Шта је ИРС образац 1099-ДИВ? дивиденде и расподеле

Образац 1099-ДИВ је евиденција да вам је неко исплатио дивиденде.

Негде у фебруару ћете можда добити образац 1099-ДИВ (или више од једног). Морате да се придржавате тога јер то може имати велики утицај на ваш порески живот. Ево како функционише порески образац 1099-ДИВ.

Шта је образац 1099-ДИВ?

Порески образац 1099-ДИВ је евиденција да вам је компанија или други ентитет исплатио дивиденде. Ако сте зарадили више од 10 долара дивиденди од компаније или другог ентитета, добићете 1099-ДИВ.

  • 1099-ДИВ је уобичајен тип ИРС обрасца 1099, који је запис да вам је ентитет или особа - а не ваш послодавац - дао или платио новац.

  • Можда ћете добити порески образац од 1099-ДИВ од своје брокерске фирме јер сте зарадили дивиденде на својим инвестицијама.

  • Образац 1099-ДИВ ће имати ваш број социјалног осигурања или идентификациони број пореског обвезника, што значи да ће пореска управа знати да сте примили дивиденде – и знаће ако не пријавите тај приход у својој пореској пријави.

  • Дивиденде су опорезиви приход, али једноставно примање пореског обрасца од 1099-ДИВ не значи нужно да дугујете порез на тај новац. Можда имате одбитке који компензују приход, на пример, или неки или цео приходи могу бити заштићени на основу карактеристика имовине која га је донела. У сваком случају, запамтите: пореска управа зна за то.

Погледајте више начина да уштедите и инвестирате за будућност

  • Наш калкулатор за одлазак у пензију ће показати да ли сте на правом путу за пензију коју желите.

  • Акције су добра дугорочна инвестиција чак и током периода нестабилности тржишта. Ево шта треба да знате.

Шта да радим са пореским обрасцем 1099-ДИВ?

Користите свој ИРС образац 1099-ДИВ да бисте сазнали колико сте прихода примили током године и какав је то приход био. Тај приход ћете пријавити на различитим местима у вашој пореској пријави, у зависности од тога какав је приход био.

Ако вам је потребна помоћ да процените како приход од дивиденде на обрасцу 1099-ДИВ може да утиче на ваш порески рачун, погледајте наш бесплатни калкулатор пореза.

Шта мој порески образац 1099 значи за моју пореску ситуацију?

Ако сте примили образац 1099-ДИВ од брокерске фирме или другог ентитета јер имате инвестиције или рачуне који су зарадили дивиденде, можда ћете поштом добити и неколико других пореских образаца.

1099-ЦАП

Можда ћете добити 1099-ЦАП ако имате акције корпорације која је стечена или је претрпела велику промену у структури капитала и као резултат тога сте добили готовину, акције или другу имовину.

1099-ИНТ

Ако сте зарадили више од 10 УСД од камате од банке, брокерске куће или друге финансијске институције, добићете 1099-ИНТ.

1099-ОИД

Можда ћете добити Образац 1099-ОИД ако сте купили обвезнице, записе или друге финансијске инструменте са дисконтом на номиналну вредност или откупну вредност по доспећу. Обично инструмент мора имати рок доспећа дуже од једне године.

1099-ПАТР

Ако припадате задрузи и примили сте најмање 10 долара дивиденде за покровитељство, очекујте да видите образац 1099-ПАТР у свом поштанском сандучету.

1099-Р

Ако сте добили дистрибуцију из пензије, пензионог плана, програма поделе добити, ИРА или ануитета, можда ћете добити 1099-Р. (Запамтите, многи планови за пензионисање имају пореске предности, тако да овај образац може бити једноставно вођење евиденције у име пореске управе.) Ако сте узели кредит из свог пензионог плана, можда ћете га морати третирати као дистрибуцију, што значи да може бити и на овом обрасцу, као и трајне и укупне инвалиднине по уговорима о животном осигурању.

>>ВИШЕ: Погледајте кључне пореске обрасце које треба да разумете пре него што поднесете

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here