Шта је обезбеђена кредитна картица? Како се разликује од необезбеђене картице?

Ево кваке 22: Кредитна картица је најбржи начин да изградите добар кредит, али често не можете добити кредитну картицу без доброг кредита.

Обезбеђене кредитне картице могу помоћи људима са лошом кредитном или кратком кредитном историјом да избегну овај парадокс. Ево шта треба да знате да бисте разумели безбедне картице и како се оне разликују од обичних „небезбедних“ картица.

Шта је обезбеђена кредитна картица?

Обезбеђена кредитна картица је подржана готовинским депозитом који направите када отворите рачун. Депозит је обично једнак вашем кредитном лимиту, тако да ако депонујете $200, имаћете ограничење од $200.

Депозит смањује ризик за издаваоца кредитне картице: Ако не платите свој рачун, издавалац може узети новац са вашег депозита. Због тога су ове картице доступне особама са лошом кредитном или без кредита.

Шта се дешава са депозитом од 200 долара ако увек плаћате рачун на време? На крају ћете га добити назад. Користите картицу одговорно и можете побољшати свој кредит довољно да се квалификујете за необезбеђену картицу – ону за коју није потребан депозит.

Неке од најбољих обезбеђених картица могу вам омогућити да директно надоградите свој налог на необезбеђену картицу. Други немају процес надоградње, тако да ћете морати да се пријавите на другом месту, а затим затворите заштићену картицу. Када надоградите или затворите заштићену картицу која није каснила, издавалац вам враћа депозит.

Минимални и максимални износ који можете да уплатите зависи од картице, али треба да будете спремни да добијете најмање 200 долара за обезбеђен депозит на картици.

» ВИШЕ: Погледајте најбоље обезбеђене кредитне картице 

Сецуред вс. необезбеђене картице

Да ли вам је потребна осигурана картица зависи од тога колико је добар ваш кредит.

За необезбеђене картице, које не захтевају депозит и стога представљају већи ризик за издаваоца, компаније за кредитне картице обично захтевају најмање просечан кредит, а добар или одличан кредит за најбоље.

Неке необезбеђене кредитне картице се оглашавају као лако квалификоване чак и ако имате лошу кредитну способност. Али ове картице обично наплаћују изузетно високе накнаде. НердВаллет препоручује да се пријавите за обезбеђену картицу, а не за незаштићену картицу са високим накнадама.

» ВИШЕ: Погледајте најбоље и најгоре кредитне картице за лошу кредитну способност

Како функционишу обезбеђене кредитне картице

Када се уплати почетни депозит, обезбеђене картице раде исто као и необезбеђене:

 • Можете их користити свуда где се прихватају кредитне картице, укључујући и онлајн

 • Можете да изградите или поново изградите свој кредит тако што ћете користити картицу одговорно и плаћати своје стање на време

 • Добијате камату ако носите салдо

Већина великих издавалаца кредитних картица нуди и осигуране и необезбеђене картице. Годишње накнаде су уобичајене, али не бисте требали платити више од 50 долара. Међу нашим омиљеним осигураним картицама можете пронаћи више опција без икакве годишње накнаде.

Ако не можете да се квалификујете за необезбеђену картицу, обезбеђена картица може бити одличан алат док тражите да побољшате свој кредит. Али једнако је важно бити одговоран са осигураном картицом као и са било којим другим кредитом или рачуном који се појављује у вашем кредитном извештају.

Сигурне кредитне картице вс. препаид дебит

Препаид дебитне картице изгледају сличне осигураним кредитним картицама. Морате да платите новац пре него што можете да користите картицу, а они обично имају Виса, МастерЦард или Америцан Екпресс лого.

Али са припејд дебитним картицама, користите свој новац за куповину – не новац позајмљен од издаваоца. Учитавате новац на картицу, а издавалац користи тај новац да плати ваше куповине.

Пошто ове картице не дају никакав кредит, активност рачуна се не пријављује кредитним бироима. Дакле, не градите кредитну историју коришћењем припејд картице. Припејд дебитне картице такође могу имати накнаде које немају обезбеђене кредитне картице.

Ако је ваш циљ стварање кредита, обезбеђена кредитна картица је заиста ваша најбоља опклада.

» ВИШЕ: Погледајте најбоље обезбеђене кредитне картице

Како ефикасно користити безбедну картицу

Иако захтевају депозит, обезбеђене кредитне картице су моћно средство за обнављање кредита. Ево како да га најефикасније користите:

 1. Користите картицу штедљиво, обављајући само једну или две мале куповине сваког месеца

 2. Уплатите свој износ у целости сваког месеца пре датума доспећа. Када платите у потпуности, неће вам бити наплаћена камата. Каматне стопе на осигуране картице су генерално веће од оних на необезбеђене картице.

 3. Пазите на свој кредитни резултат током времена; када се значајно побољша, питајте свог издаваоца о надоградњи на необезбеђену картицу

Колико брзо осигурана картица ствара кредит?

Многи људи сматрају да је пажљивим коришћењем заштићене картице потребно само око годину дана да побољшају свој кредитни резултат довољно да могу да се квалификују за необезбеђену картицу. Неки издаваоци ће вам дозволити да пренесете своју обезбеђену кредитну линију на необезбеђену, што је боље за ваш кредитни резултат јер не захтева да отворите нови налог.

Али чак и ако морате да се пријавите за нову необезбеђену кредитну картицу, можда ћете моћи да уживате у неким предностима доброг кредита — ниже камате, награде и конкурентније накнаде.

Када дође тај дан, ваше време да обновите свој кредит са обезбеђеном кредитном картицом ће бити вредно тога.

Често постављана питања Шта је обезбеђена кредитна картица?

Обезбеђена кредитна картица је кредитна картица која захтева да обезбедите готовински депозит да бисте отворили налог. Депозит штити издаваоца од губитка новца ако не платите свој рачун, тако да је осигуране кредитне картице лакше добити за људе са лошом кредитном историјом или без кредитне историје.

Како функционишу обезбеђене кредитне картице?

Када отворите заштићени рачун кредитне картице, дајете готовински сигурносни депозит. Захтеви за минимални депозит су обично 200 до 300 долара. Ваш депозит је обично једнак вашем кредитном лимиту — тако да ако положите депозит од 500 УСД, имаћете кредитну линију од 500 УСД.

Када је рачун отворен, користите заштићену картицу као и сваку другу кредитну картицу: купујете са њом, а затим плаћате те куповине. Имајте на уму да се новац са вашег депозита не „учитава“ на картицу и не користи се за плаћање ваших куповина. Ваш депозит долази у обзир само ако не платите свој рачун. Ако се то догоди, компанија за картицу ће користити ваш депозит да покрије износ који дугујете - а ако то мора да уради, вероватно ће затворити ваш рачун.

Одговорно коришћење обезбеђене кредитне картице може вам помоћи да изградите кредит до тачке у којој се квалификујете за обичну „необезбеђену“ картицу. Можда ћете моћи да надоградите своју безбедну картицу на необезбеђену опцију од истог издаваоца или се можете пријавити код другог издаваоца. Ако надоградите или затворите свој заштићени рачун картице у доброј репутацији, ваш депозит ће вам се вратити.

Да ли обезбеђене кредитне картице стварају кредит?

Обезбеђена кредитна картица је један од најлакших и најбржих начина за добијање кредита, под условом да је користите одговорно:

 • Користите картицу редовно, али немојте је максимално трошити.

 • Држите стање испод 30% вашег кредитног лимита. Остати испод 10% је још боље.

 • Плаћајте свој рачун до рока сваког месеца. Да бисте избегли наплату камате, платите цео износ приказан на вашем изводу.

Неки власници осигураних картица су у могућности да повећају свој кредит довољно да се квалификују за редовну картицу за мање од годину дана.

Да ли добијам свој депозит назад са обезбеђеном кредитном картицом?

Ако затворите свој осигурани рачун картице у доброј репутацији — што значи да сте у потпуности платили — вратићете депозит. Ако надоградите свој налог на необезбеђену картицу истог издаваоца, требало би да добијете и свој депозит назад.

Да ли је обезбеђена кредитна картица препаид картица?

Сигурне кредитне картице и припејд картице захтевају од вас да обезбедите нешто новца пре него што можете да користите картицу, али обезбеђене и припејд картице се суштински разликују по начину на који се тај новац користи:

 • Са обезбеђеном кредитном картицом, новац који сте положили је сигурносни депозит, који компанија картице држи у случају да не платите свој рачун. Новац се не користи за плаћање куповине. Ако дате депозит од 200 УСД, а затим користите картицу да купите нешто за 50 УСД, мораћете да платите 50 УСД када вам стигне рачун.

 • Са припејд картицом, новац који дате се учитава на картицу и користи се за плаћање куповине. Ако убаците 200 долара на картицу, а затим помоћу картице купите нешто за 50 долара, износ на картици пада на 150 долара.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here