Шта треба знати о куповини инвестиционе некретнине

Инвестициона некретнина је непокретност купљена ради остваривања прихода. Куповина инвестиционе некретнине може доћи са изазовима, као што су трошкови одржавања и строжи захтеви за финансирање — укључујући веће каматне стопе и веће учешће — у поређењу са хипотекама на примарне куће.

» ВИШЕ: Како изгледа куповина куће ове године

Шта је инвестициона некретнина?

Куповина инвестиционе некретнине вам омогућава да остварите приход кроз изнајмљивање или препродају имовине која није ваше примарно пребивалиште.

Инвестиционе некретнине могу бити стамбене, као што су једнопородичне куће, градске куће или кондоминијуми, или комерцијалне некретнине, које су зониране за предузећа као што су хотели, ресторани и малопродајне радње.

Инвеститори у стамбене објекте покушавају да зараде новац прикупљањем кирије од станара или реновирањем имовине и брзом препродајом за профит, познато као препродаја кућа. Имовина се такође може држати довољно дуго да се временом повећа вредност, а затим продати.

Самостојеће породичне куће су најчешћи тип стамбених инвестиционих некретнина, према Националној асоцијацији продаваца некретнина.

» ВИШЕ: Основе куповине другог дома

Добијање хипотеке за инвестициону имовину

Постоје разлике између добијања хипотеке за инвестициону некретнину и за примарно становање.

Док неки кредити дозвољавају учешће од чак 3% за примарну кућу за једну породицу, ако купите једнопородичну инвестициону некретнину, услов за учешће би могао бити око 15%. Минимална уплате за инвестиционе некретнине за више породица могу бити чак 25%.

Зајмодавац може захтевати кредитни резултат од 620 или више да би се квалификовао за хипотеку за инвестициону некретнину, а каматне стопе су генерално веће за ове зајмове. Зајмови су ризичнији за зајмодавце јер се сматра да је већа вероватноћа да ће зајмопримци не платити инвестициону некретнину ако наиђу на финансијске проблеме него у свом примарном дому.

Иако то зависи од зајмодавца, можда ћете морати да имате велике резерве готовине када купујете инвестициону некретнину. У већини случајева, програми зајмова уз подршку владе које нуди Федерална стамбена администрација или Одељење за борачка питања нису опција јер се ти кредити могу користити само за примарно пребивалиште.

Купујте код више зајмодаваца да бисте пронашли најбоље стопе и накнаде, баш као и када бисте добили хипотеку за кућу. Упоредите шта сваки зајмодавац нуди тако што ћете прегледати процену зајма.

» ВИШЕ: Прегледајте НердВаллет најбоље хипотекарне кредиторе

Предности и мане куповине инвестиционе некретнине

Одржавање је значајан трошак који треба узети у обзир приликом куповине инвестиционе некретнине. Можете или унајмити некога да се брине о имовини, или можете сами да се бавите стварима као што су наплата кирије, поправке и уклањање снега.

Генерално, требало би да очекујете да ћете потрошити 1% вредности имовине сваке године на одржавање, али то ће варирати у зависности од фактора као што су колико јединица има, када је изграђена и стање главних система као што су водовод и електрична енергија.

Као и код сваке имовине, морате платити порезе и осигурање власника куће. Код комуналних услуга, можете их укључити као део закупнине, наплатити их закупцу сваког месеца или затражити од станара да се пријави на њихово име и сама плаћа комунална предузећа.

Селма Хепп, заменик главног економисте у ЦореЛогиц-у, каже да је одабир области са сталним бројем изнајмљивача кључан када се купује инвестициона некретнина. Она каже да власници такође морају да буду свесни закона о изнајмљивању који се разликују у зависности од државе, као и потенцијала да морају да имају посла са делинквентним станарима.

Ево још неких предности и недостатака куповине инвестиционе некретнине:

ПРОС

  • Вредност ваше имовине може порасти довољно да је можете продати и остварити профит.

  • Можете имати користи од пореских олакшица на своју имовину за изнајмљивање, као што су камате на хипотеку, порези на имовину и трошкови као што су оглашавање, поправке и осигурање.

  • Можете остварити конзистентан приход од дуготрајног изнајмљивања.

  • Можете отплатити своју хипотеку приходима од закупа и изградити капитал у имовини.

ЦОНС

  • Можете изгубити новац покушавајући да преокренете или изнајмите некретнину.

  • Захтеви за хипотеку могу укључивати веће уплате и каматне стопе него што бисте видели за примарно пребивалиште.

  • Некретнине нису ликвидна имовина; ако вам је потребна готовина, продаја имовине може бити дуготрајна и компликована.

  • Морате унајмити управника имовине или сами управљати имовином.

» ВИШЕ: Како купити кућу на којој је одузето право

Оно што чини добру инвестициону некретнину?

Емил Схоур, менаџер маркетинга раста у Роофстоцк, тржишту улагања у некретнине, купио је своју прву инвестициону некретнину 2017. Он каже да је потенцијални новчани ток најважнији критеријум када купује инвестициону некретнину.

„Желим да све што закупац плаћа премаши све моје трошкове“, каже Шур. „Желим да зарађујем сваки месец."

Приликом процене профитног потенцијала инвестиционе некретнине, требало би да узмете у обзир низ фактора, почевши од тога колико би имовина могла разумно да се изнајми. Једна формула, која се зове правило од 2%, указује да би укупна месечна закупнина требало да буде најмање 2% укупне куповне цене плус потребне поправке.

Катхи Феттке, суоснивач и ко-извршни директор РеалВеалтх Нетворк-а, каже да прије куповине инвестиционе некретнине инвеститори треба да траже комбинацију четири ствари: приступачност, уважавање и локацију са растом радних мјеста и растом становништва.

„Волим да видим да се вредност имовине временом повећава, а то се углавном дешава у областима где постоји развој инфраструктуре“, каже она.

Ако имате здрав новчани ток од бројних некретнина за изнајмљивање, каже Феттке, то може помоћи у финансирању вашег пензионисања. Али, наглашава она, нису све инвестиционе некретнине исте.

„Могу да купим кућу поред куће коју купите и она би могла да има потпуно другачије све – другачију основу, могла би да има проблема, не би могла да има поглед“, каже Фетке. „Свака имовина мора бити анализирана од главе до пете или можете завршити са огромним трошковима за које нисте знали да их имате."

Често постављана питања Које су различите врсте инвестиционих некретнина?

Инвестиционе некретнине могу бити стамбене, пословне или индустријске. Стамбене инвестиционе некретнине обухватају једнопородичне куће, вишепородичне куће, станове и градске куће. Комерцијалне некретнине су пословне зграде, тржни центри или ресторани. Индустријске некретнине се састоје од складишта, производних зграда и фабрика.

Шта ми је потребно да купим инвестициону некретнину?

За куповину инвестиционе некретнине биће вам потребна знатна уплата, добар кредитни резултат и неке резерве у готовини. Ваш услов за аванс може бити чак 25% за вишепородичну инвестициону некретнину, пошто хипотекарни зајмодавци то виде као ризичније кредите. У зависности од зајмодавца, можда ће вам требати и кредитни резултат од 620 или више да бисте се квалификовали за зајам за инвестициону имовину.

Које су пореске импликације закупа инвестиционе некретнине?

Ако остварујете приход од закупа од инвестиционе некретнине, морате то пријавити у својој пореској пријави. Власници некретнина за изнајмљивање могу имати користи од пореских олакшица укључујући хипотекарне камате, амортизацију, порезе на имовину и поправке. Остали трошкови као што су трошкови транспорта повезани са одржавањем ваше имовине, комуналије и оглашавање такође се могу одбити.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here