Шта је СЕП ИРА? Како раде СЕП ИРА

СЕП ИРА се чита као збрка слова, а његово срицање не мора нужно помоћи: први део представља поједностављену пензију запослених; други за индивидуални пензиони рачун.

Превод: То је рачун за пензионисање који нуди пореске олакшице за власнике предузећа и самозапослене појединце који одлажу новац за будућност.

Шта је СЕП ИРА?

СЕП ИРА је основни индивидуални рачун за пензионисање, слично као традиционална ИРА. СЕП ИРА су за власнике предузећа, а доприноси се одбијају од пореза. Инвестиције расту са одложеним порезом до пензионисања, када се дистрибуције опорезују као приход.

Правила СЕП ИРА: ко има право?

Генерално, СЕП ИРА су најбољи за самозапослене људе или власнике малих предузећа са мало запослених или без њих. Ево зашто: Ако имате запослене које Пореска управа сматра прихватљивим учесницима у вашем плану, морате доприносити у њихово име, а ти доприноси морају бити једнак проценту надокнаде вашем.

 • Квалификовани учесници су запослени који имају 21 или више година, који су радили за вас три од последњих пет година и зарадили најмање 600 долара од вас у протеклој години. На пример, ако је запослени радио за вас 2019., 2020. и 2021. године, требало би да дате допринос за њега или њу за планску годину 2022.

 • Ако желите да сакријете 15% своје накнаде за себе, морате такође допринети 15% накнаде тог запосленог у његов или њен план.

 • Запослени поседују и контролишу сопствене рачуне.

 • Због тог правила које захтева једнаке доприносе као проценат компензације, СЕП ИРА је генерално најбоља за самозапослене људе или власнике малих предузећа са мало запослених или без њих.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

СЕП ИРА ограничења доприноса

Традиционална ИРА вам омогућава да одложите 6.000 долара сваке године (то је годишњи максимум у 2021. и 2022.; то је 7.000 долара ако имате 50 или више година). Са СЕП ИРА, можете да складиштите готово 10 пута већи износ, или до  58.000 долара у 2021. и 61.000 долара у 2022. Међутим, СЕП ИРА годишњи лимити доприноса не могу премашити мањи од:

 • 25% од накнаде

 • 58.000 долара у 2021 и 61.000 долара у 2022.

Прво ограничење, 25% накнаде, такође је граница колико можете да допринесете за сваког запосленог који испуњава услове. Износ надокнаде који можете користити за израчунавање ограничења од 25% је ограничен на 290.000 долара у 2021. и 305.000 долара у 2022.

Не постоји допринос за надокнађивање за 50+ година за СЕП ИРА.

» Да ли сте на правом путу за пензију? Проверите наш калкулатор за пензију

Могу ли добити СЕП ИРА и Ротх ИРА?

Можете комбиновати СЕП ИРА са традиционалном или Ротх ИРА. Ако сте запослени који је покривен СЕП ИРА, доприноси послодавца не смањују износ који можете да допринесете ИРА за себе, али износ вашег традиционалног ИРА доприноса који можете да одбијете може бити смањен у одређеним виши ниво прихода, због комбинације оба плана. (За више о томе, погледајте наш пост о ограничењима доприноса ИРА-е.)

Како функционише СЕП ИРА? Про и контра

ПРОС

ЦОНС

 • Тај високи лимит доприноса до 58.000 долара у 2021. и 61.000 долара у 2022.

 • Лако се подешава и администрира.

 • Може се комбиновати са традиционалном ИРА или Ротх ИРА.

 • Доприноси се одбијају од пореза, укључујући и оне на рачуне запослених. Можете да одбијете мањи од својих доприноса или 25% компензације, у складу са ограничењем компензације (290.000 долара у 2021.; 305.000 долара у 2022.). Ако сте самозапослени, ваш одбитак износи 25% нето прихода од самозапошљавања.

 • Флексибилност: Не морате да се обавезујете да ћете доприносити сваке године.

 • Нема доприноса за надокнађивање за штедише 50 или више година.

 • Без Ротх верзије, што значи да не можете да одлучите да плаћате порезе на доприносе сада и примате дистрибуцију без пореза у пензији, као што можете одабиром Ротх ИРА.

 • Обавезни пропорционални доприноси за сваког запосленог који испуњава услове ако доприносите за себе.

 • Попут традиционалних ИРА и 401 (к), СЕП ИРА захтевају минималне дистрибуције почевши од 72 године.

 • Такође, као и традиционална ИРА, дистрибуције пре 59½ године се опорезују као приход и подлежу казнама од 10%, осим ако разлог за дистрибуцију не задовољава један од изузетака за рано повлачење.

Како да отворим СЕП ИРА?

Лако је отворити СЕП ИРА налог на мрежи. Први корак је одабир добављача налога. Ево наших најбољих избора за најбоље добављаче ИРА налога.

Затим, ИРС наводи три корака за постављање ваше СЕП ИРА:

 1. Направите формални писмени споразум. То можете учинити помоћу ИРС обрасца 5305-СЕП или преко добављача налога.

 2. Дајте запосленима који испуњавају услове информације о СЕП ИРА. Можете им дати копију ИРС обрасца 5305-СЕП или добити сличне информације преко добављача налога.

 3. Подесите засебне СЕП ИРА за сваког запосленог који испуњава услове код добављача налога.

Како да уложим своју СЕП ИРА?

Када отворите налог, можете бирати између инвестиција које нуди ваш провајдер налога. Избор обично укључује акције, обвезнице и заједничке фондове. (Могуће је отворити ИРА у банци, али генерално ћете бити ограничени на улагање у сертификате о депозиту, који обично нуде нижи принос од разноврсне групе акција и обвезница.)

Када се рачун отвори и финансира, пожелећете да га уложите у складу са својим годинама, планираном старосном добом за пензионисање и толеранцијом на ризик. Ако имате прилично јак стомак за промене на тржишту и дуго времена до пензионисања, ваш избор улагања би требало да зависи од акција, посебно фондова индекса акција, који прате сегмент тржишта и држе разнолику мешавину акција у том сегменту.

Што мање времена имате до пензионисања — и што мање стрпљења имате за пад тржишта — више ћете желети да издвојите за обвезнице и фондове обвезница. Такође можете купити индексна средства за обвезнице.

» Желите више смерница за инвестирање? Прочитајте наш пост о томе како инвестирати своју ИРА.

» Спремни за постављање СЕП ИРА? Погледајте изборе НердВаллет-а за најбоље ИРА провајдере.

» Размишљање о будућности? Сазнајте више о планирању сукцесије за ваше пословање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here