Шта треба знати ако је ваша кредитна картица затворена због неактивности

Ако не користите кредитну картицу годину дана или више, издавалац може одлучити да затвори рачун. У ствари, неактивност је један од најчешћих разлога за отказивање налога.

Када је ваш налог неактиван, издавач картице не зарађује од накнада за трансакције које плаћају трговци или од камата ако имате стање. Издавачи кредитних картица имају само толико кредита који су у могућности да дају својим клијентима, тако да могу да откажу ваш налог и дају ту кредитну линију некоме ко ће је користити.

Штавише, компаније за издавање кредитних картица нису обавезне да дају никакво обавештење. Иако Закон о кредитним картицама из 2009. каже да повериоци морају да обавесте клијенте 45 дана унапред о великим променама услова њихових рачуна, судови су одлучили да се отказивање картице узроковано неактивношћу не рачуна.

» ВИШЕ: Да ли ће ваш издавач затворити вашу неактивну кредитну картицу?

Ако је моја кредитна картица затворена због неактивности, могу ли је поново отворити?

Компаније за издавање кредитних картица нису у обавези да поново успоставе отказани рачун. Штавише, ако сте изгубили било коју акумулирану награду када је налог отказан, вероватно их нећете добити назад.

Одмах ступите у контакт са издаваоцем картице и затражите да се она поново активира. Ако реагујете брзо, можда ћете моћи да преговарате о поновном отварању картице. Али будите спремни на лоше вести.

Заштитите картицу или картице које још увек имате отворене. Користите сваку картицу најмање сваких неколико месеци да бисте одржали налог активним.

Штреберски савет: Подесите га на аутопилоту: ставите малу периодичну накнаду, као што је претплата за услугу стриминга, на картицу коју више не користите често. Затим подесите аутоматско плаћање како бисте знали да ће рачун бити плаћен у потпуности и на време. Само будите сигурни да имате средства на свом банковном рачуну за покривање плаћања сваког месеца да бисте избегли накнаде за прекорачење.

Утврдите да ли су ваше отворене карте и даље праве за вас. Можда вам више не вреди да плаћате годишње накнаде на картици коју не користите често. Међутим, ако желите да тај налог остане активан, једна од опција је да вратите своју картицу на другу картицу без накнаде коју нуди издавалац кредитне картице.

» ВИШЕ: Како да надоградите или смањите своју кредитну картицу

Како ће ово утицати на мој кредитни резултат?

Затворени налог може утицати на неколико фактора који помажу у одређивању ваших кредитних резултата:

  • Искоришћење кредита: Ваш коефицијент искоришћености кредита је проценат вашег доступног кредита који тренутно користите, и генерално, што је мањи, то боље. Рецимо да имате 5.000 УСД доступног кредита на неколико кредитних картица, а тренутно стање износи 1.500 УСД. Ваша искоришћеност је 30%, што је отприлике онолико колико бисте требали пустити у уобичајеним околностима. Сада рецимо да издавалац отказује неактиван налог са кредитном линијом од 2.000 УСД. Ваше коришћење пада и до 50%, а ваши резултати ће вероватно патити.

  • Просечна старост налога: Ако је кредитна картица која је отказана она коју имате дуго времена, то ће утицати на просечну старост ваших активних налога, што је фактор у делу вашег резултата на који утиче дужина кредитна историја. Генерално, дуже је боље.

  • Врсте кредита: Ово је такође познато као ваш „кредитни микс“ и идеално би било да имате и рачуне на рате (зајмове са одређеним бројем једнаких месечних плаћања) као и рачуне кредитне картице. Ако је рачун који је отказан био ваша једина кредитна картица, то би могло умањити ваше резултате.

» ВИШЕ: Затварање кредитне картице? Обавезно урадите ових 5 ствари

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here