Шта је приватни банкар? Треба ли га имати?

Шта је приватни банкар?

Приватни банкар је банкарски професионалац који имућним појединцима нуди финансијске услуге попут консијержа. Често раде у оквиру посебног одељења велике банке или су део мање банке специјализоване за услуге приватног банкарства.

Коме треба приватни банкар?

Типичан клијент приватног банкарства је неко коме је потребан низ услуга које превазилазе само проверу и штедне рачуне и обухватају инвестиционе портфеље, трустове, пословне рачуне и сложене кредите, каже Џеј Пелам, председник Кауфман Росин Веалтх-а, компаније за управљање богатством у Мајами.

Клијенти су обично појединци са високим нето вредностима. Према извештају Цредит Суиссе из 2021. године, у Сједињеним Државама има 22 милиона милионера.С., тако да је то потенцијална величина тржишта за приватно банкарство. Али за неке богате клијенте, стандардни банкарски однос са финансијском институцијом би могао бити бољи, каже Пелхам, који је радио са приватним банкама током своје 30-годишње банкарске каријере и који још увек саветује клијенте који користе услуге приватног банкарства. Ево неколико начина да сазнате да ли бисте можда желели да размислите о приватном банкарству.

Потребна вам је персонализована услуга

Приватни банкари су познати по томе што нуде висок ниво персонализованих услуга. Када покушавате да саставите план некретнине или тражите хипотеку за свој следећи посао, може бити тешко да уђете у филијалу банке и знате тачно шта да питате. Посвећени приватни банкар који је упознат са вашим банкарским портфељем може вам помоћи да вас усмери у права одељења, каже Пелхам. „Ваш банкар можда не само да зна ваше име, већ може знати и име специјализованог пружаоца осигурања који може да вам помогне да заштитите ваше пословање како расте“, каже он.

Још једна предност је ниво смештаја који нуди приватни банкар. Ако имате хитну потребу да лично прегледате и потпишете финансијске документе, приватни банкар може доћи у ваш дом или пословно место, на ваш захтев, да попуни папире, каже Пелхам.

Али није вам нужно потребан приватни банкар да бисте добили персонализовану пажњу. Ако имате преко 1 милион долара имовине у вашој локалној банци, менаџер филијале ће се можда потрудити да брине о вама, препозна ваше финансијске потребе и пружи вам добру услугу. Са тим истим износом (више од милион долара), напомиње Пелхам, могли бисте да испуните и услове за имовину приватног банкара, али тај банкар би заузврат могао да има друге клијенте са више имовине који добијају више пажње.

„Моје упутство је да пронађете где би вам највише одговарало. Можда би вам било боље да имате експозитуру банке у којој сте обасути пажњом“, каже он.

Желите да своје банкарство обављате на једном месту

Приватни банкар ће покушати да задовољи све ваше финансијске потребе уз услуге своје банке. Ако имате све своје рачуне у једној институцији, ствари су једноставне, али то није за свакога. Можда ћете радије куповати за боље цене од различитих провајдера. Или, ако већ имате финансијске односе са професионалцима ван своје банке, можда нећете желети да преместите све своје рачуне у једну институцију.

Приватни банкари ће блиско сарађивати са клијентовим саветодавним тимом, али ако се ослањате на саветнике који нису повезани са вашом банком, можда нећете имати тако јаку потребу за услугама приватног банкарства, каже Пелхам.

Имате довољно средстава за приватно банкарство

Према Кристоферу Брендрифу, који надгледа четири канцеларије Ј.П. Морган Привате Банк, не постоји минимално стање депозита потребно за примање услуге приватног банкарства мегабанке; генерално, банка ради са клијентима који имају средства која се могу инвестирати у вредности од најмање 5 милиона долара. „Разматрамо сложеност клијентовог биланса и његове специфичне потребе, а не њихову имовину у коју се може инвестирати“, рекао је он у мејлу.

Када је реч о накнадама, клијенти са високим нето вредностима вероватно неће плаћати мање услуге, као што су куповина чекова или доплата на банкоматима, каже Пелхам. Уместо тога, банке ће вероватно зарађивати од финансијских услуга које клијенти користе. На пример, ако сте клијент који инвестира, банка може да наплаћује накнаде на основу процента уложених средстава. „Банкари обично неће уплаћивати своје клијенте приватног банкарства непотребним банкарским накнадама“, каже он.

Неке банке нуде услуге приватног банкарства за клијенте са мањим банковним билансима — хиљаде долара уместо милиона — али те услуге могу имати месечне накнаде ако се не одржавају минимална стања.

Али не морате да будете мултимилионер или да имате приватно банкарство да бисте избегли банковне трошкове. Многи текући и штедни рачуни, посебно они у онлајн банкама, немају месечне накнаде, а неке институције нуде погодности, као што је надокнада накнада за банкомат.

Где пронаћи приватног банкара

Ако имате значајну имовину у вашој тренутној банци, ваша банка ће вас вероватно пронаћи, каже Пелхам. Велике националне банке са добро познатим именима углавном имају одељења приватног банкарства и вероватно ће доћи до оних са великим билансима. Мање банке често проналазе клијенте усмено, каже он.

Ако сте у срећној позицији да можете да бирате да ли ћете користити услуге приватног банкарства банке, размислите о односу који желите од те институције. Ваш тренутни банкарски однос може бити довољан ако задовољава ваше потребе и ако већ имате јак тим финансијских саветника. Али ако имате значајну имовину и у великој мери ћете се ослањати на савете свог банкара, приватни банкар би могао бити важан део вашег тима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here