Шта је Ротх ИРА? Водич за брзи почетак

Шта је Ротх ИРА?

Ротх ИРА је индивидуални пензиони рачун на којем новац расте без пореза. То је плус, рекао је Цхад Нехринг, сертификовани финансијски планер и регистровани представник саветника за инвестиције у Апплетону, Висконсин, у интервјуу е-поштом.

„Једна од највећих предности доприноса Ротх ИРА у односу на традиционалну ИРА била би раст Ротх ИРА без пореза“, рекао је он.

Како функционишу Ротх ИРА?

Плаћате порез на своју инвестицију унапред, пустите да се ваш новац увећа, а онда су ваша повлачења у пензији ослобођена пореза. Можете чак и повући своје доприносе без пореза и пенала када дође до хитних случајева, али Нехринг је рекао да, иако ово може бити предност, није увек препоручљиво.

„Признајте да ово није нужно одлична стратегија, јер новац који је допринео Ротх ИРА-и треба сматрати „дугорочним“ и намењен за пензију“, објаснио је он.

» Зароните дубље: Више о томе како Ротх ИРА функционише

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Предности и мане Ротх ИРА

Ротх ИРА може изгледати као одлична идеја, али важно је бити свјестан свих недостатака. У наставку смо навели предности и недостатке како бисмо вам помогли да донесете најбољу финансијску одлуку за ваше околности.

Предности Ротх ИРА

Неке предности Ротх ИРА укључују:

 • Потенцијалне пореске уштеде. Са Ротх ИРА, плаћате порез на новац који доприносите сада, а не касније, када ваша пореска стопа може бити већа. Ако је ваша пореска стопа сада нижа, има смисла платити порез сада у замену за повлачење без пореза за пензију.

 • Лако повлачење. Новац који сте дали можете подићи у било ком тренутку, без пореза или казне. (Можда ћете бити опорезовани или кажњени ако повучете зараду од улагања.)

 • Двоструко потапање. Можете допринети Ротх-у поред 401(к).

 • Флексибилно време. Можете одабрати када и колико ћете допринети Ротх ИРА-и. На пример, можете да дате 6.000 долара првог дана у години или да поделите своје доприносе током много месеци.

 • Додатно време за допринос. Имате рок за уплату доприноса за претходну календарску годину до истека пореског рока.

 • Дистрибуције без пореза. Када достигнете 59½ и држите рачун најмање пет година, можете узети дистрибуцију, укључујући зараду, од Ротх ИРА без плаћања савезних пореза.

 • Нема старосне границе за отварање. Можете отворити Ротх ИРА у било ком узрасту, све док сте зарадили приход (не можете допринети више од свог зарађеног прихода).

 • Нема потребних минималних дистрибуција. Ротх ИРАс не подлежу захтеваним минималним дистрибуцијама које се захтевају од традиционалне ИРА или 401(к) почевши од 72 године.

Недостаци Ротх ИРА

Ротх ИРА има много предности, али ништа није савршено. Ево неколико недостатака које треба узети у обзир:

 • Немогућност узимања кредита. Не можете узети зајам од ИРА-е као што можете са многим 401(к)с. Уз то, увек можете повући своје Ротх ИРА доприносе било када без казне, камата или пореза.

 • Казна за превремено повлачење. Рано повлачење (пре навршених 59½) ваше инвестиционе зараде долази са казном од 10% осим ако не испуните један од неколико изузетака.

Ко може отворити Ротх ИРА?

Свако може отворити Ротх ИРА, све док испуњава квалификације:

Морате бити испод границе прихода

Да бисте допринели Ротх ИРА-и, ваш модификовани прилагођени бруто приход за 2021. мора бити 140.000 долара (појединачни подносиоци захтева) или 208.000 долара (заједничка пријава у браку). За 2022., ваш МАГИ мора да износи 144.000 УСД за појединачне подносиоце и 214.000 УСД за заједничку пријаву у браку. Бацкдоор Ротх стратегија нуди решење за ова ограничења. (Публикација ИРС-а 590-А, Радни лист 2-1 садржи комплетна упутства о фигурирању МАГИ за Ротх ИРАс.)

Морате имати зарађени приход

Морате имати приход од рада (израз пореске управе је „опорезива накнада“). Максимални износ који можете да допринесете Ротх-у за годину дана је ваш приход од посла или 6.000 долара (7.000 долара ако имате 50 година или више), шта год је мање.

Ротх ИРА граница прихода

Статус архивирања

2021 МАГИ

2022 МАГИ

Максимални годишњи допринос

Самац, глава домаћинства или у браку подносе одвојено (ако нисте живели са супружником током године)

Мање од 125.000 долара

Мање од 129.000 долара

6.000 долара (7.000 долара ако имате 50 или више година)

125.000 до 140.000 долара

129.000 до 144.000 долара

Допринос је смањен

140.000 долара или више

144.000 долара или више

Није дозвољен допринос

Удата која подноси заједно или квалифицирана удовица

Мање од 198.000 долара

Мање од 204.000 долара

6.000 долара (7.000 долара ако имате 50 или више година)

198.000 до 208.000 долара

204.000 до 214.000 долара

Допринос је смањен

208.000 долара или више

214.000 долара или више

Није дозвољен допринос

Одвојено пријављивање у браку (ако сте живели са супружником у било које доба године)

Мање од 10.000 долара

Мање од 10.000 долара

Допринос је смањен

10.000 долара или више

10.000 долара или више

Није дозвољен допринос

Прочитајте нашу страницу о ограничењима ИРА за више детаља о ограничењима прихода Ротх ИРА и изузецима од њих.

Како отворити Ротх ИРА

Корак 1: Одлучите како желите да управљате својим налогом, без обзира да ли то значи да сами улажете новац или да користите спољне сараднике. Имате три основне опције које укључују:

 • Банке. Пошто већина банака нуди средства за штедњу (као што су ЦД-ови), а не инвестиције, оне генерално нису најбоље место за отварање ИРА, која би требало да буде усмерена ка дугорочном расту.

 • Робо-саветници. Ако желите да приступите инвестирању без руку, робо-саветник и његов аутоматизовани инвестициони процес могу бити привлачни.

 • Традиционални брокери. Они нуде активнији приступ одабиру ваших инвестиција.

Већина онлине брокера, банака и робо-савјетника нуди Ротх ИРА.

Корак 2: Изаберите брокерску кућу или банку да бисте отворили свој Ротх ИРА рачун. Неке ствари које треба имати на уму када бирате укључују накнаде за одржавање рачуна, накнаде за пренос рачуна и да ли нуде ЕТФ-ове без провизије или заједничке фондове.

Корак 3: Уложите свој новац. Ако кренете путем „уради сам“, изаберите у шта желите да уложите свој новац, било да су то заједнички фондови, акције, обвезнице, фондови којима се тргује на берзи (ЕТФ) или банкарски штедни производи. Ако желите да инвестирате у акције и обвезнице, можда ћете желети да отворите свој Ротх код брокерске куће или робо-саветника, а не у банци. (Ево више о томе како инвестирати своју ИРА.)

Можете додати новац током времена. Паушални износ или мањи доприноси током године су у реду, све док ваши доприноси не прелазе 6.000 долара (7.000 долара ако имате 50 или више година) или вашу опорезиву надокнаду, шта год је мање. Такође можете додати новац на Ротх тако што ћете пребацити новац са другог рачуна за пензионисање.

» Желиш дубоко заронити? Ево свих наших најбољих избора за најбоље Ротх ИРА налоге

Ротх ИРА правила повлачења

Ево неколико правила за повлачење и дистрибуцију којих се морате придржавати:

 • Можете повући своје оригиналне прилоге кад год желите, без дуговања било каквих казни или пореза, без обзира колико дуго је ваш рачун отворен. То је зато што је новац који сте уложили новац на који сте већ платили порез на приход.

 • Када повлачите новац из Ротх ИРА-е, ИРС увек претпоставља да ваши оригинални доприноси буду први.

 • Квалификована повлачења инвестиционих прихода на рачуну су ослобођена пореза. Међутим, у одређеним околностима пореска управа може желети део тих повраћаја, у облику пореза и могуће казне, ако повучете раније или на други начин не испуните правила за квалификовано повлачење.

 • Људи који имају најмање 59½ година и који држе своје рачуне најмање пет година могу узети дистрибуцију, укључујући зараду, без плаћања савезних пореза.

» Да ли сте на путу за пензију? Користите наш Ротх ИРА калкулатор

Ротх ИРА вс. традиционална ИРА

Ако желите тренутну пореску олакшицу, размислите о традиционалној ИРА-и. Ако вам се свиђа идеја о неопорезивом приходу у пензији, Ротх ИРА је добра идеја.

Ротх ИРА су паметан алат за штедњу за млађе људе који тек почињу, јер ће се вероватно суочити са вишим стопама пореза на доходак како буду напредовали у каријери. Некоме даље на свом путу каријере може се такође свидети Ротх ИРА, јер обезбеђују приход без пореза у пензији. То обезбеђује оно што неки финансијски саветници називају „диверзификација пореза“."

Новац сакривен на рачунима, као што су 401(к)с и традиционални ИРА, доводи до пореских рачуна у пензији. Ротх ИРА може понудити згодан начин управљања тим пореским рачуном; на пример, повлачењем барем неког прихода од Рота како би се избегло гурање у виши порески разред.

» Копајте дубље у разликама између Ротх ИРА и традиционалне ИРА

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here