Шта је процесор плаћања?

Процесор плаћања је добављач којег предузећа користе за управљање позадинском логистиком прихватања плаћања картицама. Он преноси податке о картици одакле год клијенти додирну, превуку прстом или унесу детаље своје картице у мреже за плаћање — као што су Виса, Мастерцард, Америцан Екпресс и Дисцовер — и банке укључене у трансакцију.

Ако ваше предузеће жели да прихвати плаћање картицама, неопходно је имати процесор плаћања. Неке компаније, као што је Скуаре, комбинују обраду плаћања са системима и хардвером на продајном месту. Други, као што је Паимент Депот, фокусирају се на плаћања. Најбоља опција у великој мери зависи од обима продаје вашег предузећа и начина прихватања плаћања.

Нека плаћања имају смисла Пронађите правог добављача плаћања који ће задовољити ваше јединствене пословне потребе. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈЕ ОПЦИЈЕ

Како функционише обрада плаћања

Када предузеће прихвати плаћање картицама, процесор плаћања ради у позадини како би финализовао те трансакције и преместио новац са рачуна картице клијента на рачун трговца. Ево како изгледа процес:

 1. Купац даје трговцу информације о својој картици. Ово се може урадити на терминалу у продавници, на страници за плаћање на мрежи или на други начин. Информације се достављају преко платног пролаза, портала за обраду плаћања који понекад долази у пакету са услугама обраде плаћања.

 2. Мрежни пролаз за плаћање шаље информације процесору плаћања, који иницира трансакцију слањем информација мрежи картица, као што су Мастерцард или Виса, на одобрење.

 3. Мрежа картица обавештава процесор плаћања да ли је захтев за плаћање одобрен.

 4. Трговац завршава трансакцију са купцем.

 5. Када је трансакција завршена, процесор плаћања обавештава банку која је издала картицу клијента (банку која је издала) да пошаље средства банци трговца (банка преузималац).

 6. Трговац добија приступ средствима од продаје. То се може догодити одмах или у року од неколико радних дана, у зависности од добављача плаћања и врсте рачуна на који се шаљу средства.

Назад на врх

Трошкови картичних трансакција

Изградња, одржавање и управљање мрежама дуж којих тече подаци и новац коштају новац. Компаније које обављају овај посао — издавачи картица, мреже и процесори плаћања — наплаћују трговцима коришћење ових мрежа и услуга.

Накнаде за сваку трансакцију прикупља од продаје трговца процесор плаћања, који узима рез и прослеђује остатак различитим посредницима. Укупна накнада, која се зове трговачка дисконтна стопа, обично износи 2% до 3% од укупне куповине и укључује:

 • Интерцханге накнаде чине већину (око три четвртине) укупних накнада насталих током трансакције картицом. Мреже картица одређују стопе, а накнаде иду банци која је издала. На пример, ако је клијент користио Цити Мастерцард кредитну картицу, накнаду за размену би одредила Мастерцард и ишла би Цити. Накнада за сваку трансакцију варира у зависности од низа фактора, укључујући тип картице која се користи, делатност у којој се трговац налази и да ли је картица коришћена лично или онлајн. Због многих варијабли, постоји више од 700 курсева размене, мада разлике могу бити само делић процента.

 • Накнаде и таксе за процену плаћају се мрежи картица, као што су Америцан Екпресс или Дисцовер. Износ дуга је проценат месечне бруто продаје, са извесном варијацијом за међународну продају, без обзира да ли је трансакција плаћена дебитном или кредитном картицом и другим факторима.

 • Накнаде процесора/купца надокнађују процесору плаћања.

Назад на врх

Шта треба узети у обзир када гледате процесоре плаћања

Пре него што изаберете процесор плаћања, размотрите ова питања.

Да ли структура цена има смисла за ваше пословање?

Најбоља структура цена за ваше пословање зависи од индустрије, обима продаје и компромиса које сте спремни да направите. Постоје три уобичајене врсте цена:

Размена плус цена се састоји од размене плус дефинисане марже. Маржа може бити проценат, фиксни износ или обоје. На пример, можете да платите курс размене плус 15 центи за све трансакције.

 • Предност: Ове цене често могу бити јефтиније од фиксних или вишестепених цена, посебно за предузећа са великим обимом продаје.

 • Недостатак: Са стотинама курсева размене, трговци ће вероватно видети варијабилност у својим трошковима јер се мењачки курсеви могу разликовати од једне трансакције до друге.

Паушална цена се састоји од јединствене стопе за све трансакције прихваћене на одређени начин, без обзира на конкретан курс размене. На пример, можете платити 2.3% плус 15 центи за личне трансакције и 3% плус 30 центи за онлајн трансакције.

 • Предност: Паушалне цене су јасне и предвидљиве.

 • Недостатак: Укупни трошкови могу бити већи од трошкова размене плус, посебно за предузећа са великим обимом продаје.

Вишеслојне цене комбинују елементе размене плус и фиксне цене. Курсеви размене су разврстани у неколико широких група. Процесори плаћања додељују различите трошкове сваком нивоу. На пример, можете платити 1.7% плус 25 центи за дебитне картице и 3% плус 30 центи за врхунску наградну картицу.

 • Предност: Трошкови су предвидљивији од трошкова размене плус, а цене могу бити конкурентније од паушалних цена за одређене врсте трансакција.

 • Недостатак: Укупни трошкови могу бити већи од трошкова размене плус, посебно за одређене трансакције које су ризичније за процесоре, као што су онлајн плаћања.

Остали детаљи о ценама које треба узети у обзир:

 • Неки процесори плаћања имају цене објављене на својим веб локацијама. Други нуде само цене засноване на понудама.

 • Један процесор плаћања може понудити различите тарифе на основу нивоа претплате, типа индустрије или обима продаје.

 • Многи процесори плаћања наплаћују већу накнаду за онлајн трансакције како би се прилагодили повећаном ризику од преваре.

 • Терминали могу повећати ваше укупне трошкове. Неке компаније вам дозвољавају да користите сопствени таблет или телефон, док друге имају власничке уређаје. Неке компаније вам дозвољавају да купите уређаје директно или путем плана плаћања, док друге изнајмљују опрему.

» ВИШЕ: Најјефтиније компаније за обраду кредитних картица за мала предузећа

Где послујете?

Да ли ваши купци плаћају онлајн? На каси? Да ли водите свој посао на путу? Неки процесори плаћања, попут Стрипеа, дизајнирани су првенствено за е-трговину. Други, попут Скуаре-а, имају неколико хардверских опција за личне послове. Иако су разлике овде више у приступу за плаћање, а не у самој обради плаћања, ово може бити важан одлучујући фактор.

Који је ваш индустрија?

Неки процесори плаћања неће пружати услуге предузећима због регулаторног или финансијског ризика укљученог у прихватање одређених плаћања. Индустрије које су понекад искључене у условима услуге процесора плаћања укључују оне са:

 • Високе стопе лажних трансакција картицама, као што су бензинске пумпе.

 • Високе стопе повраћаја средстава, као што су рекламне или телемаркетиншке продаје.

 • Продаја која је регулисана савезним или државним законом, као што је ватрено оружје или марихуана.

Ако је ваше пословање у таквој индустрији, избор процесора плаћања може бити ограниченији.

Провајдери платних услуга вс. трговачки стицаоци

Последњи корак процеса трансакције је исплата. Постоје две врсте налога између којих можете да изаберете: налог трговца (који обезбеђује трговац аквизитер) или налог код добављача платних услуга.

Рачуни трговаца

Када новац промени власника током трансакције са картицом, он иде из банке клијента (банке издаваоца) на рачун трговца, банковни рачун на којем предузеће које је извршило продају може приступити примљеним средствима. Може проћи неколико дана да средства постану доступна власнику пословног рачуна, иако неке финансијске институције дозвољавају приступ унапред.

Стотине банака нуде трговачке рачуне, у распону од великих банака, као што је Цхасе, до институција које су специјализоване за услуге трговачких рачуна, као што је Паимент Депот. Предузећа било које величине могу отворити рачун трговца, али већа предузећа често сматрају да је овај тип рачуна најефикаснији и скалабилнији.

Рачуни добављача платних услуга

Ако користите налог добављача услуга плаћања, као што је Скуаре или Тоаст, немате директно власништво над налогом трговца. Уместо тога, провајдер платних услуга одржава сопствени рачун трговца, који прикупља уплате у име вашег предузећа и многих других. Ваша средства се усмеравају на помоћни рачун који водите код провајдера платних услуга.

Многи популарни провајдери платних услуга укључују функције које можда нећете добити са рачуном трговца, као што је тренутни приступ средствима. Међутим, пошто је провајдер платних услуга на крају власник налога трговца, препуштате одређене аспекте контроле. На пример, ако добављач услуга плаћања сматра да је ваше пословање превише ризично, приступ вашем налогу може бити поремећен.

Колико је вероватно да ћете променити процесоре плаћања?

Неки процесори плаћања нуде односе без уговора без накнада за отказивање, док други не. Са неким услугама, поседоваћете своје податке о клијентима ако у будућности изаберете другог продавца; са другима, нећете. То би могло значити да ћете морати да покренете нови програм лојалности од нуле ако се пребаците, нпр.

Назад на врх

Врхунске компаније за обраду плаћања

Квадрат: Добро све-у-једном решење

Услуге обраде плаћања Скуаре-а, које долазе са системом на продајном месту, истичу се лако разумљивим ценама. Наплаћује 2.5% плус 10 центи по трансакцији за личне трансакције и 2.9% плус 30 центи за онлајн трансакције. Цене за ресторане или ако користите бесплатну верзију Скуаре-а незнатно варирају.

Депот плаћања: Добро за јефтину обраду плаћања

Паимент Депот упоређује своју структуру цена са чланством у Цостцо-у. Корисници плаћају месечну чланарину, која почиње од 79 долара. Када се трансакција догоди, Паимент Депот наплаћује паушалну накнаду — нема надокнаде на курс размене. Паушална накнада се креће од 15 центи по трансакцији за најјефтинији месечни план до 7 центи за најскупљи месечни план. Паимент Депот ради са разним терминалима или системима на продајним местима.

Стрипе: Добро за онлајн предузећа

Ако већину или све своје пословање обављате на мрежи, корисно је имати процесор који је специјализован за трансакције е-трговине. Стрипе се истиче као веома прилагодљива опција која такође функционише као пролаз за плаћање и рачун трговца. Такође је једноставан за коришћење: можете да прилагодите Стрипе Цхецкоут шаблон и да га додате на своју веб локацију. Стрипе Цхецкоут укључује функције прилагођене мрежи као што су валидација картице у реалном времену и аутоматско довршавање адресе. Наплаћује 2.9% плус 30 центи по трансакцији за онлајн плаћања.

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here