Шта треба знати о куповини градске куће

У спектру типова кућа, градске куће спадају између самостојећих породичних кућа и станова.

Одлучите се за локацију, али по цени од породичних кућа? Градска кућа може да вас уведе у ваш идеалан крај.

Желите мало погодности стана, али не и сва правила и прописе? Градска кућа би вам могла дозволити да поделите разлику.

Ови компромиси могу бити један од разлога зашто су у 2019. градске куће — које се називају и градске куће — биле други најпопуларнији тип куће међу купцима, после самостојећих једнопородичних кућа, према подацима Националног удружења продаваца некретнина.

Ево шта треба да знате ако размишљате о куповини градске куће.

Шта је градска кућа?

На свом најосновнијем нивоу, градска кућа је вишеспратна кућа која дели најмање један зид од земље до крова са суседном кућом. Али то би могло да опише неколико врста повезаних породичних кућа, тако да ћемо морати да то још мало рашчланимо.

Иако су повезане, градске куће су самосталне и у индивидуалном власништву. Са вишепородичном кућом упоредо или дуплексом, више од једне јединице дели улаз, подрум или другу област.

Док развој са више група градских кућа може изгледати као комплекс стамбених зграда, власници градских кућа поседују земљиште на коме се налазе њихове градске куће и често су одговорни за спољашњост својих домова — власници станова поседују само унутрашњост својих јединица.

Кућа у низу је једна врста градске куће, где су појединачне куће — као што име имплицира  — изграђене у низу. Они могу да деле исти грађевински материјал или архитектонски стил и скоро увек деле исту линију крова.

У скупим градовима, куће у низу су често подељене на станове за изнајмљивање. Али чак и када су то породичне куће, обично су сви њихови власници зидови.

Насупрот томе, градске куће у приградским областима могу личити на велике стамбене зграде, са приватним улицама и заједничким областима као што су базени и игралишта. Ови градски објекти се такође обично воде као стамбени комплекси, при чему власници градских кућа плаћају месечне дажбине удружењу власника кућа.

Предности и мане куповине градске куће

Одмеравање предности поседовања градске куће у односу на куповину самостојеће куће или стана може вам помоћи да одлучите да ли је кућа у граду права за вас.

Ево неколико ствари које треба узети у обзир:

ПРОС

  • Градске куће које су ближе градским центрима или у предграђима прилагођеним путницима могу бити приступачније од самостојећих кућа у тим областима.

  • Накнаде за ХОА обично су ниже него код станова, пошто власници градских кућа имају више индивидуалне одговорности за спољашње површине и екстеријере зграда.

  • Имаћете део отвореног простора, што је посебно лепо ако сте баштован или власник пса.

  • Обично је лакше добити хипотеку за градску кућу него за стан.

ЦОНС

  • Ако сте у градској заједници са ХОА, мораћете да се придржавате њених правила.

  • Заједнички зидови вам дају мање приватности него што бисте вероватно имали у засебној кући.

  • Имати више независности него што бисте имали у стану такође значи више одговорности за одржавање.

  • Ако је приступачност проблем, имајте на уму да пошто градске куће максимизирају вертикални простор, живот на једном спрату генерално није опција.

Једном када одлучите да је градска кућа права за вас, укључите се у конкретне градске куће где се надате да ћете купити. Упоредите локације заједница, погодности, накнаде и правила ХОА.

Агент за некретнине који има искуство у раду са купцима станова и градских кућа може бити велика предност да вам помогне да пронађете ове детаље.

Узимање кредита за градску кућу

Куповина градске куће је веома слична куповини куће. Поседовање земљишта испод градске куће, а не само унутрашњост јединице, чини сву разлику - зајмодавци третирају градске куће на исти начин као и самостојеће куће за једну породицу.

То је велики контраст са куповином стана, што укључује много виши ниво провере; на пример, зајмодавац ће обично желети да прегледа финансије комплекса, а не само купца куће.

Ако планирате да купите градску кућу која долази са накнадама за ХОА, будите сигурни да сте укључили ту ставку месечног буџета када схватите колико куће можете да приуштите.

Али свеукупно, да бисте купили градску кућу, проћи ћете кроз исте кораке као и неко ко купује самостојећу кућу: уштедите учешће, упоредите зајмодавце, добијете претходно одобрење и (коначно!) куповину за свој нови дом.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here