Шта је берза и како она функционише?

Дефиниција: Шта је берза?

Термин „берзанско тржиште“ често се односи на један од главних индекса берзе, као што је Дов Јонес Индустриал Авераге или Стандард & Поор'с 500.

Када купујете акције јавног предузећа, купујете мали део те компаније. Пошто је тешко пратити сваку компанију, Дов и С&П индекси укључују део тржишта акција и њихов учинак се сматра репрезентативним за цело тржиште.

Обично ћете куповати акције на мрежи преко берзе, којој свако може да приступи са брокерским рачуном, робо-саветником или планом за пензионисање запослених.

Не морате званично да постанете „инвеститор“ да бисте улагали у берзу – углавном је отворено за свакога.

Берзу регулише У.С. Комисија за хартије од вредности, а мисија СЕЦ-а је да „заштити инвеститоре, одржи фер, уредна и ефикасна тржишта и олакша стварање капитала." У јуну 2021. године, СЕЦ је покренуо кампању за јавне услуге како би подстакао нове инвеститоре, посебно оне у историјски недовољно опсервираним заједницама, да користе берзу за изградњу дугорочног богатства.

Можда ћете видети наслов вести који каже да се берза померила ниже или да се берза затворила или смањила током дана. Најчешће, то значи да су се индекси на берзи померили нагоре или наниже, што значи да су акције унутар индекса или добиле или изгубиле вредност у целини. Инвеститори који купују и продају акције надају се да ће остварити профит кроз ово кретање цена акција.

» Треба да направим резервну копију? Прочитајте шта је акција?

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Како функционише берза?

Концепт како функционише берза је прилично једноставан. Берза омогућава купцима и продавцима да преговарају о ценама и тргују.

Берза функционише кроз мрежу берзи – можда сте чули за Њујоршку берзу или Насдак. Компаније наводе акције својих акција на берзи кроз процес који се назива иницијална јавна понуда или ИПО. Инвеститори купују те акције, што омогућава компанији да прикупи новац за развој свог пословања. Инвеститори тада могу да купују и продају ове акције између себе, а берза прати понуду и потражњу сваке наведене акције.

Та понуда и потражња помажу да се одреди цена за сваку хартију од вредности, или нивои на којима су учесници на берзи — инвеститори и трговци — спремни да купе или продају.

Купци нуде „понуду“ или највећи износ који су спремни да плате, а који је обично мањи од износа који продавци „траже“ за замену. Ова разлика се назива распон понуде-питања. Да би дошло до трговине, купац треба да повећа своју цену или продавац да смањи своју.

Све ово може звучати компликовано, али компјутерски алгоритми углавном врше већину израчунавања цена. Када купујете акције, видећете ширење понуде, тражења и понуде на веб локацији вашег брокера, али у многим случајевима разлика ће бити пенија и неће бити од велике бриге за почетнике и дугорочни инвеститори.

» Сазнајте више о томе како да инвестирате у акције

Историјски гледано, трговине акцијама су се вероватно одвијале на физичком тржишту. Ових дана берза ради електронски, преко интернета и онлајн берзанских мешетара. Свака трговина се одвија на бази акција по акцијама, али укупне цене акција се често крећу у тандему због вести, политичких догађаја, економских извештаја и других фактора.

» Погледајте НердВаллет-ову листу најбољих онлајн берзанских брокера за почетнике

Шта данас ради берза?

Инвеститори често прате перформансе берзе гледајући широки тржишни индекс попут С&П 500 или ДЈИА. Графикон испод приказује тренутне перформансе берзе — мерено закључном ценом С&П 500 последњег трговачког дана — као и историјски учинак С&П 500 од 1990.

Подаци о берзи могу каснити до 20 минута и намењени су искључиво у информативне сврхе, а не у сврхе трговања. 

Шта је волатилност берзе?

Улагање у берзу долази са ризицима, али уз праве инвестиционе стратегије, то се може учинити безбедно са минималним ризиком од дугорочних губитака. Дневно трговање, које захтева брзу куповину и продају акција на основу колебања цена, изузетно је ризично. Супротно томе, дугорочно улагање у берзу показало се као одличан начин за изградњу богатства током времена.

На пример, С&П 500 има историјски просечан годишњи укупан принос од око 10% пре прилагођавања за инфлацију. Међутим, ретко ће тржиште обезбедити тај принос из године у годину. Неких година берза би могла да заврши значајно у паду, а других у огромном порасту. Ове велике замахе су последица нестабилности тржишта, или периода када цене акција расту и неочекивано падају.

Ако активно купујете и продајете акције, постоји велика шанса да ћете у неком тренутку погрешити, купујући или продавајући у погрешно време, што ће резултирати губитком. Кључ безбедног улагања је да останете уложени - кроз успоне и падове - у јефтине индексне фондове који прате цело тржиште, тако да ваши приноси могу да одражавају историјски просек.

Како улажете на берзи?

Ако имате 401(к) на свом радном месту, можда сте већ уложени у берзу. Заједнички фондови, који се често састоје од акција многих различитих компанија, уобичајени су у 401(к)с.

Можете да купите појединачне акције преко брокерског рачуна или индивидуалног рачуна за пензионисање као што је ИРА. Оба рачуна могу да се отворе код онлајн брокера, преко којег можете да купујете и продајете улагања. Брокер се понаша као посредник између вас и берзи.

» Нема брокерског рачуна? Научите како да га отворите. Онлине брокерске куће су учиниле процес регистрације једноставним, а када уплатите новац на налог, можете да одвојите време бирајући праве инвестиције за вас.

Уз свако улагање, постоје ризици. Али акције носе већи ризик — и већи потенцијал за награду — од неких других хартија од вредности. Док историја добитака на тржишту сугерише да ће диверсификовани портфолио акција током времена расти у вредности, акције такође доживљавају изненадне падове.

Да изградите разноврсни портфолио без куповине много појединачних акција, можете улагати у врсту заједничког фонда који се зове индексни фонд или фонд којим се тргује на берзи. Ови фондови имају за циљ да пасивно одражавају учинак индекса тако што држе све акције или улагања у тај индекс. На пример, можете да инвестирате у ДЈИА и С&П 500 — као и у друге тржишне индексе — преко индексних фондова и ЕТФ-ова.

Акције и заједнички фондови за акције су идеални за дуг временски период — попут пензионисања — али нису погодни за краткорочно улагање (генерално дефинисано као новац који вам је потребан за трошак у року од пет година). Уз краткорочну инвестицију и тешки рок, постоји већа шанса да ће вам требати тај новац назад пре него што тржиште има времена да поврати губитке.

» Погледајте најбоље оцењене берзанске брокере: Најбољи онлајн брокери

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here