Шта је Венмо?

Шта је Венмо?

Венмо је мобилна апликација за пеер-то-пеер, или П2П, трансфере новца са преокретом на друштвеним мрежама: можете да шаљете или захтевате новац помоћу текстуалних порука са емоџијима, које се појављују у фиду у стилу Фејсбука. Не брините, међутим – износи трансфера у доларима увек остају приватни, а ви можете да промените видљивост својих уплата тако да могу да буду јавне да их свако види, приказане само пријатељима или остану приватне.

» Погледајте још опција трансфера: Најбоље апликације за равноправно плаћање

Како функционише Венмо?

Трансфери и куповине. Венмо вам омогућава да шаљете новац и тражите новац од било кога ко има Венмо налог. Апликација може да помогне у незгодном послу надокнаде породице или пријатеља за вечеру или друге заједничке трошкове, али није намењена за куповину или продају робе међу странцима. Венмо се такође може користити за веб куповине код одређених трговаца, обично на веб локацијама са дугметом за плаћање сличним ПаиПал-у.

Само мобилни. Венмо плаћања се врше на његовим високо оцењеним Андроид и иОС апликацијама за паметне телефоне, као и преко иМессаге-а или гласовном командом Сири. Можете да се пријавите на Венмо веб локацију на десктопу или мобилном уређају да бисте видели трансакције, али не и да бисте платили или захтевали новац.

У.С. само купци. Венмо, који је у власништву ПаиПал-а, захтева да и пошиљалац и прималац буду у Сједињеним Државама.С.

Финансирање рачуна

Платите пластиком или банковним рачуном. Да бисте послали новац на Венмо, морате да повежете апликацију са У.С. банковни рачун, дебитна картица, припејд дебитна картица или кредитна картица. Ако примите новац и желите да га повучете из Венмо-а, мораћете да повежете банковни рачун.

Повежите текући, а не штедни рачун. Штедни рачуни традиционално имају ограничење од шест онлајн повлачења или трансфера месечно (погледајте више о овом ограничењу), иако су неке банке укинуле таква ограничења након што су се савезни прописи променили 2020.

Венмо накнаде

Могуће је избећи накнаде када користите Венмо. Али услуга наплаћује две накнаде за одређене опције:

  • 3% по трансакцији за пеер-то-пеер плаћања финансирана кредитном картицом. Пеер-то-пеер плаћања финансирана банковним рачуном, дебитном картицом или припејд дебитном картицом су бесплатна. И куповине од трговаца са Венмо опцијом плаћања су такође бесплатне, чак и са кредитном картицом.

  • 1.5% по трансакцији, са минимумом од 25 центи, за тренутне трансфере од августа. 2, 2021 (1% по трансакцији, или најмање 25 центи, пре тога). Ова накнада се наплаћује када уновчите са Венмо стања на дебитну картицу. Ови трансфери се испоручују у року од пола сата. Нема накнаде ако користите стандардни трансфер „цасх-оут“ на банковни рачун, иако испорука траје један до три радна дана.

Примање новца

Као и ПаиПал, Венмо складишти ваш новац у билансу у апликацији, који може да финансира ваша будућа плаћања (ако има довољно новца) или да буде уновчен на ваш банковни рачун. Иначе, новац лежи тамо, а то није идеално. Салдо апликације Венмо није федерално осигуран као што су банковни рачуни, тако да бисте могли да га изгубите у случају да Венмо нестане. Новац на Венмо рачуну такође не зарађује камату.

Колико можете послати

Испод 5.000 долара недељно. Да бисте започели са Венмо-ом, морате да преузмете мобилну апликацију, креирате пријаву и потврдите свој број телефона, адресу е-поште и информације о банковном рачуну. Ваш почетни максимум недељног трансфера је 299 УСД.99 док не потврдите свој идентитет. Када пошаљете свој број социјалног осигурања, поштански број и датум рођења, постајете „верификовани“ и можете послати до 4.999 долара.99 недељно у једној или више трансакција. (Венмо је повећао ово ограничење, раније 2.999 долара.999, 2020. током кризе ЦОВИД-19.)

Максимум који можете пренети са Венмо-а на банковни рачун почиње од 999 долара.99 по трансакцији, али када будете верификовани, ограничење се пење на 19.999 УСД недељно.

Услуга и безбедност

Служба за кориснике доступна је телефоном радним данима од 10 часова.м. до 6 стр.м. Источњачко време. У супротном, такође можете е-поштом или разговарати са тимом за подршку на мобилној апликацији.

Сигурносне функције у апликацији укључују опције пријаве засноване на ПИН-у и отиску прста и двофакторску аутентификацију. Ако је ваш телефон изгубљен или украден и немате подешене ове мере заштите, можете да онемогућите приступ свом налогу тако што ћете се пријавити на Венмо веб локацију и променити подешавања дозвола.

Венмова матична компанија, ПаиПал, постигла је нагодбу 2018. са Федералном трговинском комисијом због притужби да је приступ средстава купаца одложен без обавештења и да је Венмо обмануо кориснике о томе како да одржавају подешавања приватности за своје трансакције.

Друштвени медији и подешавања приватности

Венмо нуди функције друштвених медија, укључујући фид плаћања који укључује људе са којима сте повезани на Венмо-у. Међутим, можете да прилагодите подешавања приватности тако да трансакције буду „приватне“ (видљиве пошиљаоцу и примаоцу) или видљиве „пријатељима“ (пошиљалац, примаоци и Венмо везе). Подешавања публике за претходне трансакције могу се ретроактивно променити.

Венмо дебитне и кредитне картице

Венмо нуди дебитну картицу која ради за У.С. купује било где које прихвата Мастерцард. Ова картица није доступна свима, али можете да додате своје име на листу чекања у апликацији Венмо. (Ако желите да видите која је провера путем мобилног телефона тренутно доступна, погледајте нашу листу најбољих опција за мобилно банкарство.)

Опциона Венмо кредитна картица омогућава корисницима да поврате новац у различитим категоријама потрошње, са тим наградама депонованим на ваш Венмо налог. Погледајте рецензију НердВаллет-а о Венмо кредитној картици.

Бивша списатељица НердВаллет-а Царен Веинер Цампбелл допринела је овом чланку. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here