Шта је штедна обвезница?

Обвезница за штедњу је дугорочна инвестиција са ретким могућностима да буде поклон за вољену особу, чак и дете. Хајде да разложимо како раде.

Шта је штедна обвезница?

Обвезница за штедњу је зајам У.С. влада коју су издале У.С. Треасури. Када га купите, позајмљујете новац влади. Можете да региструјете себе или неког другог — чак и ако су млађи од 18 година — као власник или сувласник штедне обвезнице. И само власник или корисник обвезнице може да је уновчи.

Доступне су две врсте обвезница штедње серије ЕЕ и серије И, а можете их купити у електронском формату на У.С. Веб локација ТреасуриДирецт-а.гов. Обвезнице направљене од папира више не можете купити у банкама и брокерима, али их и даље можете откупити у финансијској институцији. За разлику од других обвезница, не можете продати обвезнице штедње другим инвеститорима или их држати на брокерским рачунима.

» Сазнајте више о различитим врстама обвезница и како оне функционишу

Сериес ЕЕ вс. Серија И

Главна разлика између ове две штедне обвезнице је начин на који њихове стопе функционишу.

  • Серија ЕЕ обвезница има фиксну стопу и зарађује камату плус гарантовани повраћај двоструке вредности ако се чува 20 година. Дакле, без обзира на стопу, обвезница добија једнократно прилагођавање на 20 година како би се вредност удвостручила. (Обвезнице серије ЕЕ купљене пре маја 2005. имају променљиву или фиксну стопу, у зависности од датума издавања.)

  • Обвезница серије И има стопу која комбинује две ствари: фиксну стопу и стопу прилагођену инфлацији која се израчунава два пута годишње. Идеја је да ваш новац буде заштићен од инфлације, што је укупан раст цена роба и услуга (тако да вам је потребно више У.С. долара за плаћање за исте ставке током времена).

Тарифе

Тренутне стопе су 0.10% за нову ЕЕ обвезницу и 1.68% за нову И обвезницу. Камата се обрачунава месечно и наплаћује два пута годишње. Стопе на нове обвезнице се мењају сваких шест месеци, у априлу и новембру, а било које серије И обвезница које поседујете такође имају полугодишње промене стопе.

» Занима ме какве су стопе штедних обвезница у поређењу са ЦД-овима’? Погледајте најбоље цене ЦД-а

Ризик

Штедне обвезнице су једна од најсигурнијих врста доступних инвестиција јер су подржане пуном вером и кредитом У.С. влада. Другим речима, влада је на удицу да вам врати.

Износи и ограничења

Можете купити ЕЕ или И обвезницу по номиналној вредности за било који износ од 25 до 10.000 долара, у корацима од пенија. На пример, можете купити обвезницу за 100 долара.45. Годишњи максимум који неко може да добије у обвезницама електронске штедње је 10.000 долара. За папирне обвезнице, годишњи максимум је 5.000 долара.

Услови

Обвезнице штедње доносе камату 30 година, али можете повући без казне након пет година. Ако сте упознати са сертификатима о депозиту, могли бисте да замислите штедну обвезницу као 30-годишњи ЦД који постаје ЦД без казне након пете године.

» Занимају ме ЦД-ови? Погледајте наше објашњење о ЦД-овима вс. обвезнице

Казна за превремено повлачење

Уновчење штедне обвезнице пре пет година кошта вас претходна три месеца камате. Дакле, ако откупите обвезницу на 20 месеци, добијате првих 17 месеци камате. Најраније се можете повући након годину дана. Не постоји казна за повлачење након пет година, али за ЕЕ обвезнице губите прилику да ваша обвезница удвостручи вредност ако не сачекате 20 година.

Када треба да размислим о штедној обвезници?

Штедна обвезница би се могла размотрити за инвеститоре који желе да избегну ризик и имају дуг временски оквир за откуп. Такође можете дати обвезницу као поклон вољеним особама, укључујући децу, или некоме поклонити новац од наследства. Али обвезнице штедње нису део инвестиција или банковних рачуна и нису корисне за краткорочне циљеве штедње.

Како купити штедну обвезницу

Главни начин куповине штедне обвезнице је онлајн преко У.С. ТреасуриДирецт веб-сајт ТреасуриДирецт.гов; и у ствари, то је једини начин да добијете ЕЕ обвезнице.

За људе који желе да купе папирну обвезницу, постоји само један начин: морате да купите И обвезнице када поднесете савезне порезе. Куповина папирне везе је мање згодна, али може бити забавнији начин за поклон.

Често постављана питања Како да купим штедну обвезницу на поклон?

За папирну обвезницу, морате попунити образац приликом подношења савезних пореза. Можете га платити само помоћу повраћаја пореза.

За електронску обвезницу, и ви и ваш прималац морате да отворите ТреасуриДирецт налог. И морате да знате пуно име примаоца и број социјалног осигурања или идентификациони број пореског обвезника. С обзиром на то да су то осетљиве информације, штедна обвезница је вероватно најбоља за вољену особу.

Ако дајете обвезницу некоме млађем од 18 година, њихов родитељ мора отворити ТреасуриДирецт налог у своје име и на име свог детета и управљати обвезницом у име детета. Или, можете задржати везу док дете не напуни 18 година.

Зашто не могу да уновчим папирну обвезницу купљену од некога на мрежи?

Можете пронаћи веб странице за аукције на којима се папирне обвезнице купују и продају као сувенири или колекционарски предмети. Али власништво над штедном обвезницом се не може пренети или променити.

Зашто се тренутна серија зове ЕЕ и И?

У.С. Трезор је издавао серије обвезница углавном по абецедном реду: А, Б, Ц, Д, итд. Обвезнице серије Е су трајале дуже од већине, а серија ЕЕ је заменила Е обвезнице. Обвезнице серије И су прилагођене инфлацији тако да се „и“ вероватно односи на инфлацију.

Како да израчунам вредност папирне штедне обвезнице?

Посетите веб локацију ТреасуриДирецт калкулатор штедних обвезница.

Шта ако поседујем обвезницу која није ЕЕ или ја обвезница?

Многе обвезнице које више нису доступне су вероватно доспеле. Користите У.С. Алат за претрагу Трезора за проналажење ваше обвезнице.

Како откупити штедну обвезницу

Ако је у питању папирна обвезница, можете је уновчити тако што ћете посетити званичну банку или кредитну унију. Понесите личну карту и гаранцију за штедњу. Углавном ћете добити порески образац од банке или одмах или поштом. Ако банка не прихвати вашу обвезницу, погледајте водич Трезора за следеће кораке.

Ако је у питању електронска обвезница, пријавите се на свој налог на ТреасуриДирецт-у и пратите упутства да бисте потврдили откуп и депоновали на повезани текући или штедни рачун. Можете очекивати да добијете новац углавном у року од два радна дана.

Обвезнице штедње вс. ЦД-ови

Штедне обвезнице су нискоризични зајмови за САД.С. владе до 30 година, док су депозитни сертификати банковни рачуни са роковима углавном од три месеца до пет година. Штедне обвезнице и ЦД-ови могу бити део стратегије улагања која даје приоритет стабилности над високим приносима.

Које друге безбедне инвестиционе опције треба размотрити?

Ако више волите да инвестирате са мало или без ризика, можда ћете бити заинтересовани да сазнате више о У.С. Трезорске обвезнице или како функционишу ЦД-ови. Имајте на уму да нискоризичне инвестиције такође имају мањи принос од других врста инвестиција, као што су акције.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here