Шта је управљање портфолиом?

Идеја управљања сопственим инвестицијама може се осећати застрашујуће, али без обзира на то колико новца имате, постоји ниво управљања портфолиом који је прави за вас.

Ако тек почињете, можете истражити индексне фондове, или чак аутоматизоване портфеље ако не желите да управљате сопственим портфолиом. Ако имате компликованију финансијску слику, финансијски саветник или саветник за богатство може бити већа од ваше брзине.

Шта је портфолио?

Портфолио је целокупна колекција финансијске имовине особе или институције. Ово може укључивати акције, обвезнице, заједничке фондове, некретнине, криптовалуте, уметност и друге колекционарске предмете. „Портфолио“ се односи на све ваше инвестиције — које не морају нужно бити смештене на једном рачуну.

Дефиниција управљања портфолиом

Управљање портфолиом је кохезивна стратегија улагања заснована на вашим циљевима, временском оквиру и толеранцији на ризик. Управљање портфолиом укључује одабир инвестиција као што су акције, обвезнице и фондови и праћење тих инвестиција током времена. Управљање портфељем можете да обавите сами, са професионалцем или путем аутоматизоване услуге.

» Спремни за почетак? Скочите да научите како да управљате сопственим портфељем.

Управљање портфолиом: Кључне ствари

  • Управљање портфељем може варирати у цени: неке услуге су потпуно бесплатне док друге наплаћују 1% ваших средстава под управљањем или више.

  • Постоје две главне стратегије управљања портфолиом: активно управљање и пасивно управљање.

  • Управљање портфолиом укључује концепте као што су локација средстава, диверсификација, ребаланс и минимизација пореза.

Ацтиве вс. пасивно управљање портфолиом

Две главне стратегије управљања портфолиом су активно и пасивно управљање.

Активно управљање портфолиом: Активни портфолио менаџери имају практичан приступ када доносе одлуке о улагању. Они наплаћују инвеститорима проценат имовине којом управљају за вас. Њихов циљ је да надмаше инвестициони бенцхмарк (или индекс берзе). Међутим, повраћаји улагања су оштећени високим накнадама за управљање портфолиом — клијенти плаћају 1% свог стања или више годишње да покрију накнаде за саветовање, због чега су приступачније услуге пасивног управљања портфолиом постале популарне.

Пасивно управљање портфолиом: Пасивно управљање портфолиом укључује одабир групе инвестиција које прате широки индекс берзе. Циљ је да се одражавају приноси тржишта (или одређеног његовог дела) током времена.

Као и традиционални портфолио менаџери, робо-саветник — услуга која користи компјутерски алгоритам да бира и управља вашим инвестицијама за вас — омогућава вам да поставите своје параметре (ваше циљеве, временски хоризонт и толеранцију ризика). Робо-саветници обично наплаћују проценат имовине којом се управља, али пошто нема потребе за активним практичним управљањем инвестицијама, тај трошак је делић процента у накнадама за управљање (обично између 0.25% и 0.50%).

» Погледајте наше изборе за најбоље робо-савјетнике

Ако желите свеобухватнију помоћ — управљање инвестиционим рачунима, плус савете за финансијско планирање — размислите о коришћењу услуге као што је Фацет Веалтх или Персонал Цапитал. Ове услуге комбинују јефтино, аутоматизовано управљање портфолиом са врстом финансијских савета које бисте добили у традиционалној фирми за финансијско планирање — саветници пружају смернице о трошењу, штедњи, улагању и заштити ваших финансија. Главна разлика је у томе што се састанци са вашим финансијским планером одржавају путем телефона или видеа уместо лично.

Управљање портфељем: ствари које треба имати на уму

Управљање портфолиом није само стварање и управљање инвестиционим портфељем. Ево неких концепата који вам могу помоћи да одаберете своје инвестиције и да њима мудро управљате.

Локација имовине одговара на једно питање: где ће ваше инвестиције живети? Тип рачуна који изаберете постаће дом за ваше инвестиције — и постоји много тога за изабрати. Кључно је одабрати најбољу врсту инвестиционог рачуна за ваше циљеве.

Део одабира инвестиционог рачуна је бирање између опорезивих рачуна и оних са повољнијим порезом. Ова одлука може имати и краткорочне и дугорочне пореске импликације. Желећете да будете сигурни да користите одређене рачуне за пензионисање као што су ИРА и 401(к)с за своју пензиону штедњу, јер они нуде пореске предности - на пример, новац који доприносите Ротх ИРА расте без пореза. (Сазнајте више о Ротх ИРА-има и њиховим пореским олакшицама.) Можда ћете желети и да имате стандардни опорезиви инвестициони рачун за улагање за циљеве који нису пензионисани (као што је штедња за учешће).

Алокација средстава изгледа слично локацији имовине, али се односи на то како је ваш портфолио подељен између различитих типова улагања. Ово је обично повезано са вашим нивоом толеранције на ризик. На пример, ако имате много година до одласка у пензију, имате више времена да преузмете ризик и тако можете имати већи део свог портфеља у ризичнијим инвестицијама. Ако сте ближе пензији, можда ћете желети да имате расподелу средстава са већим уделом мање ризичних инвестиција.

Диверзификација се односи на ширење ваших долара за инвестирање у различитим компанијама, географским подручјима, величинама и индустријама. На тај начин, ако једна одређена индустрија потону, цео ваш портфолио неће. На пример, улагање у фондове, који су у суштини корпе са много различитих хартија од вредности, пружа већу диверсификацију него улагање у једну акцију.

Ребаланс је начин на који менаџери портфолија одржавају равнотежу у оквиру својих рачуна. Портфолио менаџери то раде да би остали верни циљној алокацији, или који проценат портфеља је у ризичнијим инвестицијама у односу на мање ризичне инвестиције, првобитно постављене за стратегију улагања. Током времена, флуктуације на тржишту могу довести до тога да портфолио скрене са курса од првобитних циљева. Прочитајте о начинима да поново уравнотежите свој портфељ.

Минимизација пореза је процес откривања како платити мање пореза. Ове стратегије раде на надокнађивању или смањењу изложености инвеститора текућим и будућим порезима, који могу донети или смањити приносе инвеститора. Важно је размотрити пореско ефикасно улагање како бисте избегли скупа изненађења пореске управе.

Све састављање

Управљање портфолиом у стварном свету комбинује све ове аспекте у један персонализовани портфолио. Рецимо да инвеститор планира да се пензионише за пет година и не жели да ризикује много. Имају 401(к) од свог послодавца (локација њихове имовине) где стављају део своје плате. Њихова расподела имовине могла би да буде 50% акција и 50% обвезница. Ако се овај однос временом промени, а инвеститор заврши са портфолиом који је близу 55% ​​у акцијама, то му даје ризичнији портфолио него што му је пријатно. Инвеститор или портфолио менаџер би тада ребалансирао портфолио како би га вратио на првобитни однос 50/50.

Минимизација пореза може ићи упоредо са локацијом имовине. На пример, ако одлучите да лоцирате своју имовину у Ротх ИРА, ви сами по себи минимизирате своје порезе јер су квалификоване Ротх дистрибуције ослобођене пореза у пензији.

Како управљати сопственим портфолиом

Одлуке о управљању портфолиом се руководе четири главна фактора: циљеви инвеститора, колико помоћи желе (ако их има), временски оквир и толеранција на ризик.

1. Постављање циљева: Ваши циљеви штедње — пензионисање, реновирање куће, образовање детета или породични одмор — одређују колико новца треба да уштедите и која стратегија улагања и тип рачуна су најприкладнији за постизање ваших циљева.

2. Проналажење помоћи коју желите: Неки инвеститори можда више воле да сами бирају све своје инвестиције; други би били више него срећни да препусте портфолио менаџеру да преузме. Ако не можете да одлучите, робот-саветник  би могао бити идеално решење, јер су ове услуге веома ниске цене. Портфолио менаџери ће наплаћивати више од робо-саветника, али обично нуде прилагођени портфолио и друге услуге осим управљања портфолиом, као што је финансијско планирање.

3. Одређивање временског оквира: Када вам је потребан новац који улажете, и да ли је тај датум постављен у камену или флексибилан? Ваша временска линија помаже у информисању колико агресивна или конзервативна треба да буде ваша стратегија улагања. Већина инвестиционих циљева може се мапирати на краткорочне, средње- и дугорочне временске хоризонте, лабаво дефинисане као три године, три до 10 година и 10 или више година. Ако вам, на пример, новац буде потребан у року од три године, желећете да минимизирате своју изложеност краткорочној волатилности берзе.

4. Одређивање ваше толеранције на ризик: спремност инвеститора да прихвати ризик је још један кључни покретач одлука о диверсификацији. Што сте више ризика који сте вољни да преузмете, већа је потенцијална исплата – инвестиције високог ризика имају тенденцију да остваре већи принос током времена, али могу доживети већу краткорочну волатилност. Циљ је да се успостави прави баланс између ризика и награде, бирајући инвестиције које ће вам помоћи да постигнете своје циљеве, али не и да вас држе будне ноћу од бриге.

Управљање портфељем вс. управљање богатством

Управљање портфолиом се стриктно бави инвестиционим портфолиом клијента и како најбоље алоцирати средства која одговарају њиховој толеранцији на ризик и финансијским циљевима. Управљање богатством је највиши ниво финансијског планирања и често укључује услуге као што су планирање имовине, припрема пореза и правна упутства поред управљања инвестицијама.

» Заинтересован за управљање богатством? Сазнајте како саветници за богатство могу помоћи

Често постављана питања Шта ради портфолио менаџер?

Менаџер портфолија креира стратегију улагања засновану на клијентовим финансијским потребама и толеранцији на ризик, и обезбеђује стални надзор портфолија, прилагођавајући имовину када је потребно. Није вам потребан портфолио менаџер ако бисте радије управљали својим инвестицијама сами, али ако бисте радије били без руку, можда ћете желети да радите са професионалцем.

Које акредитиве треба да има портфолио менаџер?

Ако радите са личним портфолио менаџером, потребно је тражити неколико различитих акредитива. Свако ко управља вашим новцем у најмању руку треба да буде регистровани инвестициони саветник. У идеалном случају, потражите некога ко је сертификовани финансијски планер. То значи да имају веома висок ниво образовања и фидуцијарну дужност према вама као свом клијенту.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here