Шта је друштвено одговорно улагање (СРИ) и како започети

Покупити смеће, волонтирати у болници, донирати организацијама за расну правду, улагати - што од овога није попут осталих? Када је реч о томе да свет учинимо бољим, улагање није прва ствар која вам пада на памет. Али друштвено одговорно улагање, или СРИ, је достижније и профитабилније него икад.

Некада сматран за прилично радикалну стратегију, СРИ је све више добијао на популарности. Према истраживању Морган Станлеи-а из 2019., 85% појединачних инвеститора је заинтересовано за одрживо улагање, у односу на 75% у 2017. Опције које су доступне тим инвеститорима су такође порасле: компанија за истраживање инвестиција Морнингстар каже да је у 2019. било 303 одржива отворена заједничка фонда и фондова којима се тргује на берзи, са 111 у 2014.

Дефиниција друштвено одговорног улагања или СРИ

Друштвено одговорно улагање (СРИ) је стратегија улагања која има за циљ да генерише и друштвене промене и финансијске поврате за инвеститора. Друштвено одговорне инвестиције могу укључити компаније које имају позитиван одрживи или друштвени утицај, као што је компанија за соларну енергију, и искључити оне које имају негативан утицај.

СРИ има много имена, укључујући улагање засновано на вредностима, одрживо улагање и етичко улагање. Скраћеница „СРИ“ је такође постала ознака за одрживо, одговорно и утицајно улагање. Неке СРИ праксе користе оквир еколошких, друштвених и управљачких фактора да усмеравају своје улагање. Ово се генерално назива ЕСГ улагањем.

Спремни за почетак? Пређите на како да изградите друштвено одговоран портфолио улагања.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

0.15%

годишње (отприлике)

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Без саветодавних такси

ваших првих 90 дана управљања инвестицијама у Вангуард Дигитал Адвисор (за упис је потребан Вангуард налог са најмање 3.000 УСД)

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Разумевање друштвено одговорног улагања

Инвеститори заинтересовани за СРИ не бирају инвестиције само према типичним показатељима - перформансама, трошковима и слично - већ и према томе да ли су извори прихода компаније и пословна пракса у складу са њиховим вредностима. А пошто сви имају различите вредности, начин на који инвеститори дефинишу СРИ ће се разликовати од особе до особе.

Ако сте страствени за животну средину, ваш портфолио ће вероватно имати улагања у зелене изворе енергије као што су компаније за ветар и соларну енергију. Ако вам је стало до подршке унапређењу жена, обојених и других маргинализованих група, можда имате неке заједничке фондове који улажу у компаније које воде жене или држе деонице у предузећима у власништву црнаца. А пошто се друштвено одговорно улагање односи на инвестиције које не бирате колико и на оне које бирате, можете одлучити да се одустанете од компаније ако сазнате да она малтретира ЛГБТК запослене.

„Пошто сви имају различите вредности, начин на који инвеститори дефинишу СРИ ће се разликовати од особе до особе.”

Можда ћете открити да неки СРИ фондови одговарају вашим вредностима, док други не — и можда ћете бити изненађени шта компаније заврше у СРИ фонду. На пример, Вангуардов ВФТСКС фонд је прегледан за одређене ЕСГ критеријуме и искључује акције одређених компанија у индустријама као што су фосилна горива и нуклеарна енергија. Али фондови фонда укључују Амазон и Фацебоок - две компаније које су неки инвеститори СРИ одлучили да не подрже.

У прошлости, СРИ фондови су били везани за веће накнаде од својих традиционалних колега, али према подацима Морнингстара за 2019. годину, од више од 40 разноврсних ЕТФ-ова који прате ЕСГ критеријуме, 13 односа трошкова између 0.09% и 0.2% годишње, што је прилично ниско.

И док сигурно можете пронаћи скупље СРИ фондове, можете пронаћи и прилично јефтина. На пример, Фиделити У.С. Фонд за индекс одрживости (ФИТЛКС) има коефицијент трошкова од 0.11% и натпросечна оцена одрживости портфеља од 50. Према Морнингстару, просечан коефицијент трошкова пондерисаних средстава у свим пасивним фондовима био је 0.13% на крају 2019, више од одрживог фонда компаније Фиделити.

» Треба ми више информација? Сазнајте више о типичном односу трошкова заједничког фонда

СРИ перформансе

Да ли стратегија доброг улагања има учинак као и стандард? Кратак одговор је да. Анализа истраживања из 2020. компаније за управљање имовином Арабескуе Партнерс открила је да је 80% прегледаних студија показало да праксе одрживости имају позитиван утицај на учинак улагања.

Неколико других студија је показало да СРИ заједнички фондови не само да могу парирати традиционалним заједничким фондовима по учинку, већ понекад могу и боље. Такође постоје докази да СРИ фондови могу бити мање променљиви од традиционалних фондова.

У прошлости су постојале сумње у вези са СРИ, а противници су тврдили да сужавање поља инвестиционих опција такође доводи до сужавања приноса улагања. Сада постоји све већи број доказа који показују супротно: СРИ није добар само за ваше срце, већ је добар и за ваш портфолио.

Како изградити друштвено одговоран портфолио инвестиција

Креирање етичког портфеља не мора да буде тешко или застрашујуће. Све док знате вредности које су вам важне, можете почети да користите своје инвестиционе доларе заувек. Ево како да направите СРИ портфолио:

1. Одлучите колико помоћи желите

Постоји неколико начина које можете изабрати када је у питању креирање етичког портфеља. Можете га сами изградити, бирајући и бирајући одређене инвестиције и надгледајући их током времена, или можете добити помоћ. Изаберите неку од две опције у наставку да бисте започели:

Желим да урадим свој СРИ. Ако желите максималну сигурност да компаније у које улажете подржавају вашу личну дефиницију СРИ, можда ћете желети да креирате сопствени портфолио СРИ. Ако је ово пут за вас, идите на други корак.

Желим помоћ. Већина људи више воли да инвестира у друштвено одговорно пословање када је то могуће — али је потребно мало труда да се схвати колико је компанија заиста посвећена етичким праксама. Овде долазе роботи саветници. Робо-савјетници користе алгоритме за изградњу и одржавање инвестиционог портфеља на основу ваше толеранције ризика и циљева.

Предност робо-саветника је што су јефтини, а неколико нуди СРИ портфеље који ће обавити сав посао на проналажењу етичких инвестиција за вас. Недостатак је што вам не дозвољавају да додате одређене инвестиције за које сте заинтересовани. Напомена: Ако изаберете робо-саветника, следећи кораци наведени овде неће бити потребни. Међутим, познавање читавог процеса могло би бити корисно у будућности.

» Улагајте етички (и лако). Истражите робо-саветнике са друштвено одговорним портфолиом

2. Отворите инвестициони рачун

Ако сте одлучили да то урадите сами, прво ћете морати да отворите брокерски рачун, где можете да купујете и продајете инвестиције. Неке брокерске куће имају јачу понуду друштвено одговорног улагања од других. На пример, Меррилл Едге и Фиделити имају алате за скрининг који ће вам помоћи да пронађете права средства за свој портфељ.

» Спремни за изградњу СРИ портфеља? Сазнајте више о томе како да отворите брокерски рачун

3. Наведите шта вам је важно

Можда би било од помоћи да посебно запишете шта тражите у СРИ или ЕСГ инвестицији. Да ли су произвођачи оружја прекршиоци договора? Да ли би вам било пријатно да поседујете деонице у компанији која има ниже резултате у категорији заштите животне средине када би имала већински женски одбор директора? Ако знате које индустрије имате и које не подржавате, биће лакше укључити или искључити одређене инвестиције.

» Да ли је одрживост само ознака? Научите о зеленом прању

4. Пажљиво истражите своје инвестиције

Када имате брокерски рачун и знате своје приоритете, можете почети да градите портфолио који подржава оно што вам је важно. Једноставан начин да процените колико је компанија друштвено одговорна је да прегледате оцене независних истраживачких фирми као што је Морнингстар. Две врсте инвестиција које можете размотрити за одрживи портфолио су акције и фондови.

Појединачне акције генерално не би требало да обухватају више од 5% до 10% вашег портфеља, али ако постоји компанија за коју очекујете да ће показати снажан раст, можда ћете желети да је укључите. Поред фактора као што су приход и нето приход, можда ћете желети да видите да ли компанија производи извештај о одрживости који можете да прочитате, колико је разноврстан њихов управни одбор и како њихови запослени оцењују културу рада преко сајта треће стране као што је Глассдоор. (Сазнајте више о томе како истражити акције.)

Заједнички фондови су једноставан начин да тренутно диверзификујете свој портфељ, а на располагању је више одрживих фондова него икада раније. Заједнички фондови укључују одабрану имовину која се придржава критеријума које је поставио менаџер фонда. Ако ваш брокер има алатку за скрининг, то вам вероватно може помоћи да прегледате различите опције фонда да пронађете оне праве за вас. Неки фондови имају специфичну фокусну област, као што је унапређење жена у руководству или улагање у компаније које не користе фосилна горива.

Да бисте прочитали о детаљима одређеног фонда, пожелећете да погледате његов проспект, који би требало да буде доступан на веб локацији вашег брокера. Две важне ствари које треба тражити су фондови (листа сваке компаније у коју је фонд уложен) и његов однос трошкова. Односи трошкова су годишње накнаде које се узимају као проценат ваше инвестиције. Дакле, ако уложите 1.000 долара у заједнички фонд са годишњим односом трошкова од 1%, платићете 10 долара годишње. Неки фондови који су означени као друштвено одговорни имају веће коефицијенте трошкова, али има доста фондова који су слични по цени или чак јефтинији од традиционалних фондова.

» Спремни да пронађу средства? Погледајте најбоље оцењене ЕСГ фондове

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here