Шта је штедни рачун?

Шта је штедни рачун?

Штедни рачун је банковни рачун који вам омогућава да безбедно складиштите свој новац док обично зарађујете камату. То значи да вам банка плаћа да ваша средства буду депонована, при чему годишњи приноси на неким рачунима достижу 0.50%. Такође, за разлику од инвестиција, штедни рачуни су федерално осигурани до 250.000 долара, тако да нећете изгубити новац ако банка пропадне.

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Зашто вам је потребан штедни рачун

Коришћење штедног рачуна ствара одређену дистанцу између свакодневног трошења новца, који се чува на вашем текућем рачуну, и готовине која је намењена за каснији датум, као што је хитан случај или одмор. За разлику од већине текућих рачуна, штедни рачуни такође обично зарађују камату.

Често постављана питања Како функционише штедни рачун?

Отварате штедни рачун у банци или кредитној унији и депонујете новац на њега.

  • Док је ускладиштен на рачуну, ваш новац зарађује камату коју плаћа банка.

  • Можете наставити да додајете средства на рачун да бисте радили на циљу уштеде, као што је плаћање годишњег одмора или стварање фонда за хитне случајеве.

  • Такође можете подићи новац са штедног рачуна, мада могу постојати одређена ограничења колико често.

Можете ли изгубити новац на штедном рачуну?

Средства на штедним рачунима су федерално осигурана до 250.000 долара по депоненту у осигураним банкама и кредитним унијама. То значи да ако банка или кредитна унија пропадну, можете потраживати свој новац, до износа осигурања. Инфлација може смањити вредност новца који сте уштедели током времена; погледајте како то функционише са нашим калкулатором инфлације.

Да ли је штедни рачун вредан тога?

Штедни рачун је вредан чак и када каматне стопе опадају. То је сигурно место за чување новца, захваљујући савезном осигурању. Нуди лакши приступ вашим средствима него инвестициони рачун, али мањи приступ од текућег рачуна, што вам може помоћи да намерно уштедите према својим циљевима.

Шта треба да знате о штедним рачунима

Штедни рачуни са јаким АПИ могу помоћи да ваш новац расте. Позајмљивање новца банци омогућава јој да понуди кредите другим клијентима, тако да вам банка плаћа малу камату у знак захвалности.

„Мало камата“ је превише тачно за већину рачуна, који нуде ниске стопе, али можете пронаћи више стопе у онлајн банкама. Ове банке не морају да подржавају скупе филијале, што им омогућава да понуде годишње процентуалне приносе, или АПИ, који су знатно већи од националног просека од 0.06%. Рачуни такође имају ниске захтеве за почетни депозит и обично не наплаћују месечне накнаде за одржавање.

Упоредите рачуне за штедњу на мрежи Изаберите рачун за штедњу на мрежи са високим стопама и ниским накнадама. Откријте најбоље налоге

Новац који се држи на штедном рачуну није баш тако доступан као готовина на текућем рачуну. Банке обично ограничавају број одређених трансфера са штедног рачуна - на мрежи, или чеком или дебитном картицом, на пример - на шест месечно. Додатни трансфери обично резултирају накнадом. Имајте на уму да се подизање новца преко благајне или банкомата не рачуна у цифру за шест месеци.

Ограничење је некада било савезни захтев, али у априлу 2020. године, Федералне резерве су најавиле да ће укинути ограничење као одговор на широко распрострањене финансијске проблеме изазване ситуацијом са коронавирусом. Као резултат тога, неке банке и кредитне уније су ублажиле ово ограничење.

„Штедни рачуни вам помажу да складиштите новац који вам није потребан одмах. Избегавање прекомерне исплате штедње може да осигура да је ту када то учините. ”

Међутим, вреди напоменути да ограничења повлачења могу бити прикривени благослов. Штедни рачуни вам помажу да складиштите новац који вам није потребан одмах. Избегавање прекомерне исплате штедње може да осигура да је ту када то учините.

Међутим, ако тражите лакши приступ готовини, размислите о отварању текућег рачуна. Можете да прочитате НердВаллетову листу најбољих текућих налога да бисте пронашли оне који немају много накнада, а можда чак и зараде.

Назад на врх

Колико да држите на свом штедном рачуну

Паметно је задржати трошкове живота у вредности од три до шест месеци на свом штедном рачуну у случају губитка посла или неког другог хитног случаја. Можда ћете морати да одложите више ако имате додатне циљеве уштеде, као што су нови аутомобил или посебан одмор. Али уштеда чак и од 500 долара може да вас извуче из многих мањих финансијских проблема.

Можете почети тако што ћете редовно вршити аутоматске депозите од чекања до штедње, као што је сваки дан исплате. Уштеда од само 25 долара недељно може да доведе до више од 500 долара након пет месеци.

Након што направите јастук, погледајте будућност. Размислите о улагању за дугорочне циљеве, као што је пензија. На пример, индивидуални пензиони рачун је солидан следећи корак за оне са довољно уштеђевине. ИРА може бити ризичнија од штедног рачуна, у зависности од инвестиција које одаберете у оквиру њега, али такође може да обезбеди боље приносе током времена. (Научите како да схватите колико треба да уштедите за пензију. Такође, прочитајте више о појединачним налозима за пензионисање.)

Алтернативе штедним рачунима

Постоје и друге опције краткорочне штедње које не укључују ризик улагања. Ево неколико алтернатива федералног осигурања:

Рачуни тржишта новца су штедни рачуни који обично имају неке функције провере. На пример, могу доћи са дебитном картицом или могућношћу писања чекова. Али као и код редовних штедних рачуна, трансакције су обично ограничене на неколико месечно.

» Сазнајте више читајући НердВаллет-ов пример о рачунима на тржишту новца

Потврде о депозиту или ЦД-ови држе новац на одређено време, од неколико месеци до неколико година. Генерално, што је дужи рок, већа је камата. Отворите ЦД само са новцем који вам неће одмах требати, јер подизање новца пре истека рока обично носи казну.

» Прочитајте о врстама ЦД-ова

Рачуни за управљање готовином, или ЦМА, су готовински рачуни које нуде небанкарски пружаоци финансијских услуга као што су инвестиционе фирме или робо-савјетници. Они плаћају камату и могу бити посебно згодни ако имате инвестициони рачун код истог провајдера. (Прочитајте како се ЦМА упоређују са штедним рачунима високог приноса.)

» Копајте дубље уз НердВаллет водич за 5 најбољих алтернатива традиционалним штедним рачунима

Где пронаћи најбоље штедне рачуне

Ако вам основни штедни рачун најбоље служи, почните претрагу гледајући онлајн банке и кредитне уније. Ове врсте финансијских институција, које су у великој мери представљене на НердВаллетовој листи најбољих штедних рачуна, држе накнаде на минимуму, нуде добре стопе и обично имају јаке мобилне апликације које вам помажу да управљате својом штедњом. Међутим, ако планирате да највећи део свог банкарства обављате у филијали у комшилуку, упоредите рачуне у неким од најбољих националних банака које су у вашој близини.

Можете отворити штедни рачун подношењем пријаве, обично на мрежи или у филијали. Мораћете да наведете свој број социјалног осигурања и контакт информације, заједно са најмање једним обликом идентификације, као што је возачка дозвола или пасош. Када је рачун отворен, свој први депозит можете извршити онлајн трансфером са другог банковног рачуна. Ваша банка такође може прихватити папирне чекове или чак готовинске депозите ако лично отварате рачун.

Добар штедни рачун пружа сигурно место за паркирање вашег новца, а истовремено зарађује камату. Отварањем једног са високим стопама и ниским накнадама и редовним депозитима, можете помоћи да будете сигурни да имате средства издвојена за своје циљеве штедње.

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here