ резултат у категорији животне средине.

Утицај стратегије улагања

Без обзира на то како називате својим обликом етичког улагања, генерално постоје три стратегије за постизање већег утицаја на ваш портфолио:

 1. Искључите улагања у компаније које сматрају „неетичким“.

 2. Укључите „етичке“ инвестиције.

 3. Укључите и искључите одређене инвестиције.

Због тога је важно разумети методологију која стоји иза тога како се инвестиције бирају за портфолио.

Како утиче на рад улагања?

У великој мери, утицај улагања функционише тако што усмерава доларе инвеститора у компаније које промовишу добро у свету, или избегавајући оне које то не чине. На пример, инвеститор може одлучити да своје инвестиционе доларе стави у компанију за обновљиву енергију уместо нафтне компаније.

Извештаји о утицају инвестиционих фондова пружају информације о променама у стварном свету које фонд прави путем својих инвестиционих избора. Међутим, специфичне инвестиције нису једини начини да се оствари утицај; активизам такође може имати ефекта.

На пример, према најновијим подацима БлацкРоцк-а, иСхарес МСЦИ УСА ЕСГ Селецт ЕТФ (један од најбоље оцењених ЕСГ фондова) има 44.06% нижа емисија угљеника од референтне вредности (МСЦИ УСА индекс).

Да ли је улагање од утицаја исплативо?

Укратко, да. Према Годишњој анкети о утицају инвеститора Глобал Импацт Инвестинг Нетворк-а за 2020., 68% испитаника је изјавило да су у 2019. њихове инвестиције испуниле њихова финансијска очекивања; 20% је рекло да су имали бољи учинак. Поред тога, анализа компаније за управљање имовином Арабескуе Партнерс из 2020. показала је да је 80% прегледаних студија показало да праксе одрживости позитивно утичу на учинак улагања.

Као и код свих облика улагања, улагање са утицајем представља одређени ризик. Међутим, одрживи фондови могу понудити мањи ризик од традиционалних фондова. Инвестиције са нижим ризиком могу помоћи да заштитите свој портфолио инвестиција од тржишних превирања. У ствари, према подацима Морнингстара, 24 од 26 фондова ЕСГ индекса надмашили су упоредиве традиционалне фондове током првог квартала 2020. године, када је пандемија ЦОВИД-19 јачала широм света. (Морнингстар је рекламни партнер НердВаллет-а.)

Примери улагања у утицај

Инвестиције са утицајем могу доћи од појединаца, приватних компанија, фондација, верских институција, пензионих фондова и менаџера фондова. Акционари свих врста могу помоћи да се преобликују политике компаније тако што ће гласати са својим вредностима. Ево неколико примера улагања у утицај:

Утицај инвестиција које су извршили појединци:

 • Неки роботи саветници нуде аутоматизоване друштвено одговорне портфеље, који помажу клијентима да изврше утицајне инвестиције без потребе да сами раде истраживање. На пример, Беттерментов 100% портфолио Цлимате Импацт има половину емисија угљеника по долару прихода од Беттерментовог  100% Цоре портфолиа акција.

 • Појединци који желе да инвестирају сами могу да улажу у ЕСГ фондове, који имају строжије захтеве од традиционалних фондова, али и даље обезбеђују финансијски повраћај. На пример, Кстрацкерс С&П 500 ЕСГ ЕТФ је надмашио С&П 500 индекс током нестабилних година 2019. и 2021. - све искључујући компаније укључене у секторе дувана, контроверзног оружја и термалног угља.

Утицај инвестиција компанија и фондација:

 • Рокфелерова фондација даје грантове, али и улаже. Фондација је уложила у Фонд могућности за особе са инвалидитетом, који помаже у финансирању пројеката који обезбеђују становање, школе и обуку за посао за особе са инвалидитетом. Због улагања Рокфелерове фондације, фонд може повећати број кредита које даје.

 • Банк оф Америца, Цапитал Оне Веллс Фарго Банк и друге институције улажу у Црафт3, непрофитног зајмодавца који позајмљује новац другим непрофитним и почетним предузећима. Црафт3 је позајмио новац Карли Кабији да покрене Кре-8-тиве Кидз, двојезични центар за бригу о деци. Центар није могао да обезбеди традиционално финансирање, али је Црафт3 обезбедио финансирање, а Кре-8-тиве Кидс је наставио да отвори четири радна места са пуним радним временом и пружи помоћ породицама са ниским примањима.

Утицај заступања акционара:

 • Морнингстар је известио да је просечна подршка за еколошке и друштвене резолуције акционара достигла рекордних 34% од јула 2020. до јуна 2021. Подршка за 26 резолуција везаних за климу порасла је на 51%.

 • Домини Инвестментс, компанија за одржива улагања, објављује кварталне извештаје о утицају. Према свом извештају за К3 2020, Домини Инвестментс је послала писма 161 извршном директору и председнику одбора позивајући компаније да развију нето-нула пословне стратегије и објавила да фонд неће улагати ни у једну компанију без представљања жена било у извршном менаџерском тиму или у одбору. директора.

Иако многе компаније тврде да имају утицај, њихове тврдње понекад могу бити преувеличане или једноставно неистините. Ово се зове зелено прање и угрожава легитимитет добронамерних компанија и инвестиција.

Како изградити портфолио улагања са утицајем

Ако желите да почнете са утицајним улагањем, постоји неколико једноставних начина да то урадите.

1. Одредите своју област утицаја

Која су питања која вас занимају? Ако сте страствени у вези са одрживом енергијом, пожелећете да уложите у средства која то задовољавају. Одлучивање о томе где желите да остварите утицај може вам помоћи да касније сузите своје инвестиционе изборе.

2. Одлучите да ли желите „уради сам“ портфолио или да добијете помоћ

Можете сами одабрати своје инвестиције, али схватите да то захтева много истраживања. Неки робо-савјетници (дигитални сервиси који бирају и управљају инвестицијама за вас) нуде друштвено одговорне портфеље — није потребно истраживање. Неколико њих чак нуди и специјализоване портфеље утицаја, тако да можете осигурати да имате утицај у областима до којих вам је највише стало.

» Улагајте етички (и лако). Истражите робо-саветнике са друштвено одговорним портфолиом

Ако желите да креирате сопствени портфолио утицаја, мораћете да имате брокерски рачун да бисте то урадили (ево како да отворите брокерски рачун). Овде ће живети све ваше инвестиције и где можете купити и продати одређену имовину. Ако одлучите да радите са робо-саветником, можете стати овде.

3. Пронађите инвестиције са утицајем

Ако желите потпуну контролу над својим инвестицијама, можете одабрати заједничке фондове који имају јаке ЕСГ резултате или купити акције појединачних компанија које имају мисију коју желите да подржите. Ево сажетка ове две врсте инвестиција.

 • Импацт Инвестинг ЕТФ-ови и други фондови омогућавају вам да улажете у много различитих компанија одједном, а област ЕСГ фондова брзо расте. Прегледајте проспект фонда да бисте пронашли оно у шта улажете. Желећете да потражите две ствари посебно: списак свих компанија у које фонд за улагање улаже (који се називају и његови фондови) и однос трошкова фонда. Коефицијенти трошкова су годишње накнаде узети као проценат инвестиције. На пример, ако уложите 10.000 долара у заједнички фонд са годишњим односом трошкова од 1%, платићете 100 долара годишње. ЕТФ-ови за улагање утицаја обично имају ниже стопе трошкова од заједничких фондова.

 • Појединачне акције. Појединачне акције представљају део власништва у једној одређеној компанији. Иако многи финансијски саветници предлажу ограничавање броја појединачних акција које поседујете у корист заједничких фондова, ипак бисте могли да купите акције компанија за које верујете да ће повећати вредност (и оних које имају мисију коју желите да подржите). Да бисте открили да ли компанија има утицај до кога вам је стало, потражите његов извештај о одрживости, који ће вам дати увид у било какве иницијативе утицаја у којима је компанија учествовала. Да бисте видели како запослени у компанији оцењују културу рада, погледајте независни сајт као што је Глассдоор.

4. Повећајте свој утицај

Да бисте били сигурни да ваше инвестиције имају ефекат који желите, постоје две важне ствари које можете да урадите. Први је да користите своја гласачка права акционара. Ако одлучите да купите појединачне акције, вероватно имате право да помогнете тој компанији да одлучи о својој политици. Као акционар, можете користити свој глас преко свог „проксија“, што је гласачки листић који показује које су резолуције или политике за гласање.

Да бисте гласали за своје акције, почните читањем прокси материјала и попуњавањем гласачког листића пре годишње скупштине компаније. Ако не добијете гласачки листић, можете се обратити компанији сами или преко свог финансијског саветника.

Друга ствар коју треба да урадите је да затражите извештај о утицају ако то већ нисте урадили док сте истраживали своја улагања. Ови извештаји држе компаније и менаџере фондова одговорним и дају вам прилику да видите како ваши инвестициони долари стварају промене.

Колики је утицај на тржиште улагања?

Годишња анкета о утицају инвеститора Глобал Импацт Инвестинг Нетворк-а за 2020. процењује да је тренутно тржиште утицаја улагања отприлике 715 милијарди долара. Тај број вероватно расте, будући да су се финансијски токови у одрживе фондове више него удвостручили од 2019. до 2020. и да је број расположивих средстава порастао за 30% у односу на 2019.

Импацт инвестиционе компаније укључују менаџере фондова који врше утицајна улагања за своје клијенте и компаније које улажу новац на ефектне начине.

Како се мере улагања утицаја?

Инвестиција утицаја се често оцењује коришћењем ЕСГ резултата. Овај резултат мери колико добро компанија или фонд стоји у погледу еколошких, друштвених и управљачких фактора. Али имајте на уму да компаније тренутно користе различите методологије за израчунавање ЕСГ резултата, тако да не постоји ниједан ауторитет за ЕСГС резултате.

Можете разумети утицај инвестиције на стварни свет читањем извештаја о утицају. Овај извештај може да прикаже колико је компанија смањила свој угљични отисак или било какве промене у својим политикама као што је додавање продуженог родитељског одсуства.

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here