Шта је приоритетна акција?

Инвеститори који желе да купе акције компаније могу да бирају између две главне врсте акција: повлашћене акције (такођер префериране акције или повлашћене акције) или обичне акције.

Шта је преференцијална акција?

Повлашћене акције су деонице компаније као и обичне (или обичне) акције, али преференцијалне акције укључују неке додатне заштите за акционаре. На пример, пожељни акционари имају приоритет у односу на обичне акционаре када је у питању исплата дивиденди.

Повлашћени акционари такође имају виши ранг у структури капитала компаније (што значи да ће бити исплаћени пре обичних акционара током ликвидације имовине). Стога се преференцијалне акције генерално сматрају мање ризичним од обичних акција, али ризичнијим од обвезница.

Како функционишу преференцијалне акције

Иако повлашћене акције имају име са обичним акцијама, немојте их збунити: оне су свет одвојен када су у питању ризици и награде.

На неколико начина, преференцијалне акције заправо више функционишу као обвезнице, што је инвестиција са фиксним приходом.

  • Пожељне акције обично исплаћују фиксне дивиденде по редовном распореду.

  • Слично другим хартијама од вредности са фиксним приходом, које имају инверзну везу са каматним стопама, преференцијалне акције могу да реагују на промене каматних стопа.

  • Као и обвезнице, повлашћене акције имају „номиналну вредност“ по којој се могу откупити, обично 25 долара по акцији. И оба може бити откупљена или „позвана“ од стране емитента након одређеног периода, често пет година.

» Заинтересовани за дивиденде? Погледајте нашу листу од 25 акција са високом дивидендом

Међутим, ту се сличности завршавају. Преферирани имају неке карактеристике које их одвајају од обвезница, што их чини привлачним за инвеститоре.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Шта треба знати о преференцијалним акцијама

Повлашћене акције имају посебне привилегије које се никада не би могле наћи код обвезница. Ове карактеристике чине преференције помало необичним у свету хартија од вредности са фиксним приходом. Они такође чине повлашћене акције флексибилнијим за компанију од обвезница, и сходно томе повлашћене акције обично исплаћују већи принос инвеститорима.

  • Преферентне акције су често трајне. Обвезнице имају дефинисан рок од почетка, али преференцијалне акције обично немају. Осим ако компанија не позове – што значи да откупи – преференцијалне акције, оне могу остати неограничено у плаћању.

  • Жељене дивиденде се могу одложити (а понекад и потпуно прескочити) без казне. Ова функција је јединствена за преференцијалне акције и компаније ће је искористити ако нису у могућности да исплате дивиденду. Кумулативне преференцијалне акције могу да одложе дивиденду, али не и да је прескоче у потпуности - компанија мора да исплати дивиденду касније. Некумулативне преференцијалне акције могу у потпуности прескочити исплату дивиденди без икаквих законских казни. Међутим, ово ће отежати компанији да прикупи новац у будућности.

  • Преферентне акције могу бити конвертибилне. Неке повлашћене акције могу дати власнику могућност да конвертује или размени своје повлашћене акције у одређени број обичних акција по одређеној цени.

Преферентне акције вс. обичне акције вс. обвезнице

Преферентне акције могу да направе атрактивну инвестицију за оне који траже стабилан приход са већом исплатом него што би добили од дивиденди или обвезница обичних акција. Али они се одричу неограниченог потенцијала повећања обичних акција и сигурности обвезница.

Компанија обично издаје повлашћене акције из многих истих разлога из којих издаје обвезнице, а инвеститори воле повлашћене акције из сличних разлога. За компанију, преференцијалне акције и обвезнице су погодни начини за прикупљање новца без издавања скупљих обичних акција. Инвеститори воле повлашћене акције јер ова врста акција често даје већи принос од обвезница компаније.

Дакле, ако повлашћене акције плаћају већи принос од дивиденди, зашто их инвеститори не би увек купили уместо обвезница? Кратак одговор је да су преференцијалне акције ризичније од обвезница. У наставку објашњавамо разлике у свакој класи средстава по редоследу ризика.

Обвезнице: За инвеститора, обвезнице су обично најсигурнији начин улагања у компанију којом се јавно тргује. Правно, камате на обвезнице морају бити плаћене пре било какве дивиденде на повлашћене или обичне акције. Ако би се компанија ликвидирала, власници обвезница би прво били исплаћени ако би остао новац. За ову сигурност, инвеститори су спремни да прихвате нижу исплату камате - што значи да су обвезнице нискоризична понуда са ниском наградом.

Преферентне акције: Следеће на реду су приоритетне акције. У замену за већу исплату, акционари су вољни да заузму место даље у реду, иза обвезница, али испред обичних акција. (Њихов преферирани статус у односу на обичне акције је порекло назива „преферентне акције“.”) Када власници обвезница приме своје исплате, преферирани власници могу да добију своје. Као што је горе наведено, понекад компанија може прескочити исплату дивиденде, повећавајући ризик. Дакле, пожељне акције добијају мало више исплате за мало већи ризик, али њихова потенцијална награда је обично ограничена на исплату дивиденде.

Обичне акције: Позади су обични акционари, који ће добити исплату само ако компанија исплаћује дивиденде и сви остали испред њих добију пуну исплату. У случају ликвидације компаније у стечају, ови акционари добијају оно што је преостало након што власници обвезница и преференцијални акционари постану цели. Али за разлику од обвезница и преференцијала, ако је компанија успешна, нема горње границе профита обичних акционара. Небо је заиста граница.

» Сазнајте више: 6 врста акција које треба да знате

Обвезнице

Преференцијалне деонице

Цоммон стоцк

Власнички удео у компанији

Дужник

Власник капитала

Власник капитала

Напредни / потенцијал раста

Ограничен

Ограничено, осим ако није конвертибилно

Неограничено

Ризик

Најмањи ризик и волатилност цена

Средњи ризик и волатилност цена

Највећи ризик и волатилност цена

Гласачка права

Ниједан

Обично никакве

Пропорционално нивоу власништва

Расподела имовине (у стечају)

Камата се мора платити пре дивиденди

Плаћа се након власника обвезница, али пре обичних акционара

Последње ако средства остану након плаћања власницима обвезница и преференцијалним власницима

Исплата

Гарантована камата уз нижи принос од преференцијалног

Фиксне дивиденде са већим приносом од обвезница или дивиденди обичних акција

Дивиденде нису загарантоване

Како купити повлашћене акције

Повлашћеним акцијама се тргује на берзама сличним обичним акцијама, што обезбеђује транспарентност цена.  Међутим, већина компанија не емитује повлашћене акције, тако да је укупно тржиште за њих мало и ликвидност може бити ограничена. Најчешћи издаваоци преференцијалних акција су банке, осигуравајућа друштва, комунална предузећа и инвестициони фондови за некретнине, или РЕИТ.

Компаније које издају преференцијалне понуде могу имати више од једне понуде за вас да проверите.  Често можете пронаћи неколико различитих преференцијалних понуда истог издаваоца, али са различитим приносима. Пре куповине преферираних, инвеститор може да прегледа кредитни рејтинг од Мооди'с или С&П за сваку одређену понуду и узме рејтинг у обзир заједно са другим карактеристикама, као што су приноси, могућност позивања или конвертибилност.

Можете купити префериране на било ком брокерском рачуну, али имајте на уму да ће се њихови симболи тикета разликовати од њихових уобичајених берзанских пандана. Обавезно проверите све детаље како бисте били сигурни да купујете понуду коју желите.

» Требају основе? Научите како да купите акције 

Као и код других улагања у акције и обвезнице, инвеститор може смањити ризик улагања кроз диверсификацију преференцијалних акција у свом портфељу. Један од начина да то урадите је улагање у преференцијалне акције преко ЕТФ-а или заједничког фонда, који вам омогућава да купите колекцију преференцијалних акција и минимизирате ризик повезан са само једном понудом.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here