Шта је џепна листа? Кућа на продају која није наведена

Џепна листа је кућа која је на продају, али није јавно наведена. Агент за некретнине показује кућу потенцијалним купцима приватно, уместо да је одмах ставља на јавни сервис за више огласа или МЛС.

Џепна листа није исто што и листа „ускоро“. „Ускоро“ је једноставно ознака да кућа још није на листи, али ће бити на тржишту у блиској будућности.

Ево неколико одговора на уобичајена питања о џепним листама.

» ВИШЕ: Најбоље време за продају куће

Да ли је џепна листа незаконита?

Џепни листинги нису незаконити, али се свакако не гледају. Национална асоцијација посредника за некретнине, која је највећа професионална организација за агенте за некретнине у Америци, ефективно је забранила џепне листе 2019. Према приручнику НАР-а, „У року од једног радног дана од објављивања имовине јавности, брокер за листинг мора да достави листинг МЛС-у ради сарадње са другим учесницима МЛС-а."

НАР је разбио џепне листе како би осигурао сарадњу између агената за некретнине (чинивши све листе агената широко доступним) и подстакао конкуренцију (дајући свим купцима шансу на листи, а продавцима прилику да добију најбољу цену).

Међутим, неки агенти крше правила како би били у складу са смерницама НАР-а, али и даље задржавају листу за себе. Политика НАР-а каже да се огласи морају додати у МЛС у року од једног радног дана од потписивања уговора о листингу са продавцем. Ако продавац потпише са агентом за листинг у петак, агент може искористити викенд да има чак 72 сата да приватно прода имовину.

» ВИШЕ: Како пронаћи правог агента за некретнине за вас

Пронађите агента у својој области Посетите Беттер Реал Естате да бисте пронашли правог агента и уштедели до 1% куповне цене вашег дома. Пронађите свог агента

Зашто купци траже џепне листе?

На врућем тржишту некретнина са ограниченим инвентаром, купци би могли покушати да пронађу џепне листе само да би добили предност у конкуренцији. Дајући понуду пре него што други купци уопште сазнају да је имовина на продају, неки купци мисле да имају веће шансе да понуде буду прихваћене.

Ако тражите џепни листинг тако што ћете директно комуницирати са агентом за листинг, запамтите да агент представља продавца, а не ви. Посао тог агента је да добије највишу могућу цену од купаца.

Иако би вам џепни листинг могао омогућити да „прескочите линију“ на препуном тржишту продаваца, мало је вероватно да ће вам донети попуст. Џепни продавац на листи може бити мотивисан идејом да има мање муке (на пример, да прескочи приказивање), али на врућем тржишту ће вероватно и даље очекивати врхунски долар.

» ВИШЕ: Како сада изгледа куповина куће

Зашто би продавац изабрао џепни листинг?

Постоји бар неколико разлога због којих би продавци кућа могли да задрже своју имовину ван МЛС-а.

  • Они желе приватност. Џепни огласи могу бити атрактивна опција за познате или друге продавце који желе анонимност. Они пружају потпуну контролу над тим ко има приступ имовини и када.

  • Они би желели да тестирају тржиште. Продавци могу да користе џепну листу да виде колико ће купци реаговати на цену свог дома. На пример, рецимо да је почетна тражена цена продавца превисока. Уз џепни листинг, они могу да подесе цену, а да се то не појави као пад цене на МЛС-у. Ако је период „ускоро“ попут лаганог покретања за вашу кућну листу, џепна листа је као бета тестирање.

  • Планирају да продају одређеном купцу. Продавац можда већ има на уму купца, било да је у питању члан породице или неко ко је увек говорио: „Знате, ако икада будете желели да продате ово место

    " У овим случајевима, продавци ће понекад задржати агента за листинг само да би продали своју имовину директно том конкретном купцу.

Међутим, у сваком од ових случајева, циљ се може постићи без употребе џепног пописа.

Продавци који траже приватност могу да затраже да њихови агенти ставе детаље у „примједбе агента“ умјесто у јавне одељке уноса и замоле свог агента да провјери финансирање купаца прије него што пристане на приказивање. Добар агент за листинг би требало да буде у стању да обезбеди евиденцију о упоредивој продаји која вам омогућава да почнете по јакој, али реалној траженој цени. А ако продајете пријатељу или члану породице, можда вам неће ни требати агент – иако ће вам можда требати адвокат за некретнине и порески стручњак.

» ВИШЕ: Основе продаје куће

Је ли џепна листа добра идеја?

Џепни огласи могу бити проблематични и за купце и за продавце кућа.

По својој природи, џепни огласи ограничавају изложеност некретнине потенцијалним купцима. Из перспективе продавца, то може значити пропуштање најбоље понуде; не могу бити сигурни да је ручно одабрани купац заправо имао најјачу понуду.

На страни купаца, не само да купци у кућама губе на огласима, већ постоји и потенцијал да агенти за листинг прекрше Закон о поштеном становању када бирају ко може да види кућу. С обзиром на тајну природу уноса у џепове, дискриминацију може бити још теже искоренити и поткрепити.

Џепни огласи такође могу негативно утицати на вредности куће. Ако продаја куће није унета у МЛС, она се неће приказати као упоредиви списак када агенти или проценитељи покушају да утврде колико вреди имовина.

» ВИШЕ: Процените вредност свог дома

Начини откривања кућа за продају

Ако озбиљно размишљате о куповини куће, добар агент за купце може бити ваша најбоља предност. Не само да ће вам агент помоћи да направите понуду и преговарате са продавцем, већ ће агент са добрим везама такође добити листе испред вас у тренутку када дођу у МЛС.

Али ако и даље имате проблема да пронађете куће за продају у вашем крају, ево још неколико начина на које можете да откријете „скривене“ листе.

За продају од стране власника или ФСБО, куће могу бити повољне, али их је често тешко пронаћи. ФСБО обично не приказују типични агенти за некретнине, осим ако је имовина регистрована код локалног МЛС-а. Можете тражити ФСБО на веб локацијама као што је ФСБО.цом или ФорСалеБиОвнер.цом, али и држите очи отворене за ФСБО знакове травњака.

Искористите своју мрежу да бисте лакше претраживали. Уверите се да сви које познајете знају да тражите кућу. Не морају да знају ваш буџет, али локација је неопходна. То може значити објављивање о томе на Фацебооку, спомињање то својим колегама, разговор са људима на вашем часу јоге - заиста, само то изнесите тамо. Никад се не зна ко би могао да познаје некога ко ће да стави кућу на тржиште.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here