Шта је круг позајмљивања?

Круг позајмљивања је вековима стар концепт у коме група људи, обично породица или пријатељи, редовно удружују одређену количину новца и дају је једном члану групе. Они су уобичајени у културама широм света и познати су као тандас, сусус, цундинас или хуи, у зависности од тога где идете.

Овај метод позајмљивања и задуживања је популаран јер је новац често бескаматан и помаже члановима да плате хитне случајеве или планиране трошкове. Ових дана, учесници круга позајмљивања могу чак и да добију кредит.

Како функционише круг позајмљивања

Кругови позајмљивања помажу учесницима да прикупе новац за различите трошкове, као што су уплате, дугови и улагања у мала предузећа.

Чланови групе заједнички одлучују о износу кредита, рецимо, 1.000 долара. Затим сваки члан доприноси део тог износа, рецимо 100 долара по комаду, у фонд средстава сваког месеца, а један члан сваки пут добије пуних 1000 долара.

Неформални кругови позајмљивања пристају на редослед исплата, који се може променити ако један члан има хитну потребу за новцем.

До 10. месеца сви учесници ће добити 1.000 долара. Зајам не укључује накнаде и камату или је веома ниску, у зависности од аранжмана групе.

Постоји снажан друштвени подстицај за успешно враћање зајма јер се кругови зајма често састоје од људи које познајете и којима верујете.

Како круг позајмљивања помаже у изградњи кредита

Компаније као што су непрофитна организација Миссион Ассет Фунд и мобилна апликација Есусу помажу учесницима да формирају кругове за позајмљивање - и изграде своје кредитне резултате.

Кредитни резултат вам даје приступ финансијским производима као што су зајмови и кредитне картице, а виши кредитни резултат вам даје ниже камате.

Не постоје посебни услови за учешће у кругу позајмљивања, осим да покажете да имате извор прихода и износ дуга којим се може управљати, каже Хосе Кињонез, оснивач и извршни директор Миссион Ассет Фунд-а са седиштем у Сан Франциску.

Есусу је мобилна апликација у којој се можете пријавити и позвати људе које познајете да формирају свој круг зајма. Компанија наплаћује фиксну накнаду од 10 долара по групи, по циклусу плаћања.

Обе компаније пријављују активности плаћања једном или више од три главна кредитна бироа, што омогућава људима без кредита или оштећеног кредита да изграде резултат.

Алтернативе круга позајмљивања

Пошто су бескаматни, кругови за позајмљивање су међу најјефтинијим начинима позајмљивања новца. Упоредите их са другим опцијама задуживања и кредитирања.

Други начини за добијање готовине

  • Помоћ за основне потребе. Локалне непрофитне, добротворне и верске организације могу вам помоћи да набавите храну, одећу и превоз. Ако се борите да покријете трошкове живота, обратите се свом комуналном предузећу, станодавцу или издаваоцу хипотеке да одложите плаћање или се обратите саветнику за становање за дугорочну помоћ.

  • Породични кредит. Узмите ниску или бесплатну зајам од некога коме верујете. Ви и зајмодавац можете саставити план отплате, укључујући износе плаћања и начин на који ће се новац користити. Мешање новца и односа може бити ризично, па будите сигурни да су обе стране задовољне споразумом.

  • Плата унапред. Затражите од свог послодавца рани приступ плаћама или користите апликацију за готовински аванс да позајмите од своје будуће зараде. Апликације за зајам могу да наплаћују мале накнаде, а рано уновчење значи да нећете добити пуну плату на дан исплате, па проверите свој буџет да бисте били сигурни да нећете пропустити плаћање рачуна.

  • Други начини да зарадите новац. Можете зарадити новац од продаје одеће, слободњака или вожње за услугу дељења вожње. Иако нема интересовања, ова опција може захтевати луксуз времена.

Штреберски савет: Круг позајмљивања који вам помаже да изградите кредит је јефтинији и сигурнији начин да позајмите новац него да се обратите зајмодавцу до дана исплате. Кредити до дана исплате имају веома високе каматне стопе, доспевају у кратком временском периоду и омогућавају враћање кредита, што вас све може заробити у циклусу дуговања. Насупрот томе, круг позајмљивања вам омогућава да позајмљујете новац без или веома ниске цене, обично од људи у вашој заједници.

Други начини за изградњу кредита

  • Осигурана кредитна картица. За обезбеђене картице је потребан готовински депозит који је обично износ ваше кредитне линије. Издавалац задржава депозит у случају да не платите рачун и пријављује уплате кредитним бироима док користите картицу и отплаћујете је. Депозит добијате назад када затворите рачун. Не треба вам добар кредит да бисте добили обезбеђену кредитну картицу.

  • Кредитни зајам. Зајам за изградњу кредита вас тера да уштедите новац док градите кредит. Зајмодавац држи износ који желите да позајмите док плаћате. Зајмодавац пријављује уплате кредитним бироима и ослобађа новац након што отплатите зајам. Кредитне уније и друштвене банке нуде ово, али Селф и СеедФи их нуде на мрежи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here