Шта је ЈЕДНОСТАВАН ИРА план?? Како то функционише, правила и најчешћа питања

ЈЕДНОСТАВНИ ИРА (план подстицања штедње за запослене) је верзија плана 401(к) за малу компанију и подлеже многим истим правилима као и индивидуални рачуни за пензионисање (ИРА). Овај рачун за пензиону штедњу на радном месту омогућава запосленима који испуњавају услове да уложе део своје плате пре опорезивања на индивидуални рачун и примају обавезне доприносе послодавца.

Мала предузећа - углавном она са 100 или мање запослених - понекад нуде радницима ЈЕДНОСТАВАН ИРА план уместо 401 (к) јер (као што акроним имплицира) је лакше поставити и администрирати. Ако радите за себе, такође вам је дозвољено да допринесете ЈЕДНОСТАВНОЈ ИРА, иако можда постоје боље опције пензионог плана за самозапослене.

Шта је СИМПЛЕ ИРА и како функционише?

СИМПЛЕ ИРА (Савинг Инцентиве Матцх План фор Емплоиеес Индивидуал Пензион Аццоунт) је план за пензионисање за мала предузећа са мање од 100 запослених. ЈЕДНОСТАВНИ ИРА су слични другим индивидуалним рачунима за пензионисање (ИРА) и лакше их је поставити од 401(к)с, али ограничења доприноса запослених су нижа него за 401(к)с.

ЈЕДНОСТАВНА ИРА правила

ЈЕДНОСТАВНИ ИРА имају многа иста правила улагања, дистрибуције и преокретања као и друге врсте планова за пензионисање. Главни недостатак за нека предузећа може бити чињеница да ЈЕДНОСТАВНИ ИРА захтијевају обавезне доприносе послодавца. Запосленима би се могло допасти то подударање послодавца, али можда ће бити мање задовољни нижим ограничењима доприноса, у поређењу са 401(к)с, и недостатком Ротх верзије.

Обавезни допринос послодавца је оно по чему се ЈЕДНОСТАВНИ ИРА разликују од неких других планова за пензионисање које спонзорише послодавац.

Једноставна ИРА вс. Традиционална ИРА

Једноставни ИРА имају неке сличности са традиционалном ИРА. Доприноси су одложени од пореза, што значи да износ који уштедите до лимита доприноса умањује ваш опорезиви приход за годину, а раст инвестиција се одлаже док не почнете да примате дистрибуцију у пензији.

Једноставна ИРА вс. 401(к)

На неки начин, ЈЕДНОСТАВНИ ИРА су попут планова 401(к): Запослени који испуњавају услове наводе колико (ако ишта) од сваке плате желе да уложе на рачун, а новац се аутоматски преусмерава на индивидуални инвестициони рачун радника.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Ограничења доприноса СИМПЛЕ ИРА за 2021. и 2022. годину

Ограничења доприноса запослених за СИМПЛЕ ИРА у 2021. су 13.500 долара годишње за оне млађе од 50 година и 14.000 долара за 2022. Људи старији од 50 година могу дати додатни допринос од 3.000 долара.

Доприноси послодавца су обавезни и могу се уплатити на један од два начина:

 • Обезбедите одговарајуће доприносе до 3% плате запослених, без ограничења годишњим ограничењем накнаде.

 • Уплатите не-изборне доприносе у износу од 2% надокнаде запосленог на основу максималне плате од 290.000 долара у 2021. и 305.000 долара у 2022.

» Размишљање о будућности? Сазнајте више о планирању сукцесије за ваше пословање.

Ево како да успоставите ЈЕДНОСТАВНУ ИРА

Отварање ЈЕДНОСТАВНЕ ИРА-е слично је отварању традиционалне ИРА-е. Међутим, ако сте власник предузећа, постоје додатни захтеви за извештавање и документи које морате да попуните да бисте успоставили план. Већина ИРА провајдера нуди ЈЕДНОСТАВНЕ ИРА које можете отворити на мрежи.

Постоје три корака за постављање СИМПЛЕ ИРА плана:

 1. Изаберите тип СИМПЛЕ ИРА плана који желите да користите тако што ћете поднети или ИРС Форм 5305-СИМПЛЕ (ако депонујете доприносе у одређеној финансијској институцији) или ИРС Форм 5304-СИМПЛЕ (ако је запосленима дозвољено да изаберу финансијску институцију за рачун).

 2. Обезбедите запосленима који испуњавају услове информације о СИМПЛЕ ИРА плану.

 3. Подесите засебне ЈЕДНОСТАВНЕ ИРА за сваког запосленог који испуњава услове користећи образац 5305-С или образац 5305-СА.

Ако радите у компанији која нуди ЈЕДНОСТАВНУ ИРА, ваш послодавац ће вас натерати да попуните један од горњих образаца да бисте отворили индивидуални налог.

Предности ЈЕДНОСТАВНЕ ИРА

Бенефиције за послодавце

За послодавце, СИМПЛЕ ИРА-и имају почетне и оперативне трошкове који су генерално нижи од успостављања 401 (к) плана. Послодавци добијају порески одбитак за своје доприносе на рачуне запослених.

Бенефиције за запослене

 • Послодавци морају да доприносе рачунима запослених, као што је детаљно описано у претходном одељку. Запослени могу сматрати да је то предност ЈЕДНОСТАВНИХ планова, али неким послодавцима то правило представља препреку.

 • Запослени не морају да се пријављују за одгоде плата да би добили допринос послодавца ако ваш послодавац одабере опцију неелективног доприноса од 2%. Ако ваш план користи изборну методу смањења плата/упаривања, морате да допринесете да бисте зарадили исти.

 • Услови за квалификовање су ниски. Генерално, имате право да учествујете у СИМПЛЕ ИРА ако сте примили најмање 5.000 долара надокнаде током било које две претходне календарске године и очекујете да ћете зарадити најмање толико током календарске године учешћа. Али ИРС такође дозвољава послодавцима да понуде ове рачуне запосленима који не испуњавају ове стандарде.

 • Доприноси послодавца падају одмах. Без периода стицања права, имате 100% власништво над свим новцем у вашој СИМПЛЕ ИРА-и.

 • ИРС омогућава појединцима да истовремено доприносе другим плановима пензионе штедње. То је згодно ако, на пример, имате више од једног посла који нуди пензиони план који спонзорише послодавац, или ако такође желите да допринесете традиционалној или Ротх ИРА.

 • Инвестициони избори имају тенденцију да превазилазе оно што се нуди у 401(к)с. Уместо да будете ограничени на било које заједничке фондове које администратор плана 401(к) одабере, можете улагати у акције, обвезнице, заједничке фондове и било које друге инвестиције које нуди ИРА провајдер.

Недостаци СИМПЛЕ ИРА планова

Границе доприноса за СИМПЛЕ ИРА планове су ниже од осталих планова за пензионисање на радном месту. У 2021. години, запосленима и власницима самосталних предузећа млађим од 50 година је дозвољено да доприносе 13.500 УСД у СИМПЛЕ ИРА годишње у односу на 19.500 УСД у 401(к) и 16.500 УСД наспрам 26.000 УСД за особе старије од 50 година. За 2022., самостални власници предузећа могу допринети 14.000 долара годишње у односу на 20.500 долара у 401(к), и 17.000 долара према 27.000 долара за оне од 50 и више година.

Такође, не постоји Ротх верзија ЈЕДНОСТАВНЕ ИРА. Ово је велики недостатак с обзиром на предности Ротх ИРА и Ротх 401(к)с. (Погледајте „Шта је Ротх ИРА?” за више о томе зашто нам се свиђају ови налози.)

 • Зајмови за учеснике нису дозвољени. Иако обесхрабрујемо рано урањање у пензијску штедњу, ако је потребно, СИМПЛЕ ИРА им то не дозвољава.

 • Платићете велику пореску казну за нека ранија повлачења. Генерално, правила дистрибуције СИМПЛЕ ИРА одражавају традиционална правила ИРА, осим за неквалификована повлачења у прве две године вашег учешћа. За њих ћете платити додатних 15% казне превременог повлачења поврх стандардне казне од 10%. То значи да ако искористите новац пре 59 ½ година и пре него што сте имали план за две године, вероватно ћете дуговати пореској управи 25% новца који узмете у виду пенала, плус порез на доходак који дугујете бацам се на посао.

 • Пребацивање на други ИРА или пензиони план који спонзорише послодавац подлеже строгим правилима. Горе поменута казна од 25% такође се примењује ако извршите преокрет на било шта друго осим на другу СИМПЛЕ ИРА током двогодишњег периода након што сте први пут учествовали у плану.

» Тражим отварање ИРА? Ево наших најбољих избора за најбоље ИРА провајдере

Да ли је ЈЕДНОСТАВНА ИРА права за мене?

Одговор зависи од тога да ли сте запослени или послодавац.

За власнике предузећа: Ако сте самостални власник предузећа или самозапослени и ваш циљ је да максимизирате сопствену штедњу за пензију, постоје и други планови пензионе штедње који имају веће границе доприноса:

 • Соло 401(к) омогућава власнику предузећа без запослених да допринесе до 58.000 долара у 2021. и 61.000 долара у 2022. години, уз додатних 6.500 долара за надокнаду ако имате 50 година или више. Изузетак од правила без запослених је ако ваш супружник остварује приход од вашег пословања.

 • СЕП ИРА (поједностављени индивидуални пензиони рачун запослених) је веома сличан ЈЕДНОСТАВНОЈ ИРА. Али као соло 401(к), границе доприноса су много веће: Дозвољено вам је да допринесете или 25% компензације или до 58.000 долара у 2021. (61.000 долара у 2022.), шта год је мање.

Ако поседујете мало предузеће са запосленима, СИМПЛЕ ИРА би могла бити привлачна ако желите да понудите својим запосленима план за пензионисање, али бисте желели да избегнете додатне административне трошкове који могу доћи са 401(к). Само имајте на уму да неки запослени можда и даље желе 401 (к) због виших ограничења доприноса.

За запослене: Свако ко има приступ плану на послу и жели да максимизира своју уштеду треба да допринесе рачуну. У супротном, остављате бесплатан новац на столу.

Ако ваш план предвиђа аутоматски допринос послодавца од 2%, добићете тај новац чак и ако одлучите да не преусмеравате ништа од своје плате. Ако се допринос послодавца нуди из одговарајућих фондова, морате се пријавити да бисте допринели део своје плате да бисте зарадили у истом износу. (Запамтите: и даље можете да уштедите на другим типовима рачуна пензионе штедње поред СИМПЛЕ ИРА.)

» Прочитајте више о томе како да изаберете између СИМПЛЕ ИРА и 401 (к)

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here