Шта је синтетичка крађа идентитета??

Синтетичка крађа идентитета је креирање потпуно новог идентитета, обично да би се креирао кредитни налог, живео или радио у Сједињеним Државама.С. или се квалификују за бенефиције.

Укључује преваранте који користе комбинацију лажних информација, као што је измишљено име, и стварних података, као што је број социјалног осигурања детета, да креирају лажне налоге.

То је све већи проблем, каже Ева Цасеи-Веласкуез, председница и извршна директорка непрофитног Ресурсног центра за крађу идентитета.

Обим проблема је тешко одредити јер злочин може годинама остати неоткривен, каже она. Међутим, стопа крађе идентитета деце била је више од 50 пута већа од стопе одраслих, према извештају ЦиЛаб Универзитета Царнегие Меллон из 2011, који је проучавао идентитете преко 40.000 деце. И тај извештај је објављен пре него што је промена у начину издавања бројева социјалног осигурања мало олакшала рад крадљиваца идентитета.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Како функционише синтетичка крађа идентитета?

Прво, лопови прикупљају број социјалног осигурања који још није у бази података о кредитним извештајима – обично малолетника – заједно са измишљеним именом и датумом рођења и адресом коју контролише лопов.

Комбинујући те делове информација, крадљивци идентитета аплицирају за кредитну картицу. Иако ће почетна пријава бити одбијена јер „подносилац“ нема кредитни профил, она креира запис о „особи“ која заправо не постоји. Следећи корак је додавање те "особе" легитимном налогу, или вероватније неколико.

Један од начина да се то уради је тако што ћете „помагати“ – или постати овлашћени корисник – на легитимном налогу, можда саучесниковом или паси, који не разуме шта се дешава, каже Кејси-Веласкез.

Друга, погубнија помоћ укључује плаћање компанији за повећање кредита за особу која ће бити привремено додата као овлашћени корисник на нечију другу картицу — картицу која има дугу историју и ниску искоришћеност. То не укључује добијање физичке картице или броја картице или привилегије за пуњење.

Временом ће постојати кредитна историја и резултат за ову фиктивну особу, што ће олакшати квалификовање за кредит. Кејси-Веласкез је рекла да идентитет често укључује занимање и приход, и све док се чини разумним, издавачи картица га могу не открити.

Током периода који може да траје годинама, крадљивци идентитета могу направити мале трошкове и отплатити их, на тај начин изградивши добар кредитни резултат и добити веће кредитне лимите.

Затим, када одлуче да су лимити довољно високи, раде оно што се зове „избацивање“ — изненада пуне картице до својих граница, не плаћајући ништа и одбацујући идентитет.

» ВИШЕ: Водич за сајбер безбедност како бисте се заштитили

Како лопови добијају бројеве социјалног осигурања малолетника?

Преузимање дјететовог броја социјалног осигурања је олакшано након што је федерална агенција прешла на рандомизацију 2011. Пре тога, цифре су биле везане за датум рођења и географију, па је било теже користити дечији број социјалног осигурања а да се он не открије.

Сада се број детета може лакше користити за утврђивање кредитне историје. Малолетници су посебно рањиви јер ће вероватно имати неоштећену кредитну историју.

Неки лопови су чак успели да направе измишљене, насумичне бројеве. Кејси-Веласкез је рекла да су криминалци користили бројеве социјалног осигурања који још нису ни издати - а када се тај број на крају додели новорођенчету, родитељи сазнају да тај број већ има кредитну историју. У неким случајевима, лопови добијају приступ украденом броју социјалног осигурања детета.

А пошто су мере верификације адресе за подносиоце захтева за кредит често застареле, свако ко има штампач може да изда лажни рачун за комуналне услуге за напуштену имовину како би „доказао“ да фиктивна особа тамо живи.

Која је употреба синтетичког идентитета?

Према Владиној канцеларији за одговорност, постоје три главна разлога због којих људи стварају ове лажне идентитете:

  • Превара идентитета за подле активности: крађа новца или бенефиција. Ово је оно што предузећа највише кошта у смислу преваре са кредитним картицама.

  • Превара идентитета за боравак или посао: лажни идентитет створен за живот или рад у Сједињеним Државама.С.

  • Превара идентитета за поправку кредита: починилац комбинује своје право име са неоштећеним бројем социјалног осигурања како би створио алтернативну кредитну историју.

Ко је највише угрожен?

Насумични бројеви социјалног осигурања стављају децу рођену после 2011. године у посебно висок ризик од синтетичке крађе идентитета - а крађа дечијег броја социјалног осигурања може остати неоткривена годинама.

Тек касније, када жртва покуша да се пријави за кредит користећи тај број, вероватно ће открити да је злоупотребљен. На пример, средњошколац који се пријављује за студентски кредит или први посао може открити да је његов број социјалног осигурања већ у употреби. Затим, њихов неред је да очисте.

Свако са нетакнутом кредитном историјом може бити мета. Кршење података значе да је много бројева социјалног осигурања тамо и на продају. Најбоље је претпоставити да те цифре нису приватне и да покушате да осигурате да се не злоупотребљавају.

» ВИШЕ: Крађа идентитета деце: Како заштитити своје дете

Како можете заштитити своје дете?

  • Замрзните кредит вашег детета: Ако је ово опција у вашој држави, размислите о томе. Већина држава сада захтева да се креира евиденција у сврху замрзавања кредита детета. Али то штити ваше дете од само једне врсте крађе идентитета - крађе кредитног идентитета. Синтетички идентитети су такође коришћени за подношење лажних пореских пријава и квалификовање за бенефиције и медицинску негу, а замрзавање кредита неће помоћи у томе.

  • Смањите изложеност: Не дајте свој или дететов број социјалног осигурања када се то затражи у обрасцу. У многим случајевима, нема проблема. Ако је некоме потребно, питајте зашто и како ће информације бити заштићене.

  • Пажљиво пратите комуникацију: Истражите све што вам се чини неуобичајеним или сумњивим. Ако ви или ваше дете добијете здравствено осигурање Објашњење бенефиција које нема смисла, пратите даље.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here