Шта је онлајн банкарство? Дефиниција, за и против

Шта је онлајн банкарство?

Дефиниција онлајн банкарства: Интернет банкарство значи управљање вашим банковним рачунима помоћу рачунара или мобилног уређаја. Ово укључује пренос средстава, депоновање чекова и плаћање рачуна електронским путем.

Традиционалне банке и кредитне уније са филијалама обично дозвољавају клијентима да приступе својим рачунима и путем интернета. Али онлајн банке и провајдери нуде првенствено мобилни приступ. Нећете се срести са банкаром лицем у лице, али помоћу мобилног уређаја или рачунара можете доћи до свог налога било када. Ево детаљнијег погледа на онлајн банке.

Тражите налог на мрежи? Реците збогом чекању у реду у филијали. Иди потпуно виртуелно са најбољим онлајн банкама НердВаллет-а. УПОРЕДИТЕ БАНКЕ Штедња Управљање готовином ЦД Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Предности онлајн банака

Ниже накнаде

Пошто онлајн банке не морају да троше новац на одржавање експозитура, обично имају ниске накнаде или никакве накнаде. Многи онлајн налози не наплаћују месечне накнаде за услуге, на пример, а неки не наплаћују ни накнаде за прекорачење.

Поређења ради, рачуни у великим банкама често наплаћују месечну накнаду за услугу од око 10 долара, мада се могу одрећи ако испуњавате одређене услове, као што је минимални дневни салдо од 1.500 долара. Поред тога, просечна накнада за прекорачење у великим банкама је 35 долара, према студији НердВаллет из 2019.

Боље каматне стопе

У онлајн банкама, депозитни рачуни обично имају веће годишње процентуалне приносе. Најбољи рачуни за штедњу на мрежи, на пример, имају АПИ око 0.45%. Упоредите то са просечном националном стопом штедње од 0.06%, и неке од највећих класичних банака, које имају штедне рачуне који зарађују само 0.01% АПИ.

Разлика од неколико процентних поена можда не звучи много, али што је ваш баланс већи, то је важније. Стање од 10.000 долара депоновано на годину дана на 0.01% ће зарадити долар; у 0.45%, зарађује нешто више од 45 долара.

Онлине рачуни за управљање готовином су још једна опција за зарађивање камата. Ове финансијске производе нуде небанкарски пружаоци услуга, као што су брокерске куће. Они обично комбинују карактеристике чековних, штедних и инвестиционих рачуна, а могу имати и добре приносе.

» Рачуни за управљање готовином: Погледајте наше најбоље изборе за ове онлајн хибриде који зарађују АПИ

Стандардне банкарске услуге

Иако онлајн банке обично нуде више стопе и ниже накнаде, многе и даље имају основне банкарске функције које можете очекивати у традиционалним банкама, укључујући:

  • Приступ банкомату. Добра онлајн банка ће бити део мреже банкомата, као што су Аллпоинт или МонеиПасс, са хиљадама машина без накнаде широм земље. Ако треба да подигнете готовину са машине која није на мрежи, неке онлајн банке ће такође надокнадити све накнаде које наплаћује власник банкомата.

  • Безбедност. Интернет банке са стандардним сигурносним мерама једнако су безбедне као и традиционалне банке. Потражите функције као што су шифровање и надгледање преваре, и пре него што отворите банковни рачун, уверите се да је новац осигуран од стране Савезне корпорације за осигурање депозита. Постоје и мере које можете предузети да бисте обезбедили безбедно онлајн банкарство, укључујући избегавање јавних Ви-Фи мрежа и ажурирање антивирусног софтвера.

  • Приступачност. Можете да приступите својим банковним рачунима и банкарским услугама где год постоји интернет — на рачунару или мобилном уређају — нон-стоп. Корисничку службу можете контактирати и телефоном — у неким случајевима, 24 сата дневно, седам дана у недељи.

Недостаци онлајн банака

Нема грана

Са онлајн банком, припремите се да имате ограничен приступ личној помоћи. Уместо састанака лицем у лице, многе банке нуде корисничку услугу путем телефона. Неке банке нуде помоћ и путем друштвених медија и онлајн ћаскања.

Готовина може бити тешко депоновати

Интернет банке често имају гломазне процесе депозита готовине. Можда ћете морати да пронађете банкомат који прихвата депозит. Или ћете можда морати да ставите новац на традиционални банковни рачун и пребаците га на свој онлајн рачун. Такође можете да користите готовину за куповину новчане упутнице, а затим је уплатите електронским путем користећи мобилну апликацију ваше банке на мрежи.

Неки провајдери такође се удружују са услугом треће стране, као што је Греен Дот, како би трговци на мало и практично могли да прихвате готовинске депозите. Али ове услуге обично наплаћују накнаде од око 5 долара за депозите.

Мање опција на једном месту

Неке онлајн банке имају отворене штедне рачуне, али не нуде чекове или потврде о депозиту, тако да ћете можда морати да отворите једну врсту рачуна у једној институцији и посебну врсту рачуна у другој.

» Тражите најбоље ЦД опције? Погледајте најбоље цене ЦД-а НердВаллет-а.

» Слушајте СмартМонеи подцаст: „Који рачуни могу да ми донесу највише новца?"

Често постављана питања Шта је значење онлајн банкарства и како користите интернет банкарство?

Банкарство на мрежи значи управљање својим банковним рачунима помоћу рачунара или мобилног уређаја. Можете да банкате путем интернета — преносите новац и плаћате рачуне електронским путем — преко веб сајтова банака или коришћењем мобилне апликације банке. Банке често нуде и депозите на чекове путем својих мобилних апликација.

Већина стандардних или традиционалних банака нуди управљање рачунима на мрежи, тако да можете обављати своје банкарске задатке преко веб странице или апликације банке. Са банком која је само на мрежи, сви банкарски задаци се обављају онлајн преко веб странице или апликације банке. Неке банке су засноване на апликацијама, тако да се управљање рачуном обавља првенствено преко њихових мобилних апликација.

Које су врсте онлајн банкарства?

Можете да користите онлајн банкарство преко веб сајтова банака на рачунару или мобилном уређају или коришћењем апликација за мобилно банкарство.

Можете ли отворити банковни рачун на мрежи?

Можете отворити банковни рачун на мрежи и за онлајн и за обичне банке. Банке само на мрежи захтевају да отворите банковни рачун на мрежи; нема опције да одете у филијалу да отворите рачун.

Шта је са необанкама?

Компаније финансијске технологије које нуде банкарске услуге често се називају необанкама. Код ових провајдера, депозити су обично осигурани ФДИЦ-ом преко партнерских банака, а рачуни често имају ниске месечне накнаде и високе стопе које имају многе онлајн банке. Међутим, необанкама можда недостају традиционалне банкарске функције, као што су приступ личним или благајничким чековима и банковни трансфери. Они могу бити добра опција ако више волите банкарство само на мрежи, али размотрите ове факторе пре него што одлучите.

Треба ли отворити банковни рачун на мрежи?

Ако желите веће стопе и ниже накнаде и не требају вам честе услуге банкарства у филијалама, можда вреди погледати онлајн банку. Имајте на уму да можете изабрати да отворите онлајн налог без одустајања од постојећег налога у вашој локалној институцији. У ствари, поседовање рачуна и у традиционалној банци и у онлајн банци могло би да вам пружи најбоље од оба света — најбоље стопе штедње и приступ личној помоћи када вам је потребна.

Или бисте могли да предузмете већу акцију и преместите своје налоге у институцију само на мрежи. Да бисте научили кораке, прочитајте овај чланак о томе како да промените банку. У сваком случају, можете да отворите нови налог на мрежи за неколико минута и да имате приступ на дохват руке у било ком тренутку.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here