Шта је зајам на продајном месту?

Кредит на продајном месту вам омогућава да поделите куповину на низ мањих плаћања, тако да можете да купите сада и платите касније.

Последњих година, финансирање на продајним местима се брзо проширило у Сједињеним Државама, са зајмодавцима као што су Кларна, Афтерпаи и Аффирм сада у партнерству са великим продавцима, укључујући Маци'с, Бед Батх & Беионд и Валмарт, како би понудили опцију потрошачи.

Одабир кредита на продајном месту може имати смисла ако наплаћује од нуле до минималне камате и плаћања не оптерећују ваш буџет. Али ако је каматна стопа висока, размислите о другим врстама кредита за финансирање куповине - чак и ако су мање згодни.

Како добити кредит на продајном месту

Да бисте се пријавили за кредит на продајном месту, мораћете да отворите налог код зајмодавца. Ово је обично интегрисано директно у ваше искуство плаћања.

Када се одлучите, навешћете основне личне податке као што су ваше име, датум рођења и адреса. Можда ће од вас бити затражен и ваш број социјалног осигурања, а већина компанија ће извршити лагану проверу кредитне способности, што не утиче на ваш резултат.

Тада ћете видети преглед опција вашег плана плаћања. Кредити на продајном месту деле ваше стање на рате, равномерно распоређене на договорени рок отплате, при чему прва рата доспева на одласку.

На пример, ако је ваш укупни износ 100 долара са двомесечним планом отплате без камате који долази сваке две недеље, платили бисте четири рате од 25 долара. Након што унесете своје информације о плаћању и адресу за обрачун и прихватите одредбе и услове, ваша дебитна или кредитна картица ће бити наплаћена за прву уплату и аутоматски ће се наплаћивати сваке две недеље док се стање не исплати у потпуности.

Баш као и пријављивање за кредитну картицу продавнице, цео процес траје од неколико секунди до неколико минута. Одлука о одобрењу је тренутна.

У зависности од компаније за финансирање, могу се применити камате и накнаде за кашњење.

Да ли су ПОС кредити добра идеја?

Финансирање на продајном месту може бити добра опција када треба да обавите куповину коју не можете потпуно покрити, а рате се удобно уклапају у ваш буџет. Такође би требало да гледате да платите од нуле до минималне камате.

Размислите о ПОС кредиту ако:

Нови сте у кредитирању: Компаније које нуде финансирање на продајном месту имају блаже критеријуме када одлучују да ли да вам одобре зајам. Иако неки зајмодавци проверавају ваш кредитни резултат, други се фокусирају на средства доступна на вашој дебитној или кредитној картици, рок отплате и цену ваше куповине.

Неке компаније такође пријављују вашу историју плаћања, што може помоћи вашем кредитном резултату ако све уплате извршите на време.

Обављате велику једнократну куповину: Кредити на продајном месту су корисни када требате да набавите нови душек, комад намештаја или неку другу вредну ставку, али немате кредитну картицу или више воле једноставност фиксних месечних плаћања.

Нећете плаћати велику камату: Иако неки трговци могу понудити нулте камате, то неће увек бити случај. На пример, годишње процентуалне стопе у Аффирм-у могу бити и до 30%. Да бисте финансирали куповину од 800 долара на 12-месечном плану отплате са 25% годишње, платили бисте 113 долара.68 у интересу.

Можете себи приуштити плаћања: Погодност финансирања на продајном месту може вас довести у искушење да превише потрошите. Ако имате стање на својим кредитним картицама или имате неки други дуг, узимање кредита за небитне куповине није добра идеја.

Планирате да задржите предмет: Ако желите да замените или вратите куповину, обично морате да радите директно са продавцем, а не са зајмодавцем. Ако не добијете пуни повраћај новца, можда ћете и даље морати да вратите део кредита или ризикујете да добијете кредит.

Где добити ПОС кредит

За разлику од других врста зајмова, не морате да тражите правог зајмодавца за зајам на продајном месту. Зајмодавац се одређује на основу продавница у којима купујете, а највећи играчи су Аффирм, Афтерпаи и Кларна.

Аффирм ради са трендовским продавцима веллнесса као што су Пелотон, Цаспер и Миррор и преговара о критеријумима подобности за кредит и каматним стопама са сваким појединачним продавцем, што значи да се ваше опције рока отплате и каматна стопа могу променити у зависности од тога где купујете. Док неке Аффирмове партнерске продавнице наплаћују нулту камату, друге могу наплатити до 30% годишње. Аффирм никада не наплаћује накнаде за кашњење.

Афтерпаи, који је у партнерству са добро етаблираним продавцима као што су Олд Нави, Гап и Бед Батх & Беионд, нуди једноставнији модел. Без обзира на продавца, платићете четири рате без камате које доспевају сваке две недеље. Ове рате се деле подједнако, мада би ваша прва уплата могла бити већа ако је ваша куповина велика.

Све док плаћате на време, нема додатних накнада за Афтерпаи. Међутим, ако ваша уплата не буде примљена у року од 10 дана од датума доспећа, биће вам наплаћена максимална накнада од 8 УСД.

Кларна се разликује по томе што се првенствено фокусира на своје искуство мобилних апликација. Када преузмете апликацију Кларна, можете да купујете у продавницама као што су Сепхора, Фоот Лоцкер и Маци'с користећи Кларна план плаћања — ваш укупан износ подељен на четири уплате, плаћа се сваке две недеље, без камате. Ако Кларна не може да прикупи уплату након два покушаја, наплатиће накнаду за кашњење од 7 долара.

Остали популарни добављачи укључују Зип (раније Куадпаи), Сеззле и ПаиПал.

АПР

Услови

Касни хонорар

Афирм

0% - 30%.

Разликује се у зависности од продавца.

$0.

Афтерпаи

0%.

4 рате, доспевају сваке 2 недеље.

$8.

Кларна

0%.

4 рате, доспевају сваке 2 недеље.

$7.

Зип (раније Куадпаи)

0% (али наплаћује накнаду од 1 УСД).

4 рате, доспевају сваке 2 недеље.

5, 7 или 10 долара.

Алтернативе ПОС кредитима

Ако купујете већу куповину, можда ћете желети да истражите коју годишњу стопу бисте могли да добијете на лични зајам. Као зајам на продајном месту, можете се претходно квалификовати код зајмодавца и видети своје стопе без утицаја на кредит.

Ако се квалификујете за нижи АПР за лични зајам него за кредит на продајном месту, лични зајам ће вероватно бити приступачнија опција.

Ако имате добар или одличан кредит, можете покушати да се квалификујете за кредитну картицу од 0% годишње. Неке картице нуде уводни период до 18 месеци, током којег се неће наплаћивати камата на било коју куповину. Такође вам може бити понуђен бонус за регистрацију или приступ програму награђивања.

Ако зајам на продајном месту нуди сличан рок, али са применом камата или накнада, картица од 0% би била јефтинија опција.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here