Шта је Медицаре и шта покрива?

Медицаре је државни програм здравствене заштите за особе старије од 65 година и његова покривеност игра важну улогу у обуздавању медицинских трошкова како старите. Али Медицаре бенефиције не плаћају све.

Како се приближавате 65. години, мораћете да одлучите како да се носите са неким од тих недостатака у покривености. За сада, познавање основа како Медицаре функционише може вам помоћи да разумете неке од трошкова са којима ћете се суочити.

Шта је Медицаре?

Медицаре је савезни програм здравственог осигурања за људе у Сједињеним Државама.С. који имају 65 и више година као и неке млађе особе са инвалидитетом. Медицаре је другачији програм од Медицаид-а, који нуди здравствене и друге услуге особама са ниским примањима свих узраста који испуњавају услове.

Ко се квалификује за Медицаре?

Имате право на Медицаре ако имате најмање 65 година и У.С. држављанин, односно стални легални становник у последњих пет година. Медицаре такође покрива неке особе са инвалидитетом млађе од 65 година. Људи који примају инвалидско осигурање социјалног осигурања обично стичу право на Медицаре након двогодишњег периода чекања, иако се они са завршном стадијумом бубрежне болести (трајна инсуфицијенција бубрега) аутоматски уписују након пријаве, а они са амиотрофичном латералном склерозом (АЛС, такође познат као Лу Геригова болест) испуњавају услове у месецу када инвалидност почиње.

Како да се упишем у Медицаре?

Ако примате бенефиције социјалног осигурања када напуните 65 година, бићете аутоматски уписани у Медицаре део А, који покрива болничке трошкове, и део Б, који покрива посете лекару. Ако желите Медицаре део Д покриће лекова на рецепт, мораћете да се упишете - то није аутоматски.

Ако не примате бенефиције социјалног осигурања, пријавићете се преко веб странице Управе за социјално осигурање. Обично би то требало да урадите у периоду од седам месеци око вашег 65. рођендана (што укључује три месеца пре месеца када напуните 65, месец вашег рођендана и три месеца након вашег рођендана) да бисте избегли трајне казне.

Ако желите Медицаре додатно осигурање (Медигап), пријавили бисте се током шестомесечног периода уписа за Медигап, који почиње у месецу када напуните 65 година и када сте уписани у Медицаре део Б. Приватни осигуравачи који пружају Медигап планове морају да вас одведу ако се пријавите током тог периода. У супротном, нема гаранције да ће вам продати Медигап план.

Ако пропустите свој почетни период или касније желите да промените планове, постоји неколико годишњих отворених периода за упис у Медицаре.

Да ли је Медицаре бесплатан?

Не морате да плаћате премије за Медицаре део А ако сте ви или ваш супружник плаћали Медицаре порезе најмање 10 година. (Порези на здравствену заштиту су део пореза на плате који се одбијају од плата већине радних људи. Можете да видите да ли сте квалификовани тако што ћете проверити своју изјаву о социјалном осигурању, која је доступна на веб локацији социјалног осигурања.)

У супротном, људи који испуњавају услове плаћају месечне премије за део А до 471 долара сваког месеца. Остали делови Медицаре-а, који покривају ствари као што су посете лекару и лекови на рецепт, захтевају месечне премије.

Шта покрива Медицаре део А?

Медицаре део А покрива стационарну негу у болници или квалификованој медицинској установи, иако не старатељску или дуготрајну негу. Део А такође помаже у плаћању болничке неге и неке здравствене неге код куће. Медицаре део А има одбитак (1.484 долара у 2021.) и суосигурање, што значи да пацијенти плаћају део рачуна. Не постоји суосигурање за првих 60 дана болничке неге, на пример, али пацијенти обично плаћају 371 долара дневно од 61. до 90. дана хоспитализације, и више након тога.

Шта покрива Медицаре део Б?

Медицаре део Б покрива посете лекару и друге медицински неопходне услуге и залихе. То укључује превентивне услуге или здравствену заштиту за спречавање болести, као и услуге хитне помоћи, трајну медицинску опрему, осигурање менталног здравља и неколико врста амбулантних лекова на рецепт.

Медицаре део Б захтева месечну премију која почиње од 148 долара.50 месечно. Самци са прилагођеним бруто приходима преко 88.000 долара и брачни парови са АГИ преко 176.000 долара плаћају веће премије. Медицаре део Б има одбитак од 203 долара. Након тога, обично плаћате 20% износа који је Медицаре одобрио за услуге и залихе.

Која је казна Медицаре Део Б?

Ако се не пријавите за Медицаре део Б са 65 година и касније одлучите да вам је потребан, вероватно ћете платити казну од 10% премије за сваки период од 12 месеци који сте одложили. Плаћаћете ову казну доживотно, у суштини, пошто мало људи одустане од Медицаре Део Б када га добије.

Можете избећи казну ако сте имали здравствено осигурање преко свог посла или посла вашег супружника када сте први пут стекли право. Морате се пријавити у року од осам месеци од када се то покриће заврши.

Шта је Оригинал Медицаре?

Оригинални Медицаре се односи на Медицаре дио А и Медицаре дио Б, којима управља савезна влада. Људи могу видети било ког лекара који прихвати Медицаре задатак и влада плаћа део трошкова.

Шта је Медицаре Адвантаге?

Медицаре Адвантаге, такође познат као Медицаре Парт Ц, је врста здравственог плана који нуде приватне осигуравајуће компаније које пружају погодности Делова А и Дела Б, а често и Дела Д (покриће лекова на рецепт). Ови пакети могу имати додатну покривеност, као што су вид, слух и стоматолошка нега.

За разлику од Оригинал Медицаре, планови Медицаре Адвантаге имају годишње ограничење трошкова из џепа. Медицаре Адвантаге планови су обично ХМО или ППО и доступни су само у одређеним областима.

Шта је Медицаре део Д?

Медицаре део Д помаже у покривању трошкова лекова који се издају на рецепт. Планове нуде приватни осигуравачи и захтевају месечну премију која у просеку износи око 33 долара месечно. Корисници са вишим примањима плаћају више. Као и код дела Б, обично постоји премија за закашњеле казне ако се не пријавите када сте први пут квалификовани.

Шта није покривено Медицаре-ом?

Највећи потенцијални трошак који није покривен је дуготрајна нега, позната и као старатељство. Медицаид, савезни здравствени програм за сиромашне, плаћа трошкове чувања, али обично само за људе са ниским примањима и мало уштеђевине.

Остали уобичајени трошкови које Медицаре не покрива укључују:

  • Слушни апарати и испити за њихово постављање.

  • Прегледи очију и наочаре.

  • Протезе.

  • Већина стоматолошке неге.

  • Медицинска нега у иностранству.

  • Естетска хирургија.

  • Масажа терапија.

Шта је Медигап?

Медигап, или Медицаре Супплемент Инсуранце, је додатна полиса здравственог осигурања коју можете купити од приватног осигуравача како бисте платили неке од трошкова који нису покривени Медицаре делом А и делом Б, укључујући одбитке, суосигурање и здравствену заштиту ако путујете ван У.С. Медигап планови не покривају дуготрајну негу, лекове на рецепт, зубе, вид, слушне апарате или приватну негу.

Постоји 10 врста Медигап планова доступних у већини држава. Морате имати Медицаре део А и део Б да бисте купили Медигап полису. Медигап није компатибилан са Медицаре Адвантаге – можете купити једно или друго.

Сазнајте детаље о Медицаре покривености за:

Акупунктура

Живот са подршком

Операција катаракте

Киропрактичка нега

Тестирање на ЦОВИД и вакцине

Дентал царе

Очни прегледи

Слушни апарати

Здравствена њега у кући

Интернационално путовање

Нега у старачким домовима

Вакцина против херпеса

Често постављана питања Ко се квалификује за Медицаре?

Обично се квалификујете за Медицаре ако имате 65 или више година, ако сте млађи са инвалидитетом или ако имате завршну бубрежну болест (трајна инсуфицијенција бубрега која захтева дијализу или трансплантацију).

Да ли су Медицаре и Медицаид иста ствар?

Не. Медицаре је програм осигурања, који првенствено служи особама старијим од 65 година, без обзира на њихов ниво прихода. Медицаре је федерални програм, и исти је свуда у Сједињеним Државама.

Медицаид је програм помоћи који служи људима са ниским примањима свих узраста, а финансијска одговорност пацијената је обично мала или никаква. Медицаид је програм савезне државе и варира од државе до државе.

Могу ли да задржим свог доктора на Медицаре-у?

Ако имате здравствено осигурање кроз Медицаре део Б (медицинско осигурање), можете видети сваког здравственог радника који прихвата Медицаре и који прима нове Медицаре пацијенте. Желећете да питате свог лекара да ли могу да вас узму као новог Медицаре пацијента.

Међутим, не прихватају сви провајдери Медицаре као пуну уплату. Медицаре класификује пружаоце здравствених услуга на три начина:

— Учешће: Они прихватају Медицаре и Медицаре одобрено плаћање за услуге. — Неучествовање: Они прихватају Медицаре, али могу да наплате више него што је Медицаре одобрио за услуге. — Опт-оут: Они уопште не прихватају Медицаре, а пацијенти су одговорни за све трошкове неге.

Да ли ми треба Медицаре ако већ имам здравствено осигурање?

Ако имате здравствено осигурање преко свог послодавца или преко послодавца вашег супружника, то ће зависити од величине послодавца. Ако послодавац има мање од 20 запослених, требало би да се пријавите за Медицаре део А и део Б када сте први пут квалификовани - Медицаре ће платити ваше прихватљиве трошкове здравствене заштите пре вашег другог покрића.

Ако послодавац има 20 или више запослених, питајте свог менаџера за бенефиције да ли имате покривеност групним здравственим планом, као што је дефинисано од стране пореске управе. Ако то учините, можда ћете моћи да одложите добијање покривености дела А и дела Б без плаћања казне за каснији упис.

Ако имате здравствено осигурање преко тржишта или другог приватног осигурања, и испуњавате услове за део А без премије, требало би да се упишете у Медицаре део А и део Б када први пут будете квалификовани. Ако не испуњавате услове за део А без премијум-а, можете да изаберете да задржите индивидуалну покривеност, што може да кошта мање.

Ако одложите да добијете покриће за део А или део Б када сте први пут квалификовани, у неким околностима могу постојати казне за касни упис. За више информација посетите веб локацију Медицаре-а.

Да ли Медицаре покрива стоматолошке услуге и услуге вида?

Оригинални Медицаре не покрива већину стоматолошке неге, стоматолошких процедура или потрепштина као што су чишћење, пломбе, вађење зуба, протезе, зубне плоче или други стоматолошки уређаји, иако ће Медицаре део А (болничко осигурање) платити за одређене стоматолошке услуге које добијете када у болници. Медицаре такође не покрива прегледе очију за наочаре или контактна сочива.

Неки Медицаре Адвантаге планови (Медицаре део Ц) нуде додатне погодности као што су покривеност вида, зуба и слуха. Да бисте пронашли планове са покривеношћу у вашој области, посетите Медицаре План Финдер.

Где могу да сазнам више?

Медицаре.гов је званична страница за Медицаре, а додатне информације можете пронаћи на ААРП-овом Медицаре Маде Еаси.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here