Шта је банковни трансфер? Дефиниција и како то функционише

Шта је банковни трансфер?

Банковни трансфери су један од најефикаснијих и најбржих начина за електронски пренос новца од једне особе до друге за ствари попут затварања куће или слања средстава рођацима у иностранству. Можете да пошаљете банковни трансфер преко банке или небанкарског провајдера као што је Вестерн Унион или Висе (раније ТрансферВисе). Можете послати износе у десетинама хиљада долара и послати новац у страној валути.

Банковни трансфери коштају мало више и захтевају више труда од других метода слања новца, попут пеер-то-пеер трансфера који су бесплатни и обављају се помоћу апликације. Али обично можете да шаљете веће износе банковним трансфером и бирате између различитих опција плаћања и примања, укључујући готовину.

Са банковним трансфером, физички новац се не креће између локација. Термин „банковни трансфер“ потиче из ере када су се банке ослањале на телеграфске жице да би комуницирале ову врсту трансфера новца.

Банковни пренос се састоји од упутстава о томе ко ће добити новац, укључујући број банковног рачуна примаоца и колико би прималац требало да добије. Небанковни банковни трансфери можда неће захтевати банковни рачун, у зависности од услуге, али ће захтевати име примаоца, износ трансфера и одредиште. Можда ћете такође морати да се пријавите за налог код провајдера услуге банковног трансфера. Плаћате износ трансфера и све накнаде унапред, тако да је трансфер коначан када се обради.

» ВИШЕ: Најбољи начини за слање новца појединцима

Искористите свој новац на најбољи начин. Пратите сву своју потрошњу на први поглед да бисте разумели своје трендове и уочили могућности за уштеду новца. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈ ТОК ГОТОВИНЕ

Врсте електронских трансфера

Постоје две главне врсте банковних трансфера: домаћи и међународни. Цена и време испоруке се разликују за сваку од њих. Ако шаљете новац у иностранство преко своје банке, обично ћете користити међународни банковни трансфер. Домаћи трансфери се шаљу унутар исте земље.

Колико дуго траје електронски трансфер?

За домаће банковне трансфере, новац се обично обрађује истог дана када банковни трансфер нестане — обично у року од неколико сати. Међународни трансфери могу укључивати посредничке банке и могу трајати више од једног дана.

Времена банковног трансфера варирају јер ваш новац не иде директно из једне банке или провајдера у другу. Систем за обраду података у реалном времену, као што је ФедВире, чисти плаћања, слично начину на који аутоматизована клириншка кућа обрађује АЦХ трансфере попут директних депозита и плаћања рачуна.

Колико кошта електронски трансфер?

Банковни трансфер може бити један од скупљих начина слања новца, посебно преко банака. У просеку, постоји фиксна накнада од око 25 долара за слање новца другој особи у САД.С. и око 49 долара за повезивање у иностранство, на основу неких већих У.С. тренутне цене финансијских институција. Примаоци ће можда морати да плате својој банци, обично око 10 до 20 долара, да би примили новац.

Међународни банковни трансфери имају још један трошак: накнаде за размену. Ово су накнаде за замену једне валуте за другу. Банке, обе у У.С. и у иностранству потрошачима наплаћују високе курсеве. На пример, недавна размена је показала да је небанкарски банковни трансфер од 1 долара замењен за 20.18 мексичких пезоса, док је курс из банке био само 18.90 пезоса за 1 долар.

» ВИШЕ: Колико коштају банковни трансфери у банкама

За међународне и домаће трансфере преко небанкарских провајдера, паушална накнада може зависити од провајдера, износа, одредишта, опција испоруке и плаћања и начина слања новца, као што је онлајн или лично. На пример, слање износа од 200 до 1000 долара у Мексико преко небанкарског провајдера кошта приближно 5 до 13 долара. Генерално, добићете бољи курс него у банци.

За домаће трансфере који су мање хитни или укључују мањи износ, АЦХ трансфери, као што су спољни трансфери средстава, могу бити бољи. Испоруке могу да потрају до три радна дана, али коштају највише неколико долара.

Да ли је безбедно преносити новац путем жице?

Банковни трансфери су безбедан начин за слање новца; обезбеђени су од стране провајдера услуга преноса, који мора да поштује строге смернице и правила, и шаљу се преко безбедне електронске мреже.

Али пазите да не пошаљете новац погрешној особи или преваранту. Банковни трансфери се често користе у шемама преваре. Преваранти би могли рећи да сте освојили лутрију или наградне игре за које се никада нисте пријавили, а затим замолити да пошаљете новац да платите наводне накнаде. Ако сте жртва преваре банковним трансфером, нема гаранције да ћете моћи да добијете свој новац назад.

Можете ли да откажете банковни трансфер?

Банковни трансфер се углавном не може отказати када се прими, па се уверите да познајете особу којој шаљете новац.

Постоје неки изузеци. На пример, можете да откажете међународни трансфер у року од пола сата од покретања, под претпоставком да банковни пренос још није подигнут или депонован. Ово је једна од неколико савезних заштита које имате када шаљете међународне трансфере новца.

Често постављана питања Како да извршим банковни трансфер?

Постоји само неколико корака које треба да предузмете да бисте довршили банковни трансфер:

  1. Изаберите начин преноса. Можете да пошаљете банковни трансфер онлајн или лично у финансијској институцији или сервису за трансфер новца као што је Вестерн Унион.

  2. Наведите информације укључујући детаље о плаћању, као што су ваш банковни рачун или кредитна картица, и податке о примаоцу, као што су његово пуно име и где ће примити новац.

  3. Наведите износ који желите да пошаљете.

  4. Поднесите захтев за банковни трансфер банци или небанкарској служби за трансфер новца и финансирајте трансфер.

Банковни трансфер вс. АЦХ: Која је разлика?

АЦХ трансфери су трансфери од банке до банке, док за банковне трансфере можете користити банку или небанкарског провајдера. Такође, АЦХ трансфери могу да потрају данима, док домаћи банковни трансфери могу бити завршени за неколико сати.

АЦХ трансфери су такође јефтинији од домаћих банковних трансфера. Они су углавном бесплатни или коштају само неколико долара, док домаћи банковни трансфери обично коштају око 25 долара за слање.

Шта је домаћи банковни трансфер?

Домаћи банковни трансфер је електронски трансфер средстава унутар исте земље.

Шта је међународни банковни трансфер?

Међународни пренос је електронски трансфер средстава из једне земље у другу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here