Који је мој приход од куће?

Бруто приход вс. нето приход

Бруто приход је новац који зарадите пре пореза и одбитака. Нето приход, који се такође назива „доходак од куће“, је новац који заправо иде на ваш банковни рачун.

Већина људи прима свој приход или од плате по сату или од плате. Претпоставићемо за сада да сте плаћени као обичан радник, а не као самостални извођач, чији ће приходи изгледати мало другачије.

Желите бесплатан радни лист о буџету? Користите радни лист буџета 50/30/20 Нердс да видите како се ваш буџет слаже и уочите прилике за уштеду новца. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

Бруто приход је прилично лако утврдити. Ако зарађујете по сату, ваш седмични бруто приход је број сати које радите у седмици помножен вашом сатницом. Ако радите на савезној минималној плати од 7 долара.25 и радите 40 сати недељно, ваш недељни бруто приход је 290 долара. Ваш месечни бруто приход био би отприлике 1.160 долара.

Ако сте запослени, ваш месечни бруто приход је ваша годишња плата подељена са 12. Ако је ваша годишња плата 36.000 долара, ваш месечни бруто приход би био 3.000 долара.

У зависности од тога колико често сте плаћени и где вам плата пада у месецу, ови бројеви се могу мало променити од плате до плате. Желећете да се уверите да је ваш бруто приход у складу са платама или платом која вам је обећана. Сви бројеви о којима разговарамо у овом чланку треба да буду наведени на вашој плати, признаници која долази са вашом платом.

Сада, заиста важно питање је где је отишао сав ваш новац између вашег бруто прихода и ваше стварне плате?

Одговор: порези, који се зову по одбитку, и одбици.

О задржавању

Задржавање је у основи процена онога што ћете дуговати у виду пореза годишње, која се редовно скида са ваше плате током целе године. Ово је зато да се не нађете са изненађујуће великим рачуном или "обавезом" када дође пореска сезона.

Уместо тога, процена ваших пореза је већ плаћена влади. Када поднесете годишњу пореску пријаву у априлу, влада упоређује порезе који су вам већ задржани са порезима које стварно дугујете. Ако се испостави да дугујете мање од онога што вам је задржано, добићете повраћај пореза. Ако дугујете више него што је задржано, мораћете да смањите чек пореској управи.

Када добијете нови посао, ваш послодавац би требало да вас наложи да попуните образац В-4. Желећете да тачно попуните овај образац тако да ваша процена задржавања пореза буде што ближа вашој стварној пореској обавези. Пореска управа овде има калкулатор пореза по одбитку.

Осим федералног пореза на доходак, можда ћете видети новац задржан и за државни или општински порез на доходак, у зависности од тога где живите.

Такође ће вам бити уклоњени одбици са ваше плате за порезе на социјално осигурање и Медицаре, све доприносе за осигурање које спонзорише послодавац и све доприносе на рачун за пензионисање који спонзорише послодавац, као што је 401(к).

Такође можете да пронађете информације на свом платном листу о другим врстама плата као што су прековремени рад, годишњи одмор и боловање.

Шта је са независним извођачима?

Неки радници не испуњавају дефиницију пореске управе за „запослени“ и уместо тога су плаћени као независни извођачи. Независни извођач неће испунити образац В-4 када започну нови посао и добиће образац 1099 када дође пореска сезона. Ако зарађујете за живот као независни уговарач, ви сте самозапослени и сами сте одговорни за плаћање пореза на приход и одбитака. То значи да вам се неће задржавати порез током године и већи порез на социјално осигурање (послодавци обично плаћају део).

Пошто се порез не задржава, обично ћете морати да плаћате процењени порез тромесечно пореској управи поред подношења годишње пореске пријаве. Чекови које добијате за посао су ваш бруто приход; на вама је да израчунате своју плату. Не правите грешку да трошите новац пре него што платите порез на њега.

Од прихода до буџетирања

Дакле, сада знате зашто се нето плата одштампана на чеку разликује од вашег бруто прихода. Овај приход након опорезивања је број који ће вам требати да почнете да планирате буџет, али ћете желети да додате све доприносе за штедњу и осигурање који су аутоматски одбијени. Ови аутоматски доприноси су део вашег буџета, а ви ћете желети могућност да их раздвојите из свог укупног прихода кући у различите категорије буџета.

Постоји много других врста прихода осим само плата и плата, али ово су основе за почетак.

Стивен Лејтон је писац на НердВаллет-у, веб локацији за личне финансије. Имејл: [е-пошта заштићена.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here