Шта је буџетирање засновано на нули?

Метод буџетирања заснован на нули подстиче вас да искористите сваки пени свог месечног прихода - али то не значи да га трошите на куповину.

Идеја иза буџета заснованог на нули, који се понекад назива и буџет са нултом сумом, је да се сваком центу да сврха. Ево како то функционише.

» ВИШЕ: Како одабрати прави буџетски систем

Шта је буџетирање засновано на нули?

Буџетирање засновано на нули је метод који вам омогућава да додељујете сав свој новац на трошкове, штедњу и отплату дуга. Циљ је да ваши приходи минус ваши расходи буду једнаки нули до краја месеца.

Можете понављати категорије трошкова и износе сваког месеца или их мешати. Ако сте испод буџета у одређеној категорији на крају месеца, додајте преостали износ у буџет за следећи месец или га преместите у другу категорију, као што је ваш фонд за хитне случајеве. То је исти концепт као и систем коверти, који укључује расподелу новца за различите категорије трошкова у коверте.

Рецимо да зарађујете 3.000 долара месечно. Ваш буџет може изгледати овако:

Пример буџетирања заснованог на нули

Направите свој буџет заснован на нули помоћу апликације — као што је Потребан вам је буџет или Гоодбудгет — или табеле или оловке и папира.

Како започети буџет заснован на нули

Пре него што примените овај буџет, предузмите неколико корака да бисте били сигурни да реално планирате своју потрошњу:

  • Знајте свој приход. Сакупите своју плату, бенефиције и друге изворе месечних прихода да бисте сазнали са колико новца имате да радите.

  • Пратите своје трошкове неколико месеци. Знајући шта обично трошите - и на шта - ствара оквир који можете користити у будућности. Приметићете области у којима можете да смањите и у којима желите да издвојите више.

  • Категоризирајте своје трошкове. Идентификујте све своје приоритете и трошкове, укључујући ваше потребе и жеље, дуг, фонд за хитне случајеве и друге циљеве уштеде. Желите одмор? Направите категорију „путни фонд“. Штедња за нови ауто? Нека то буде друго.

Колико бисте требали издвојити за сваку категорију? НердВаллет препоручује правило 50/30/20. Са овим приступом, 50% вашег прихода иде на потребе, 30% на жеље, а 20% на отплату дуга и штедњу.

Предности и недостаци буџетирања заснованог на нули

Проф

Буџет заснован на нули вас обавештава колико новца улази и излази. Ово може да вас спречи да потрошите оно што немате.

„Буџет заснован на нули вас обавештава о томе колико новца улази и излази. Ово вас може спречити да трошите оно што немате.”

„Ако нисте пратили куда иде ваш новац или ако се осећате као да немате контролу над својим новцем или потрошњом, онда мислим да је ово заиста добар метод“, каже Кетрин Холи, сертификовани финансијски планер у Монтереју, Калифорнија.

Овај систем је такође прилагодљив, што може бити посебно корисно ако сте нови у управљању новцем.

Против

Праћење буџета заснованог на нули одузима доста времена. Да бисте себе сматрали одговорним, мораћете пажљиво и доследно да надгледате своју потрошњу. И то није једини изазов који можете искусити.

„Мислим да једна ствар која може бити проблематична с тим је да постоји много варијабилних трошкова“, каже Хавлеи. „Ако не узмете у обзир своје нередовне трошкове, нулти буџет вам потенцијално неће оставити довољно новца у просеку.”

Ови променљиви трошкови могу да обухватају куповину за одмор, путовање на венчање пријатеља или замену поквареног телефона.

Али постоји начин да се ово реши: одвојите новац посебно за ове трошкове. Направите фонд за штедњу, одвојен од свог фонда за хитне случајеве и других фондова за циљну штедњу, и доприносите му сваког месеца.

Метод буџетирања заснован на нули такође може представљати проблем ако имате нередовне или непредвидиве приходе; рецимо, ако сте слободњак или радник по сату чији распоред варира. Ако не знате увек колико новца ћете морати да издвојите, размислите о коришћењу прихода претходног месеца за буџет текућег месеца. Имајте на уму да ћете прво морати да уштедите месечни приход као бафер.

Пре него што направите буџет, НердВаллет разлаже вашу потрошњу и показује вам начине да уштедите. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

Погледајте да ли је буџетирање засновано на нули право за вас

Сада када знате шта је систем буџетирања заснованог на нули, спремни сте да покушате. Ако вам не успе, покушајте са другим методом буџетирања. А ако је ваша финансијска ситуација сложена, можда ћете имати користи од разговора са финансијским планером.

Шта је следеће?

  • Пратите своје трошкове помоћу НердВаллет-а. Бесплатно је.

  • Упознајте и пратите своју нето вредност.

  • Научите како да изаберете прави буџетски систем.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here