Шта је соло 401(к)? Пензиони планови самозапослених

Шта је соло 401(к) план?

Соло 401(к) је индивидуални 401(к) дизајниран за власника предузећа без запослених. У ствари, правила пореске управе кажу да не можете допринети соло 401(к) ако имате запослене са пуним радним временом, иако можете користити план да покријете и себе и свог супружника.

Кратке чињенице и ко се квалификује за соло 401(к)

Само желим да знате основе о овом рачуну за пензионисање? Ево рашчлањавања:

Правила подобности

Нема ограничења старости или прихода, али мора бити власник предузећа без запослених.

Ограничење доприноса

Укупно до 58.000 долара у 2021. и 61.000 долара у 2022., уз додатних 6.500 долара за надокнаду ако имате 50 или више година.

Порези на доприносе

Традиционални 401(к): Доприноси се дају пре опорезивања, смањујући опорезиви приход за годину. Ротх 401(к): Доприноси се дају са доларима након опорезивања.

Порези на квалификоване расподеле у пензији

Традиционални 401(к): Квалификоване дистрибуције се опорезују као приход. Ротх 401(к): Квалификоване дистрибуције су ослобођене пореза.

Како отворити

Све док имате идентификациони број послодавца, можете отворити соло 401 (к) код многих брокера на мрежи - било који од оних на нашој листи најбољих брокера за ИРА такође би био добар за 401 (к).

» Спремни за отварање соло 401(к)? Погледајте нашу листу најбољих брокера за ИРА.

За детаљније информације, читајте даље.

Соло 401(к) ограничења доприноса

Укупно ограничење доприноса за соло 401(к) је до 58.000 долара у 2021. и 61.000 долара у 2022. Постоји додатни допринос од 6.500 долара за особе старије од 50 година.

Да бисте разумели соло 401(к) правила доприноса, желите да мислите о себи као о двоје људи: о послодавцу (од себе) и о запосленом (да, такође о себи). У оквиру тог укупног ограничења доприноса од 58.000 долара у 2021. и 61.000 долара у 2022., ваши доприноси подлежу додатним ограничењима у свакој улози:

  • Као запослени, можете допринети до 19.500 долара у 2021. и 20.500 долара у 2022. или 100% накнаде, у зависности од тога шта је мање. Они који имају 50 или више могу да допринесу додатних 6.500 долара овде.

  • Као послодавац, можете дати додатни допринос за учешће у добити до 25% ваше накнаде или нето прихода од самозапошљавања, што је ваша нето добит умањена за половину вашег пореза на самозапошљавање и план доприноса које сте дали за себе. Ограничење надокнаде које се може користити за факторисање вашег доприноса је 290.000 долара у 2021. и 305.000 долара у 2022.

Имајте на уму да ако се бавите споредним свиркама, ограничења за запослене 401(к) се примењују на особу, а не на план. То значи да ако и ви учествујете у 401(к) на свом дневном послу, ограничење се примењује на доприносе у свим плановима, а не на сваки појединачни план.

Да ли се Соло 401(к) одбија од пореза? Соло 401(к) пореске олакшице

Лепа ствар у вези са соло 401(к) је што можете да изаберете своју пореску предност: можете се одлучити за традиционални 401(к), према којем доприноси смањују ваш приход у години када су направљени. У том случају, расподеле у пензији ће се опорезовати као обични приход. Алтернатива је Ротх соло 401(к), који не нуди почетне пореске олакшице, али вам омогућава да примате дистрибуцију у пензији без пореза.

Генерално, Ротх је боља опција ако очекујете да ће ваш приход бити већи у пензији. Ако мислите да ће вам приход пасти у пензији, одлучите се за пореску олакшицу данас са традиционалним 401 (к).

Због ових пореских олакшица, пореска управа има прилично строга правила о томе када можете да искористите новац који ставите на било коју врсту рачуна: уз неколико изузетака, плаћаћете порезе и казне на било коју дистрибуцију пре 59 ½ година.

» Желите више информација? Ево нашег детаљног поређења Ротха и традиционалних 401 (к)с

Покривање вашег супружника под вашим соло 401(к)

Пореска управа дозвољава један изузетак од правила без запослених на соло 401(к): ваш супружник, ако он или она зарађују приход од вашег пословања.

То би могло ефективно да удвостручи износ који можете да допринесете као породица, у зависности од ваших прихода. Ваш супружник би направио изборне одгоде као ваш запослени, до лимита доприноса запослених од 19.500 долара (плус одредбе о надокнади од 50 и више година, ако је примењиво). Као послодавац, тада можете да дате допринос плана за поделу профита за свог супружника, до 25% накнаде.

Како отворити соло 401 (к)

Можете отворити соло 401(к) код већине брокера на мрежи, иако ће вам требати матични број послодавца. Брокер ће вам обезбедити уговор о усвајању плана који треба да испуните, као и апликацију за рачун. Када то урадите, можете да подесите доприносе. Имаћете приступ многим инвестицијама које нуди ваш брокер, укључујући заједничке фондове, индексне фондове, фондове којима се тргује на берзи, појединачне акције и обвезнице.

Ако желите да дате допринос за ову годину, морате да утврдите план до децембра. 31 и уплатите доприносе запосленима до краја календарске године. Обично можете да уплаћујете доприносе послодавца за учешће у добити до крајњег рока за подношење пореске пријаве за пореску годину.

Имајте на уму да када план постане потресан, можда ће бити потребни додатни папири - ИРС захтева годишњи извештај на обрасцу 5500-СФ ако ваш план 401(к) има 250.000 долара или више имовине на крају дате године.

Ако вам је потребна помоћ у управљању средствима у вашем соло 401(К), робо-савјетник Блооом ће управљати вашим 401(к) код вашег постојећег провајдера. Ако желите још свеобухватнију финансијску помоћ, можете се одлучити за услугу планирања на мрежи. Компаније као што су Фацет Веалтх и Персонал Цапитал нуде јефтин приступ људским саветницима и пружају холистичке смернице о вашим финансијама, укључујући како да уложите свој 401(к).

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Ево још ресурса који ће вам помоћи да одмерите своје могућности као самозапослени радник:

  • Упоредите соло 401 (к) са другим опцијама пензионог плана за самозапослене

  • Прочитајте о СЕП ИРА, још једној доброј опцији за соло раднике

  • Израчунајте своје потребе за пензионом штедњом

  • Сазнајте више о планирању сукцесије за ваше пословање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here