Шта је кредитна линија?

Кредитна линија је зајам који користите као кредитну картицу. Позајмљујете одређени износ новца, али извлачите само оно што вам је потребно и плаћате камату само на износ који користите. Разликује се од кредита на рате, који отплаћујете у целости са каматом на одређено време.

Три врсте кредитних линија

Личне кредитне линије

Личне кредитне линије можете користити за сопствене трошкове, било да купите нешто или покријете неочекиване трошкове. Зајмодавци одређују колико можете да позајмите тако што процењују ваш кредит и друге информације као што су приход и постојећи дуг.

Личне кредитне линије чешће нуде банке него онлајн зајмодавци.

Алтернативе

Неосигурани лични зајмови су слични личним кредитним линијама, осим што плаћате камату на пун износ који позајмите.

Годишње процентуалне стопе на личне зајмове могу бити ниже него на личне кредитне линије, а стопе су обично фиксне. Ако сте сигурни да ћете искористити пуни износ који планирате да позајмите, лични зајам може бити боља опција.

» ВИШЕ: Претквалификујте се са више зајмодаваца на мрежи на НердВаллет-у

Обезбеђени лични зајмови захтевају да заложите имовину, попут аутомобила или уштеђевине, да бисте обезбедили зајам. Често имају ниже стопе од необезбеђених зајмова, али носе већи ризик, јер зајмодавац може узети имовину ако не отплатите.

Пословне кредитне линије

Пословна кредитна линија се може користити за покривање ствари као што су залихе или неочекивани трошкови. Износ који добијете зависи од квалификација као што су приход и колико дуго је ваше предузеће активно.

Многи од ових кредита су необезбеђени, али зајмодавци могу захтевати колатерал за веће кредитне линије.

» ВИШЕ: Сазнајте више о пословним кредитним линијама и упоредите

Алтернативе

Кредити за мала предузећа су бољи за велике једнократне трошкове. За разлику од револвинг кредитних линија, зајам за мала предузећа вам даје паушалну суму готовине коју отплаћујете у одређеном периоду.

Пословне кредитне картице обично имају ниже кредитне лимите од пословних кредитних линија, што их чини бољим избором за мале трошкове. Али они могу доћи са годишњим накнадама и накнадама за кашњење. Пословна кредитна картица је добра опција за почетнике.

Кућне кредитне линије

Можете користити кредитну линију кућног капитала за пројекте побољшања дома или поправке. ХЕЛОЦ је друга хипотека, а износ који можете да позајмите је одређен капиталом у вашем дому, односом дуга и прихода и кредитним резултатом.

Алтернативе

Кредити за побољшање дома су необезбеђени лични кредити које можете ставити на реновирање и поправке. Ако немате много капитала у свом дому, ово може бити начин да позајмите износ који вам је потребан.

Државно финансирање је у неким случајевима доступно за поправке и реновирање кућа. Можете користити савезни програм или претражити Одељење за становање и урбани развој да бисте пронашли зајмодавца у вашој држави.

Кућни зајмови су другачија врста друге хипотеке на ваш дом. Са зајмовима за власнички капитал, позајмљујете део вредности свог дома одједном и враћате га у ратама по фиксној каматној стопи.

» ВИШЕ: Сазнајте како функционише стамбени зајам

Како функционишу кредитне линије

Са необезбеђеним кредитним линијама за личну или пословну употребу, зајмодавац вам унапред одобрава одређени износ. За разлику од кредита на рате, не морате одмах да повучете цео износ. Уместо тога, користите средства током времена како су вам потребна и плаћате камату само на износ који користите, а не на пун износ.

Личне и пословне кредитне линије могу бити необезбеђене или обезбеђене. Обезбеђен зајам захтева да заложите имовину као колатерал. Ваш дом је колатерал за ХЕЛОЦ.

Захтеви за кредитне линије варирају у зависности од типа и зајмодавца, али зајмопримци са добрим или одличним кредитом (690 или више на ФИЦО скали) имају веће шансе да добију одобрење по најнижим доступним стопама. Камате су обично променљиве, а не фиксне, па могу да варирају.

Кредитна линија такође може имати годишњу накнаду, коју обично морате да платите без обзира да ли користите расположива средства.

Са ХЕЛОЦ-ом, имате „период извлачења“, што је када можете да позајмите новац, и „период отплате“, који је када га враћате. Неке необезбеђене кредитне линије такође имају услове отплате који су овако структурисани, каже Неса Федис, виши потпредседник и заменик главног саветника Америчког удружења банкара.

Како кредитна линија утиче на ваш кредитни резултат

Обично када позајмљујете новац на своје име, чак и ако је ваш дом или посао колатерал, утицај на ваш кредитни резултат делимично зависи од ваше отплате тог новца.

Пропуштена плаћања су један од највећих фактора у паду вашег кредитног резултата, тако да без обзира на врсту кредитне линије коју разматрате, позајмите само ако имате план да је вратите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here